Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Підпис – 2.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
69.63 Кб
Скачать

11. Сила натиску під час написання літер

Про фізичну силу людини говорять жирні лінії літер, плями (це добре помітно під час використання чорнильної ручки), велика продавленість паперу ( мал. 11 а). Часто люди, які тиснуть ручкою на лист, є екстравертами.

І, навпаки, про витонченість свідчать тонкі у вигляді волосини лінії літер і навіть іноді зникнення лінії на деяких ділянках ( мал. 11 б). Подібне написання літер більш властиве інтровертам, тобто людям, розум яких спрямований всередину себе [34:26]. Навіть якщо такі люди і займаються громадським життям, то це їм дається не зовсім легко, а тільки через боротьбу зі своїм внутрішнім я.

Якщо за силою натиск рівний, помірний, то це говорить про врівноваженість, обдуманість вчинків, самовладання. Нерівний, імпульсивний натиск свідчить про поривчастість, емоційність, вразливість, нездатність до систематичної праці. Густий, жирний натиск характеризує людей із розвиненістю чуттєвих потягів, схильність до матеріальної сторони життя.

Якщо товщина натиску змінюється, наприклад, перехід від тонких ліній до жирних, то це говорить про сексуальні нахили уяви, емоційність, лабільність нервової та судинної систем, суперечливість.

І, нарешті, дуже слабкий, місцями нерівний натиск зустрічається в осіб, невпевнених у собі, хто вагається, схильних себе мучити, які сумніваються.

мал. 11 а мал. 11 б

12. Підкреслення, "хвостики" у підписі, закреслення

Ті, хто підкреслює свій підпис знизу (мал. 12 а) - самолюбні, цікавляться думкою оточуючих про себе, характеризуються більшою уразливістю.

Якщо підпис накривається лінією зверху (мал. 12 б) - це люди пихаті, горді і прагнуть до великих досягнень.

А ось за довжиною "хвостиків" у кінці підпису (мал. 12 в) можна судити про ступінь реакції людини на спроби втручання в його справи навколишніх. Чим довші "хвостики", тим нетерпимий його "володар" до різного роду наказів та зауважень на свою адресу. Також це свідчить про обережність, обачність.

Якщо ж людина перекреслює свій підпис (мал. 12 г), то це свідчить про незадоволення людини собою, самокритичність, сумнів. Такі люди можуть бути схильні до неврозів, вегето-судинної дистонії, виразкової хвороби .

мал. 12 а мал. 12 б

мал. 12 в мал. 12 г

13. Вертикальні лінії у підписі

Якщо в підписі зустрічаються утворення, що нагадують вертикальні лінії, то це означає ніби бар'єр, уповільнення, гальмо розумової або фізичної активності. При цьому слід звертати увагу на те, в якій частині підпису знаходяться ці вертикалі.

Наявність вертикальних утворень на початку підпису (мал. 13 а) вказує на мізерність фантазій, інтелектуальної, творчої діяльності.

Якщо "вертикаль" зустрічається приблизно в середині підпису (мал. 13 б), то це говорить про затримку, повільність переходу від ідеї до її реалізації, а якщо в кінці підпису (мал. 13 в) - про труднощі в завершенні справ (такій людині необхідний контроль ззовні або відповідні стимули).

Із медичної точки зору, за наявності в підписі явно виражених вертикальних утворень, слід звернути увагу на функціонування сечостатевої системи.

мал. 13 а мал. 13 б мал. 13 в

14. Рівний і нерівний підпис

Ті, хто пише нерівно, у кого літери у підписі "скачуть" (мал. 14а) - люди емоційні, нестримані, а в крайніх ступенях прояву ознаки - некеровані та неурівноважені. Найчастіше такі люди схильні до вегето-судинної дистонії, неврозів, захворювань щитовидної залози.

Якщо підпис написано рівно, наче під лінійку (мал. 14б), то в цьому випадку це свідчить про стриманість, самоконтроль, про розумовий тип людини.

мал. 14 а мал. 14 б

15. Різні петлі в підписі

Якщо людина скритна і незалежна за характером, то часто свій підпис вона бере наче в коло (мал. 15 а). Менша ступінь вираженості таких якостей характеризується наявністю у підписі менших за розміром петель (мал. 15 б).

Люди з подібними елементами в підписі намагаються знайти собі таку роботу, де вони були б вільні, незалежні й нікому б не підкорялися. До них підходить приказка: "Кішка, яка гуляє сама по собі" [17: 36-39].

Також петельки є показником впертості, норовливості, обережності, "зациклення" на будь-якій ідеї, проблемі. Слід враховувати: на початку, в середині або в кінці підпису зустрічаються петлі, та у відповідності з цим робити остаточні висновки.

мал. 15 а мал. 15 б

16. Крапка в підписі

Крапка є позитивною ознакою. Її наявність в підписі свідчить про дисциплінованість і схильність до завершення наміченого.

Якщо крапка стоїть в кінці підпису (мал. 16 а) - людина прагне обов'язково завершити розпочату справу, також це один із показників старанності. Якщо крапка стоїть на початку підпису (мал. 16 б), то це свідчить про прагнення людини отримати вичерпну інформацію, перш ніж вона розпочне здійснення наміченого.

мал. 16 а мал. 16 б

17. Зрозумілість

Якщо підпис зрозумілий і можна прочитати літери (мал. 17 а), то власник подібного підпису менш егоїстичний, оскільки підсвідомо прагне бути зрозумілим навколишніми. Часто зрозумілими є підписи вчителів, викладачів. З медичної точки зору, люди, які мають такий підпис, можуть бути схильні до таких захворювань, як цукровий діабет, гіпертонічна хвороба.

І, навпаки, якщо підпис нерозбірливий (мал. 17 б), то це характеризує людину більш егоїстичну, оскільки вона менше дбає про те, зрозуміють її інші чи ні. Існує ризик схильності до хвороб очей, нервів, печінки і жовчного міхура.

мал. 17 а мал. 17 б