Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсовая.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
1.88 Mб
Скачать

Розділ 2. Характеристика основних об'єктів туристського інтересу у відповідності з тематикою роботи

У цьому розділі ми розглянемо особливості рекреаційно – пляжного туризму та зробимо характеристику об’єктів туристського інтересу.

Рекреаційний туризм – це подорож з метою відновлення фізичних, моральних і духовних сил людини (передбачає використання природних лікувальних факторів, але тільки для відпочинку і загального оздоровлення без використання об'єктів оздоровчої інфраструктури).

Одне з найвідоміших місць у Болгарії є Чорноморське узбережжя (Рис 2.1.), на ньому розташовані такі міжнародні пляжні курорти, як Албена, Сонячний Берег, Золоті Піски, Бургас, Св. Костянтин і Олена, Созополь, Несебр, Рів'єра, Русалка, Балчик, Варна, Кранево, Поморіє, Приморсько, Св.Влас, Дюни, Сонячний День, Огляд, Еленіте, Китен.

Рис.2.1. – Курорти Болгарії на узбережжі Чорного моря.

Болгарія - визнаний лідер пляжного відпочинку. Однак поступово країна починає розвивати супутні напрямки. На більшості курортів вже можливі заняття серфінгом, дайвінгом, водними лижами і підводною археологією. У портах Балчика, Варни, Св.Власа, Несебра і Бургаса пропонують в оренду яхти. Розвиваються і бальнеологічні курорти, де благотворний вплив підземних джерел і гірського повітря можна доповнити екзотичними spa-процедурами.

Характеристика Албени

Рис.2.2. Албена

Албена вважається наймолодшим та найкрасивішим курортом Болгарії, який був заснований в 1969 році і розташований в мальовничому затоці північного Чорноморського узбережжя Болгарії за 36 км на північ від міста Варна. Пік сезону триває з середини липня до кінця серпня. Перед усім Албена відома своїм сприятливим кліматом. Середня річна температура повітря тут - 23-28 °С, опадів дуже мало. Температура морської води - 20-24 °С. В Албені найширший в Болгарії пляж. Смуга біло-золотистого найчистішого піску тягнеться на 5 кілометрів і досягає ширини 200-300 метрів. Море біля берегів Албени дрібне що дозволяє дітям легко і безпечно заходити в воду. Свіже повітря, чисте морське дно без водоростей і каменів, ліс та різноманіття роблять Албену ідеальним місцем для сімейного відпочинку. Тут для дітей створені відмінні умови для спортивних занять і в морі, і на суші: басейни, доріжки для скейтборду, майданчики для картингу, водні велосипеди, надувні замки, водні гірки, майданчики для міні-гольфу і для стрільби з лука, можливість поїздити верхи на коні або поні. Пропонуються різноманітні послуги, включаючи дитячий сад та дитячі клуби.

Для спортивного відпочинку в Албені існують великі можливості: водні лижі, яхти, парашути, рибна ловля, веслування, скутери, серфінг, польоти на планері, скелелазіння, сучасний клуб верхової їзди, 13 тенісних портів , майданчик для міні гольфу, 6 волейбольних майданчиків, 9 басейнів з мінеральною водою, боулінг зал, фітнес зали.

Албена - перший приватний курорт в країні, приватизований як єдиний комплекс, що дає їй цілий ряд переваг. Головне - це європейська якість сервісу, єдиним недоліком якого є ціни: вони тут вище, ніж на інших курортах Болгарії.

Відпочинок в Албені можна поєднати із зміцненням здоров'я. Повітря Албени багате солями, озоном, бромом, кальцієм і йодом, його вологість оптимальна - 63-65%.

Бальнеологічний центр Албени

В Албені знаходиться найбільший бальнеологічний центр в Болгарії, який пропонує більше 150 процедур: різноманітні целібні ванни, масаж, грязелікування, питне лікування мінеральними водами, ароматерапію, таласотерапію і багато іншого для того, щоб забути про стрес, втоми, придбати чудову форму і життєвий тонус. Також відпочинок в Албені корисний при захворюваннях опорно-рухового апарату (після травм), органів травлення, серцево-судинної системи, органів дихання. Бальнеологічний центр Албени круглий рік працює в готелі "Добруджа".

