Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Экономический анализ.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
138.24 Кб
Скачать
    1. Принципи економічного аналізу.

  1. Принцип науковості. Будь-яка наука грунтується на диалектичних принципах. Перший закон — закон взаємного переходу кількісних і якісних змін, другий — єдності і боротьби протилежностей, третій — закон заперечення заперечення. Грунтується на законах діалектики, а також на використання сучасних методів і сучасного програмного забезпечення.

  2. Принцип комплексності. Дослідження всіх сторін об'єкта. Принцип системності.

  3. Принцип об'єктивності і конкретності. Більшість інформації для проведення аналізу — це бухгалтерські звіти. Вся ця інформація має бути достовірною.

  4. Принцип дієвості. Треба своєчасно інформувати керівництво підприємства про проведення аналізу та своєчасно впровадидити виявлені резерви.

  5. Принцип плановості. На багатьох підприємствах є планово-економічний відділ. Плани бувають коротко-, середньо- та довгострокові.

  6. Принцип оперативності. Спрямований на запобігання негативним явищам підприємства.

  7. Принцип демократичності. Може залучатися велика кількість фахівців.

  8. Принцип ефективності. Ефект є абсолютним показником, ефективність — відносним.

    1. Предмет і об'єкт економічного аналізу.

Предмет економічної науки — виробничі відносини людей.

Предметом економічного аналізу є господарська діяльність та її кінцеві результати, які формуються під впливом певного роду об'єктивних та суб'єктивних факторів та знаходять своє вираження через систему економічної інформації.

Об'єктами економічного аналізу, які у своїй сукупності формують предмет, є окремі економічні явища та процеси. Може бути використання ресурсів. Фондовіддача, фондомісткість, фондоозброєність, показник зносу... Може бути якість, ритмічність, фінансовий стан, фінансові результати діяльності...

Види економічного аналізу.

  1. Ретроспективний аналіз:

1) фінансово-економічний аналіз,

2) техніко-економічний аналіз,

3) статистико-економічний аналіз,

4) порівняльний (міжгосподарський),

5) функціональний.

  1. Оперативний аналіз.

  2. Прогнозний аналіз.

Фінансово-економічний аналіз проводиться після закінчення кварталу або року на підставі відповідної звітності підприємства.

Головний акцент робиться на вивченні та оцінюванні результативних показників діяльносіт підприємства. Має обмежену інформацію (лише звітність підприємства) і сканований аналіз на ключові показники діяльності підприємства. Проводять сторонні установи, які мають тісні зв'язки з підприємством.

Техніко-економічний. Під час проведення даного виду аналізу значна увага приділяється вивченню даних щодо використання техніки і технологій, інших матеріальних ресурсів підприємства, дані первинного бухгалтерського обліку. Має галузеву специфіку. Методика дещо відрізняється у різних галузях.

Статистико-економічний аналіз. Вивчає діяльність не підприємств, а великих господарських комплексів, регіонів, галузей та економіки країни в цілому. Використовує дані обстежень, статистичних збірників, а також статистичну звітність відповідних господарських одиниць.

Порівняльний (міжгосподарський). Використовуються дані споріднених підприємств. Обмежується даними кількох споріднених підприємств і дозволяє знайти та обгрунтувати внутрішньогосподарські резерви виробництва.

Функціонально-вартісний. З'явився відносно нещодавно. Предмет вивчення пов'язаний не з роботою підприємства, а з випуском та експлуатацією певних видів продукції. Інформаційною базою є дані щодо експлуатаційних характеристик виробів. Спрямований на удосконалення конструкції виробу. Даний аналіз потребує опитування широкого кола споживачів.

Системний. Вперше було використано під час Другої світової війни, опрацьовуючи десантну операцію в Нормандії. Застосовують для дослідження складних економічних проблем, великих виробничих комплексів, при цьому вивчення економічних аспектів поєднується з аналізом технічних, соціальних, демографічних, національних проблем, екологічних і політичних умов. Даний вид аналізу проводить бригада широкого кола покупців. В процесі поточної діяльності викорситовуються дані первинного обліку.