Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Підручник (м.2).doc
Скачиваний:
68
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
2.34 Mб
Скачать

Принцип Паулі. Електронні шари складних атомів

У результаті вивчення хімічних та фізичних властивостей елементів Д. І. Менделєєв встановив, що із зростанням атомної маси елементів їх властивості періодично повторюються. У 1869 р. він побудував періодичну систему елементів. Це було одним з найвизначніших відкриттів XIX ст. На основі періодичного закону Менделєєва були передбачені нові, ще невідомі елементи, які було відкрито тільки через деякий час (галій, скандій, германій, гелій та ін.). Проте в чотирьох місцях таблиці вищий порядковий номер треба було надати елементам з меншою атомною масою: 18 – Аr 39,944; 27 – Co 58,94; 52 – Те 127,61; 90 – Th 232,05; 19 – К 39,100; 28 – Ni 58,69; 53 – J 126,91; 91 – Pa 231. Ці місця потребували додаткових пояснень.

Важливе значення для пояснення системи Менделєєва з погляду внутрішньої будови атомів мали праці Мозлі, Бора, Зоммерфельда і Паулі.

У процесі вивчення будови атома було встановлено, що в основу класифікації елементів треба покласти не атомну масу, а зарядове число ядра атома Z, що відповідає порядковому номеру елемента в таблиці Менделєєва. Дослідження показали, що подібність фізико-хімічних властивостей елементів, які належать одному періоду, поширюється також на їх атомні спектри. Так, подібні між собою спектри всіх лужних металів, спектри всіх лужноземельних елементів і т. д.

Відповідно до квантової механіки, яка описує внутрішній механізм будови атома, періодичність у властивостях елементів є наслідком періодичності у заповненні електронних шарів в атомах. Під електронним шаром розуміють сукупність електронів, стан руху яких характеризується однаковим значенням головного квантового числа п. Новий період таблиці Менделєєва відкривається елементом, в якого починає формуватися новий шар; отже, номер періоду збігається з величиною головного квантового числа електронного шару, найбільш віддаленого від атомного ядра. Саме кількістю і розміщенням зовнішніх так званих валентних електронів в атомі визначаються фізико-хімічні властивості елементів.

Порядок заповнення шарів електронами і можлива кількість електронів у кожному шарі визначаються принципом мінімуму енергії та принципом Паулі. Відповідно до принципу мінімуму енергії, заповнення електронами шарів у незбуджених атомах відбувається в порядку заміщення місць, що відповідають мінімуму енергії атома. При цьомуслід зауважити, що енергія стану електрона в атомі залежить в основному від квантових чиселп і l. Тому в кожному електронному шарі, що характеризується головним квантовим числом п, розрізняють ще електронні підгрупи, які характеризуються однаковим квантовим числом l. Суть принципу Паулі така. У результаті аналізу схеми спектральних термів різних атомів швейцарський фізик Паулі у 1924 р. дійшов висновку, що в атомі не може бути двох або більше електронів, які б перебували в однакових станах. Оскільки стан кожного електрона в атомі характеризується чотирма квантовими числами п, l, m, s, то за принципом Паулі, в тому самому атомі (або в будь-якій квантовій системі) не може бути хоча б двох електронів з однаковою сукупністю чотирьох квантових чисел.

Підрахуємо, яку максимальну кількість електронів може включати один шар, що йому відповідає задане головне квантове число п. Згідно з принципом Паулі всі ці електрони мають відрізнятися хоча б одним квантовим числом із чотирьох.

Отже, відомо, що стан кожного електрона в атомі характеризується чотирма квантовими числами:

– головним квантовим числом n = 1,2, 3,...,;

– орбітальним квантовим числом l = 0, 1, 2,..., (n - 1);

– магнітним квантовим числом m = 0, ±1, ±2, ±3,..., ± l;

– магнітним спіновим квантовим числом .

За принципом Паулі можна визначити кількість електронів, які мають однакові чотири, три, два і одне квантове число. Наприклад, максимальна кількість електронів, які перебувають у станах, що визначаються чотирма квантовими числами, така:

або 1.

Максимальна кількість електронів, які перебувають у станах, що визначаються трьома квантовими числами:

,

тобто відрізняються орієнтацією спінів.

Максимальна кількість електронів, які перебувають у станах, що визначаються двома квантовими числами:

.

За останнім числом знаходять максимальну кількість так званих еквівалентних, або іменованих, електронів у п-му шарі багатоелектронного атома, а саме в ньому може бути:

(= 0); s-електронів 2,

(= 1); p-електронів 6,

(= 2); d-електронів 10,

(= 3); f-електронів 14 і т. д.

Максимальна кількість електронів, які перебувають у станах, що визначаються одним квантовим числом:

.

Отже, відповідно до принципу Паулі, максимальна кількість електронів в одному електронному шарі атома дорівнює 2n2, де п – головне квантове число або номер електронного шару атома.

Звичайно електронні шари атомів позначають символами:

n

1

2

3

4

5

6

7

K

L

M

N

O

P

Q

У таблиці 2.1 наведено максимальну кількість електронів, які перебувають у станах, що характеризуються певними значеннями головного й орбітального квантових чисел.

Якщо електрони перебувають у деяких станах із певними значеннями квантових чисел n і l, вважається відомою так звана електронна конфігурація. Наприклад, основний стан атома кисню можна записати символічною формулою так: . На першому місці стоїть цифра, яка визначає головне квантове число, на другому – символ, який позначає орбітальне квантове число, а його верхній індекс відповідає кількості електронів, які мають однакове головне та орбітальне квантові числа. Саме принцип Паулі пояснює будову періодичної системи елементів Д. І. Менделєєва.