На території Албени 40 готелів від 2 до 4 зірок, 5 дачних селищ і 1 кемпінг, які можуть одночасно прийняти 13 000 гостей. Готелі в Албені розташовані на пляжі або на найближчих пагорбах, звідки відкривається прекрасний вид на море.

Серед всіх курортів Болгарії - Албена одне з тих місць для відпочинку, яке розвиває одночасно декілька видів туризму, таких як пляжний, сімейний, оздоровчий, лікувальний і спортивний туризм самого різного спрямування.

Характеристика Золотих пісків

Рис.2.3.Золоті піски.

Курорт Золоті Піски – другий з найбільших курортів на болгарському Чорноморії. Він розташований в 18 км на північ від міста Варнa в національному парку "Золоті піски". Своєю назвою курорт зобов'язаний широкому (більше 100 метрів в ширину) пляжу з дрібним золотавим кварцовим піском, який простягнувся на 4 кілометри. Пік сезону тут триває з травня по жовтень. Клімат в Золотих Пісках дуже м'який, без різких змін погоди. Середня температура повітря влітку не перевищує 30 градусів, а тепла морська вода (24-25 градусів) не остигає навіть уночі.

Національний парк Золотих пісків є одним з найстаріших у країні, він був відкритий у 1943 році, а пізніше значно розширений у 1981 р. Держава спеціально опікує ці місця для збереження місцевих видів дерев і тварин. Курорт удостоєний міжнародної нагороди "Синій прапор" за створені екологічні умови на болгарському Чорноморії. Завдяки чистоті пляжів і красивій природі Золоті піски користуються популярністю у відпочиваючих.

З історичних пам'яток Золотих Пісків можна відвідати відомий двоярусний скельний монастир Аладжа та каплицю Св. Іоанна Хрестителя.

Бальнеологічний центр Золотих пісків

Знамениті мінеральні джерела гармонійно доповнюють місцеві можливості для відпочинку і відновлення сил. На базі їх лікувальних властивостей побудовані бальнеологічні і фітнес-центри. Пропонується близько 100 видів медичних послуг у поєднанні з різними програмами лікування і відновлення, що використовують специфічний клімат, чисте повітря, ультрафіолетову радіацію, багату солями і мікроелементами морську воду, лікувальні грязі і різні види лікарських рослин.

Золоті піски пропонують багату гаму ігор і розваг для дітей. Верхова їзда на поні, дитячі спортивні центри, теніс, міні-гольф, комп'ютерні і електронні ігри, паровозики і надувні замки, численні дитячі басейни, водні гірки, ігри в гігантські шахи або управління картингом на спеціальному плацу.

Характеристика Сонячного берега

Рис.2.4. Сонячний берег.

Курорт Сонячний берег - найбільший і найвідоміший курорт Болгарії. Він знаходиться в 36 км на північ від Бургаса і в 90 км на південь від Варни. Курорт розташувався вздовж найдовшого пляжу (протяжність 10 км) Чорноморського узбережжя Болгарії. На півночі курорту знаходиться гори Стара Планіна, а на півдні до нього примикає стародавнє місто Несебр. Сонячний берег розташований далеко від шосейних та залізничних ліній і далеко від великих міст, що робить його привабливим для проведення відпустки біля моря. Наявність пологого морського дна створює ідеальні умови для відпочиваючих з дітьми.

Тут середземноморський клімат, більше ніж 1750 сонячних годин з травня по вересень. Середня температура повітря +28 ° С, а води + 24 ° С. Влітку не буває виснажливої спеки завдяки морському бризу. Курорт Сонячний берег удостоєний нагороди "Синій прапор".

Для любителів водного спорту тут є все необхідне: водні лижі, водні парашути, велосипеди, віндсерфінг, дельтапланеризм, яхти, катери, банани та водні скутери.

На Сонячному березі широко розвинена інфраструктура для відпочинку: міні-гольф, боулінг тенісні корти, аквапарк, караоке-бари, дискотеки й нічні клуби, казино, стриптиз-бари, стрільба з лука та арбалета, батути, велика кількість кафе і ресторанчиків.

Характеристика Св. Костянтина та Олени

Рис.2.5. Св. Костянтина та Олени.

