Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Органи і тканини.doc
Скачиваний:
568
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
5.28 Mб
Скачать

2.Видільні тканини.

Рослини не мають спеціалізованих органів виділення, однак екскреторні речовини у них так або інакше видаляються з організму або накопичуються в особливих вмістищах.

У зв’язку з цим є дві групи видільних тканин:

внутрішньої секреції групи належать молочники, поодинокі виділь­ні клітини, накопичують чують й лізигенні вмістища; продуктами внутрішнього секреції є дубильні речовини смоли, ефірні олії тощо.

зовнішньої секреції. другої групи — відносять залозисті волоски і залозки, розташовані на поверхні органів; продуктами зовнішньої секреції є ефірні олії, нектар, вода тощо.

Видільні тканини внутрішньої секреції:

  • Молочники. Це живі клітини з цитоплазмою, багатьма ядрами і вакуолею, що виповнена молочним соком (латексом).

Стінка їх складається з целюлози.

Розрізняють два види молочників: членисті і нечленисті. Членисті молочники утворюються так само, як і судини в результаті руйнування поперечних стінок у вертикального ряду клітин, нечленисті виникають внаслідок розростання спеціальних клітин зародка. Це гігантські циліндричні або розгалужені клітини.

Молочники розташовані або лише у флоемі, або пронизують усі органи тіла (стебло, корінь, листок).

Вони виконують не тільки видільну, а й провідну і запасаючу функції.

Провідна функція відбувається тоді, коли молочники з’єднують місця синтезу органічних речовин, наприклад листки, з місцями засвоєння їх.

Про видільну і запасаючу функції молочників можна робити висновок за складом латексу.

У різних рослин склад латексу дуже різноманітний.

З екскреторних речовин він часто містить каучук, таніди, алкалоїди, смоли тощо; із запасних - крохмаль, цукри, білки, жирну олію.

Іноді у латексі є ферменти.

Колір латексу білий або оранжево-червоний.

Молочники характерні лише для деяких груп рослин, наприклад складноцвітних, макових, молочайних та інших.

  • Видільні клітини. Розсіяні серед клітин інших тканин.

В міру того як накопичується екстракт, протопласт клітин відмирає, а на стінку клітини зсередини відкладається суберин, який ізолює отруйні речовини від оточуючих клітин. Видільні клітини є в листках чаю, лавра, у кореневищах базана та в інших рослинах.

  • Схізогенні і лізигенні вмістища. В них накопичуються і довго зберігаються багато кінцевих продуктів життєдіяльності, які не беруть участі в обміні речовин.

Вони округлої або каналоподібної форми і різні за розмірами.

  • Схізогенні вмістища формуються з міжклітинників, які утворюються в результаті розсування клітин.

Живі клітини, що прилягають до вмістища, стають епітеліальними і виділяють у порожнину вмістища екскреторні речовини. Схізогенні вмістища бувають у дуже різноманітних груп рослин, але особливо характерні для голонасінних, в яких в смоляних ходах накопичується бальзам - розчин смол в ефірних оліях.

Лізигенні вмістища утворюються в результаті розчинення групи клітин, виповнених екскреторними речовинами. Вони характерні для цитрусових.

Видільні тканини зовнішньої секреції.

  • Залозисті волоски. Утворюються з клітин епідерми. В них накопичуються і виводяться з тіла рослини у зовнішнє середовище різноманітні екскреторні речовини в газоподібному, рідкому й твердому вигляді.

За будовою вони дуже різноманітні, але зберігають морфологічну сталість для кожної групи рослин.

  • Нектарники. Це залозки, які виділяють на поверхню органа розчин вуглеводів. Цукристі виділення нектарників квітки привертають комах-запилювачів.

  • Гідатоди. Це водяні продихи. Вони зосереджені по краю листка, переважно на верхівках зубчиків.