Таблиця 2.1

n

Оболонка

Кількість електронів у станах

Макси­мальна кількість електронів

s

p

d

f

g

1

К

2

2

2

L

2

6

8

3

М

2

6

10

18

4

N

2

6

10

14

32

5

О

2

6

10

14

18

50

Максимально можливе число електронів у даній оболонці (кількість станів у електронній оболонці): .

Періодична система елементів Менделєєва (1869 р.)

Хімічні й фізичні властивості елементів пояснюються схожістю забудови електронних оболонок їх атомів, що здійснюється за двома принципами (таб. 2.2):

  1. принцип Паулі;

  2. принцип мінімальної енергії електрона.

Таблиця 2.2

період

Z

елемент

Шари

K

1s

L

2s2p

M

3s3p3d

N

4s4p4d4f

O

5s5p5d5f

P

6s6p6d

Q

7s

І

1

H

1

2

He

2

ІІ

3

Li

2

1

4-9

Be-F

10

Ne

2

2;6

ІІІ

11

Na

2

2;6

1

12-17

Mg-Cl

18

Ar

2

2;6

2;6

IV

19

K

2

2;6

2;6;-

1

20

Ca

2

2;6

2;6;-

2

21

Sc

2

2;6

2;6;1

2

22-28

Ti-Ni

29

Cu

2

2;6

2;6;10

1

30-35

Zn-Br

36

Kr

2

2;6

2;6;10

2;6

Найважливіше при побудові періодичної системи − зарядове число (порядок зростання ).

Кожен період починається із забудови наступної електронної оболонки. У деяких випадках буває недобудованою зовнішня оболонка, оскільки електрони в атомі розташовані таким чином, що вся система повинна мати мінімальну кількість енергії (як і будь-яка система). Виконується принцип Паулі: в атомі жодні два електрони не можуть мати всі співпадаючі квантові числа.

Про те, що система прямує до мінімальної енергії, говорить той факт, що в періодичній системі є два типи елементів: лантаноїди та актиноїди (в лантаноїдах добудовується 4 шар; щодо актиноїдів, має 32 електрони в четвертому шарі).

Розглянемо послідовність заповнення електронами станів в атомах деяких хімічних елементів, які перебувають в основному стані.

Z = 1. Атом водню. В атомі водню єдиний електрон перебуває у стані 1s, який характеризується квантовими числами n = 1, l = 0, m = 0, .

Z = 2. Атом гелію. В атомі гелію існує два електрони. Другий електрон цього атома також може перебувати у стані 1s, тобто n = 1, l = 0, m = 0, але спін другого електрона має бути орієнтований протилежно спіну першого: для одного з них , а для другого –. Так цілком заповнюєтьсяK - оболонка, що відповідає завершенню першого періоду системи Менделєєва.

Z = 3. Атом літію. Атом літію має три електрони. Однак за принципом Паулі третій електрон атома літію не може розміститися на K - оболонці і займає найнижчий енергетичний стан на L - оболонці. Таким станом є стан 2s: = 2, l = 0, m = 0. Літій розпочинає другий період періодичної системи.

Z = 4 – 10. Четвертий електрон берилію (Z = 4) перебуває також у стані 2s, а п'ятий електрон бору (Z = 5) має набути високого енергетичного стану 2р, тобто n = 2, l = 1. До неону (Z = 10) електрони всіх атомів розміщуються в підоболонці з l = 1 і n = 2. У неону максимально можлива кількість таких електронів у цьому стані дорівнює 6. Таким чином, L - оболонку неону цілком заповнено, і на цьому завершується другий період періодичної системи Менделєєва.

Z = 11. Атом натрію. Одинадцятий електрон натрію розміщується вже в М - оболонці і набуває найнижчого стану 3s. Далі послідовно заповнюється M - оболонка, і в аргону (Z = 18) закінчується заповнення всіх станів підоболонки Зр. На цьому завершується третій період періодичної системи.

Z = 19. Атом калію. Дев'ятнадцятий електрон калію мав би перебувати у стані 3d в M - оболонці. Однак хімічні та оптичні властивості калію, як показує дослід, аналогічні властивостям літію і натрію, валентний електрон яких перебуває в s-стані. Отже, починаючи з калію, коли ще не заповнено 3d підоболонку М - оболонки, уже заповнюється N - оболонка. Це означає, що енергія електрона у стані 4s менша, ніж у стані 3d. Спектроскопічні та хімічні властивості кальцію (Z = 20) показують, що його двадцятий електрон також перебуває у стані 4s N - оболонки. Починаючи зі скандію (Z = 21), поновлюється нормальне заповнення підоболонки 3d, яке закінчується у міді (Z = 29). Далі, до криптону (Z = 36) відбувається нормальне заповнення N - оболонки. Криптон завершує четвертий період періодичної системи елементів.

Далі аналогічно починає заповнюватися стан 5s О - оболонки, коли не заповнено N - оболонку. Починаючи з ітрію (Z = 39) і до паладію (Z = 46), заповнюється підоболонка 4d.

Описані закономірності щодо послідовності заповнення електронних підоболонок і оболонок в атомах хімічних елементів повторюються далі в кожному періоді.

Отже, періодичність хімічних властивостей елементів пояснюється повторюваністю електронних конфігурацій у зовнішніх електронних підоболонках в атомах сімей елементів.

Теоретичне пояснення періодичного закону Менделєєва – це найвидатніше досягнення квантової фізики.