Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсовая.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
1.88 Mб
Скачать

1.7. Основні визначні пам'ятки

Болгарія - це не тільки море і сонце, це історія і культура, мальовничі міста і музеї, стародавні монастирі і сучасна архітектура.

Софія. Всіпам'ятки столиці зосереджені в центрі міста. Тут цікаво подивитися на собор Олександра Невського, Музей ікон, Галерею Іноземного мистецтва,СоборСвятої Софії, Могилу Невідомого солдата, церквуСвятого Георгія, Національну асамблею, Палац Культури, Палац Юстиції, Національний музей історії, Національну галерею мистецтв, Народний театр імені Івана Вазова, Національний археологічний музей, мечеть Буюк-Джамі, церква Святого Петра Самофракійського. Найкрасивішою пам'яткою Болгарії вважаютьБулевард Вітоша. Інтерес представляють такожБотанічний музей, Зоологічний музей, картинна галерея в Центральному парку, Національний музей історії.

Варна.У цьому місті дуже славиться Приморський сад з Дельфінарієм, Акваріумом, Морським Музеєм, Музеєм Природознавства, Астрономічною обсерваторією і планетарієм та Римськими банями. Також тут можна відвідати Археологічний Музей, Ботанічний Сад Балчик, Монастир Аладжа, Мис Каліакра, Національний морський музей, Парк-музей Владислава Варненчика, Римські Терми, Собор Успіння Богородиці, Етнографічний музей та «Кам'яний Ліс»

Велико-Тирново – місто- заповідник. Тут знаходяться такі пам’ятки, як Фортеця Царевец, Монастир Святої Трійці, Музей Болгарського Відродження і Установчих Зборів, Пам'ятник Асеням, Преображенський Монастир, Церкві Різдва Христового, Святого Дімітара, Святого Сорока, Святих Архангелів Михаїла та Гавриїла монастир Св. Петра і Павла.

Несебр.У Несебрі розташовано понад 40 церков і монастирів серед них Св. Христа Пантократора, Св. Іоанна Алітургетоса, Св. Іоанна Хрестителя, Св. Софіі, Св. архангелів Михайла і Гаврила, Св. Параскеви, Св. Стефана та інші.

1.8. Державна символіка

Прапор Болгарії (рис.1.2) - один з державних символів країни, являє собою прямокутне полотнище. Прапор складається з трьох рівних за величиною горизонтальних смуг: зверху біла, посередині зелена, знизу червона. Перша з них уособлює свободу і мир, друга - ліси і сільське господарство, третя - кров, пролиту в боротьбі за державну незалежність.

Рис.1.2 – Прапор Болгарії.

Герб Болгарії (рис.1.3) являє собою щит, увінчаний короною історичної Болгарії. У щиті здиблений коронований золотий лев. Щит тримають два золотих коронованих лева. Під щитом розташовані гілки дуба і стрічка з девізом «С'едіненіето прави сілат» (Єдність дає силу).

Прийнято вважати, що три леви означають три історичні землі Болгарії: Мезія, Фракія і Македонія.

Рис. 1.3 – Герб Болгарії.

1.9. Статистичні дані

З усіх регіонів у світі, туристський сектор Європи найбільший і найбільш зрілий у світі, він найбільше постраждав від економічного спаду. Дані про кількість міжнародних туристських прибуттів до Болгарії у 2007-2010 роках представлені у наступній таблиці.

Таблиця 1.1. – Статистика в’їздного туризму

Країна

Міжнародні туристські прибуття, тис.осіб

Зміни, %

Міжнародні доходи від туризму, млн. $

Роки

2007

2008

2009

2010

07/08

08/09

09/10

2007

2008

2009

2010

Болгарія

5,151

5,780

5,739

6,047

12,2

-0.7

5,4

3,550

4,204

3,728

3,637

На основі таблиці можна побудувати графік з динамікою прибуття туристів в країну за 2007 – 2010 роки.

Як ми бачимо, в країні за 2010 рік спостерігається збільшення кількості туристів порівняльно з попередніми роками. Це, передусім, є свідченням економічної кризи попередніх років та поліпшення економічної ситуації в світі на сьогодні.

Таким чином, проаналізувавши характеристику країни, можна сказати, що Болгарія має вигідне географічне положення, багаті природно-кліматичні ресурси, наявність численних пам'яток історії та культури, значний економічний потенціал країни послужили головною базою для розвитку як внутрішнього, так і іноземного туризму.