Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Підпис – 2.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
69.63 Кб
Скачать

Підпис

Підпис найбільше нагадує автопортрет людини, тому його аналіз можна і потрібно проводити одночасно з графологічний аналізом почерку. Тим не менш, деякі висновки можна зробити і за окремими елементами підпису.

Перш ніж почати аналіз підписів, слід врахувати наступні рекомендації:

- найкраще починати практику з добре знайомих осіб - попередні дані про цих людей будуть служити своєрідною підказкою;

- спочатку слід аналізувати підпис за кожним фактором окремо, а потім зіставити отримані дані, вивести результат і зробити узагальнений висновок;

- вміло застосовувати метод "логічних ланцюжків" - це означає, що якщо за підписом точно визначена будь-яка характеристика, а ця характеристика завжди пов'язана з іншою, яка на пряму не виводиться з підпису, то сміливо можна назвати і другу характеристику.

Для виявлення характеру людини за його підписом бажано застосовувати наведені нижче критерії:

1. Напрямок підпису

Треба звертати увагу, куди спрямований кінець підпису: вгору, прямо або вниз. Якщо вгору (мал. 1а), то це говорить про те, що у характері людини переважає оптимізм, вона повна енергії і прагне досягти поставленої мети. Якщо у такої людини в житті й бувають розчарування, депресії, то вона успішно долає їх і відроджується з новими силами, бажаннями, ідеями. Часто - це різновид особистості з творчим мисленням.

Якщо кінець підпису спрямований прямо (мал. 1б) - то це свідчить про збалансованість проявів оптимізму і песимізму. Важливу роль при цьому відіграє вплив навколишнього середовища.

Якщо ж кінець підпису спрямований вниз (мал. 1в) - то в даному випадку людина більш схильна до песимізму, що досить істотно пригнічує її творчу активність. У таких людей або відсутня віра або вона дуже слабка, до того ж можуть спостерігатися зниження волі, слабка стійкість до алкоголю, схильність до захворювань серцево-судинної, нервової системи, печінки і шлунково-кишкового тракту.

мал. 1а мал. 1б

мал. 1в

2. Довжина підпису

Якщо підпис довгий (мал. 2а) - то це характеризує людину, як зібрану, яка не любить поспіху, здатна глибше розуміти суть справи, наполеглива, вперта, досить ретельна, але в той же час дещо прискіплива, нудна. В організмі слід звернути увагу на функцію нервової системи і нирок.

Якщо підпис короткий (мал. 2б), то це є ознакою більш швидкої реакції людини, здатності швидко братися за справи, але поверхнево, оскільки не вистачає терпіння для більш глибокого і детального аналізу; така людина менш здатна до монотонної, тривалої роботи, що вимагає постійної уваги і вона не дуже любить повільних людей. Що стосується здоров'я, то лабільною може виявитися нервова і серцево-судинна системи [36: 40; 22: 52].

Примітка: в останньому випадку (мал. 2б) слід обов'язково дізнатися - чи має людина ще й інший підпис, часто банківські службовці, лікарі, касири, а також люди тих професій, в яких доводиться ставити велику кількість підписів, нерідко мають два підписи; один якби офіційний, а інший для проставлення на різних документах, як правило, більш короткий - з метою економії місця і часу. Отже, певні професії також впливають на підпис, частіше сприяючи її скороченню.

мал. 2 а мал.2 б

3. Початок і кінець підпису

Перш ніж проводити аналіз підпису з даного фактору, слід подумки підпис поділити навпіл.

Перша половина підпису пов'язана з початком будь-якої діяльності - розумової або фізичної і за нею можна судити про те, як людина починає справи. У той же час перша половина підпису характеризує інтелектуальну або розумову сферу людини, тоді як друга половина підпису показує ставлення до практичної (фізичної) діяльності та як людина закінчує справи.

Ким є людина - теоретиком чи практиком можна визначити, виходячи з завантаженості першої та другої половини підпису. Якщо на початку підпису стоїть дві, а то й три великі літери, за відсутності великих утворень у другій половині, то з упевненістю можна припустити, що людина віддає перевагу розумовій праці. Подібні підписи часто мають керівники різного рангу (мал. 3а).

Помірне навантаження першої частини (мінімум великих літер, їх невисока амплітуда) говорить про схильність до діяльності прикладного характеру. Часто люди, у підписах яких є вказані характеристики, за професією є службовцями і громадськими діячами (мал. 3б).

Навпаки, за наявності великих утворень у другій частині підпису, привабливою стає практична діяльність (мал. 3в).

мал. 3а мал. 3б мал.3в