Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсовая.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
1.88 Mб
Скачать

1.2. Клімат

Клімат на більшій частині країни помірний континентальний. У Болгарію найкраще приїжджати в літні місяці - в липні і серпні, коли встановлюється тепла сонячна погода +23 ° С і стовпчик термометра рідко піднімається вище +30 ° С. На узбережжі сильна спека - рідкісний виняток, так як з моря віє освіжаючий бриз, а ночами стає прохолодно. Дощі тут нерідкі. Опади приносять західні і північно-західні вітри, за рік їх випадає на низовинах 450-600 мм, в горах - 850-1000 мм, але переважно в першу половину літа. У Причорномор'ї червня самий дощовий місяць року. Найбільш суху пору року - початок осені. Західна частина країни ближче до середньоєвропейської кліматичній зоні. У Дунайської низовини, розташованої на північ від Балканських гір, клімат континентальний. Середня температура січня тут від -2 до +2 ° С, липня +25 ° С. Хребет Стара-Планина, що простягнувся поперек території країни, як стіна, закриває від холодних вітрів родючі долини Фракії, і тут погоду визначає вплив Середземного моря. Екскурсійні поїздки по Болгарії можна здійснювати з травня по жовтень, а засмагати і купатися найкраще в червні-вересні. Вода в морі залишається досить теплою аж до кінця вересня.

1.3. Населення

На 1 лютого 2011 року населення Болгарії становить 7 364 570 осіб. Більшість населення становлять болгари (84,8%), живуть також турки (8,8%), цигани(4,9%), росіяни(0,15%),українці (0,03%) та ін.

Основна релігія Болгарії - православ'я. Дану релігію ісповідують 76% населення країни. Решта населення – це суніти, іудеї, католики, протестанти, атеїсти та ін.

Офіційна мова країни - болгарська. Також широко розповсюджені турецька, циганська та ін. мови

1.4. Особливості побуту

Побут і культура болгарської нації формувалися протягом тисячоліть. Розташована на перехресті між Європою та Азією, земля Болгарії була населена з глибокої давнини. Всі народи ,що населяли ці території, такі як фракійці, римляни, слов'яни, болгари внесли значний внесок до формування болгарської культури. Також значну роль у формуванні національної культури відіграє віра. Болгари є православними християнами, тому їх народні традиції схожі з усіма народами Європи. Кілька подій мають для болгарської сім'ї особливе значення: це хрещення дитини, перші кроки, які робить дитина, день народження, іменини, день заручин, заручини, весілля та споруда нового будинку.

Виноробство одне з найстародавніших ремесел болгарського народу. Перші винороби з'явилися на болгарських землях тисячоліття назад, і з тих пір цивілізації успадкували цю майстерність.

Народні і художні промисли спочатку задовольняли щоденні побутові потреби. Пізніше вони перетворилися на широку гаму мистецтв: болгарська вишивка, болгарські ковдри та килими, декорована болгарська кераміка, розкішні орнаменти різьблення по дереву і твори болгарської біжутерії.

Болгарський національний традиційний одяг, дуже барвистий і різноманітний, вже вийшов з повсякденного вжитку. Але він служить для випадків, коли потрібно підкреслити національний характер урочистості або події або ж національний склад учасників якогось заходу. Народні свята і гуляння обов'язково включають в себе народні танці в національних костюмах.

Болгари дуже доброзичливі, привітні, гостинні. До того ж близькість мови і віросповідання болгар і українців допомагають краще розуміти один одного.

У новітній час болгарська культура пишається своїми досягненнями в галузі літератури, мистецтва, музики та архітектури. Доводить це багатий календар культурних подій, що включає десятки міжнародних і національних фестивалів, оглядів, культурних заходів, виставок і т.д.