Св. Костянтин та Олена - найстаріший курорт на чорноморському узбережжі Болгарії, розташований в 8 км від міста Варна. Курорт був заснований в 1908 році як бальнеологічний центр. Своєю нинішньою незвичайною назвою курорт зобов'язаний жіночому монастирю Святого Костянтина і Олени, побудованому в цих місцях в XVII столітті.

Клімат курорту м'який, з великою кількістю сонячних годин влітку. Змішаний ліс не дає пробратися сюди виснажливій літній спеці, середня температура повітря влітку - 23-28°С, морська вода прогрівається до 23-25 °С.

На пляжі Св. Костянтина і Олени можна знайти всі можливі водні розваги: віндсерфінг, водні лижі, дайвінг, водний мотоцикл. На суші любителі активного відпочинку теж не занудьгують - до їхніх послуг тенісні корти, прокат велосипедів, футбол, верхова їзда.

Крім цього, Св. Костянтин та Олена залишається лікувальним курортом. Бальнеологічні центри в готелях пропонують різні лікувальні програми і процедури: грязелікування, таласотерапію, ароматерапію, лікувальні ванни, масаж і фітнес, басейни з мінеральною водою.

Місцеві пляжі, розташовані в маленьких піщаних бухтах серед кам'янистих круч - ідеальне місце для рибалок та любителів підводного плавання.

Характеристика Поморіє

Рис.2.6. Поморіє.

Поморіє – найвідоміший болгарський чорноморський курорт, де активно застосовується грязелікування. Він розташований на півострові, виступаючому на п'ять кілометрів вперед до моря, неподалеку від природних причорноморських солоних озер, грязь яких має вийнятковий благотворний ефект на тіло людини.

Місто виникло у ІV ст. до н.е. Природно-кліматичні умови надзвичайно сприятливі: тривале сонце – до 2360 годин на рік, середня температура повітря і води в липні – 23-24°С.

Курорт Поморіє відомий як пляжний і бальнеологічний курорт Болгарії. Він славиться своїми солоними озерами, що мають цілющу грязь. Грязями лікують розлади опорно-рухової системи, гінекологічні захворювання, розлади чоловічої репродуктивної діяльності, неврологічні та шкірні захворювання.

Окрім відпочинку та лікування, в Поморіє також є на що подивитися. Прямо на в'їзді в Поморіє всіх зустрічає сама головна визначна пам'ятка курорту - Монастир Св. Георгія. Це єдиний діючий монастир на південному сході Болгарії побудований в VII столітті. Також в Поморіє знаходиться церква Преображіння Господня Христова, розташована на краю півострова, з великою кількістю ікон і унікальною, єдиною у своєму роді, архітектурою. Безумовно цікавою пам'яткою є Антична Гробниця, яка теж заслуговує уваги туристів і знаходиться в декількох кілометрах від курорту. Центр Поморіє прикрашає церква Успіння Богородиці, збудована в 1890 році і заповнена іконами в основному російських художників. Поморіє може пишатися Архітектурним Заповідником «Старі будинки Помор'я», в якому представлені будинку XIX століття, що стоять на вузьких вулицях. Обов'язково варто відвідати музей Солі, де можна подивитися стародавні споруди й інструменти для видобутку солі, а на штучно створених затоках туристам показують способи випарювання солі, які були характерні для давнини.

Висновок:

У даному розділі ми розглянули декілька курортів країни, вивчили рекреаційні курортні регіони, ресурсний потенціал та можливість лікування на даних територіях. До курортного і оздоровчого туризму ми віднесли такі основні курорти: Албена, Золоті піски, Сонячний берег, Св.Костянтин та Олена, Поморіє. Так само всі ці рекреаційні зони ми віднесли і до пляжного туризму .

З цих курортів для організації туру ми обираємо курорт Золоті піски. Це один з найпопулярніших курортів Болгарії, він вважається найбільш фешенебельним з усіх. Він користується популярністю у людей, які хочуть відпочивати за стандартами європейської якості і які не жалкують грошей для такого відпочинку.

Також, треба сказати, що курорт Золоті піски підходить для туризму самого різного спрямування, як для спортивного відпочинку, так і для оздоровчого, лікувального, пляжного, сімейного та ін.