Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Успаленко_Фінанси_Тексти_лекцій_Ч2.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
1.02 Mб
Скачать

2 Структура бюджетної системи та принципи бюджетного устрою

Державні органи на всіх рівнях управління для виконання покладених на них функцій повинні мати у своєму розпорядженні відповідні фінансові ресурси. З цією метою в державі створюється розгалужена мережа бюджетів, що забезпечує акумуляцію грошових коштів для фінансування господарства, соціальної сфери, благоустрою, утримання органів законодавчої і виконавчої влади і т.д.

Рисунок 6.5 - Фактори, що впливають на формування

і використання бюджету

Сукупність різних видів бюджетів, побудована з урахуванням економічних відносин, державного й адміністративно-територіальних устроїв і врегульована нормами права, являє собою бюджетну систему держави.

Структура бюджетної системи, принципи її побудови та організація функціонування визначаються бюджетним устроєм, що грунтується на адміністративно-територіальному поділі держави. Як правило, в унітарних державах існує дворівнева бюджетна система, яка включає державний та місцеві бюджети. Так, згідно зі ст.5 „Структура бюджетної системи України” Бюджетного кодексу нашої країни:

  1. Бюджетна система України складається з державного бюджету та місцевих бюджетів.

  2. Бюджетами місцевого самоврядування визнаються бюджети територіальних громад сіл, селищ, міст та їх об'­єднань.

  3. Місцевими бюджетами визнаються бюджет Автоном­ної Республіки Крим, обласні, районні бюджети, бюджети районів у містах та бюджети місцевого самоврядування.

У державах із федеративним устроєм бюджетна система має три й більше рівнів - федеральний бюджет, бюджети адміністративних одиниць, що входять до складу федерації, та місцеві бюджети. Так, бюджетну систему США (як і інших федеральних держав) утворюють три ланки:

  1. федеральний бюджет, що складається з урядового бюджету та довірчих фондів (трастфондів);

  2. бюджет членів федерації (штатів);

  3. місцеві бюджети, які не входять до складу федерального бюджету.

Бюджетна система Російської Федерації являє собою засновану на економічних стосунках і юридичних нормах сукупність федерального бюджету РФ, республіканських бюджетів республік у складі РФ, бюджетів національно-державних і адміністративно-територіальних утворень. Державна бюджетна система РФ включає республіканський (федеральний бюджет), 21 республі-канський бюджет у складі РФ, 55 крайових і обласних бюджетів, міські бюджети Москви і Санкт-Петербурга, 10 окружних бюджетів автономних округів, бюджет Єврейської автономної області і понад 29 тис. місцевих бюджетів (міських, районних, селищних, сільських). Бюджети нижчестоящих органів са­моуправління не входять за своїми доходами і витратами до бюджетів вищестоящих рівнів.

Вертикальна структура бюджету за рівнями влади характеризується бюджетним устроєм. Він показує, яким чином побудована бюджетна система. Це – організація вертикальної структурної побудови бюджету держави за рівнями адміністративно-територіального поділу країни.

Основи бюджетного устрою: виділення видів бюджетів; ус­тановлення принципів побудови бюджетної системи; розмежуван­ня доходів і видатків між ланками бюджетної системи; орга­нізація взаємовідносин між бюджетами. Виділення видів бюджетів ґрунтується на політичному устрої та адміністратив­но-територіальному поділі кожної країни. Існують два основні види бюджетів – центральні та місцеві.

Бюджетна система Японії складається з бюджету центрального уряду (загальний рахунок), бюджетів місцевих влад і спеціальних рахунків, які містять в собі як спеціальні фонди, так і рахунки підприємств, служб, корпорацій, що належать центральним і місце­вим органам влади.

У країнах з федераль­ним устроєм – два різновиди центральних бюджетів: загаль­нодержавний та центральні для членів федерації, наприклад, у Німеччині бюджетна система містить у собі бюд­жет федерації, бюджети 16 земель і понад 11 тис. громад, які утво­рюють ще й округи.

Інша річ – Україна, де центральними є Державний бюджет України і Республіканський бюджет Автономної Республіки Крим. Склад місцевих бюджетів відображає територіальний поділ країни: в Україні – області, райони, поселення. Відповідно місцеві бюджети поділяють на дві групи: централізовані (регіональні) – обласні, районні, міські та бюджети базового рівня – сіл, селищ, міст, районів у містах.

У процесі формування й використання коштів окремих ви­дів бюджетів, їх збалансування виникають фінансові відноси­ни, регламентовані законодавством. Організація і принципи побудови бюджетної системи, її структура, взаємозв'язок окре­мих ланок бюджетної системи, бюджетний процес і бюджетні права органів законодавчої та виконавчої влади — це елементи бюджетного устрою.

Принципи побудови бюджетної системи України визначено ст.7 „Бюджетного кодексу України”, а саме:

  1. принцип єдності бюджетної системи України - єд­ність бюджетної системи України забезпечується єдиною правовою базою, єдиною грошовою системою, єдиним регу­люванням бюджетних відносин, єдиною бюджетною кла­сифікацією, єдністю порядку виконання бюджетів та веден­ня бухгалтерського обліку і звітності;

  2. принцип збалансованості – повноваження на здійс­нення витрат бюджету повинні відповідати обсягу надхо­джень до бюджету на відповідний бюджетний період;

  3. принцип самостійності – Державний бюджет Укра­їни та місцеві бюджети є самостійними. Держава коштами державного бюджету не несе відповідальності за бюджетні зобов'язання органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування. Органи влади Авто­номної Республіки Крим та органи місцевого самовряду­вання коштами відповідних бюджетів не несуть відпові­дальності за бюджетні зобов'язання одне одного, а також за бюджетні зобов'язання держави. Самостійність бюдже­тів забезпечується закріпленням за ними відповідних дже­рел доходів, правом відповідних органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування на визначення напрямів використання коштів відповідно до законодавства України, пра­вом Верховної Ради Автономної Республіки Крим та відповідних рад самостійно і незалежно одне від одного роз­глядати та затверджувати відповідні бюджети;

  1. принцип повноти – до складу бюджетів підлягають включенню всі надходження до бюджетів та витрати бюд­жетів, що здійснюються відповідно до нормативно-право­вих актів органів державної влади, органів влади Автоном­ної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування;

  2. принцип обгрунтованості – бюджет формується на реалістичних макропоказниках економічного й соціально­го розвитку держави та розрахунках надходжень до бюдже­ту і витрат бюджету, що здійснюються відповідно до затвер­джених методик та правил;

  3. принцип ефективності – під час складання та виконання бюджетів усі учасники бюджетного процесу мають прагнути досягнення запланованих цілей завдяки залученню мінімального обсягу бюджетних коштів та досягненню максимального результату, використовуючи визначений бюджетом обсяг коштів;

  4. принцип субсидіарності – розподіл видів видатків між державним бюджетом та місцевими бюджетами, а також між місцевими бюджетами повинен грунтуватися на мак­симально можливому наближенні надання суспільних по­слуг до їх безпосереднього споживача;

  5. принцип цільового використання бюджетних коштів – бюджетні кошти використовуються тільки на цілі, визначені бюджетними призначеннями;

  6. принцип справедливості і неупередженості – бюджетна система України будується на засадах справедливого і неупередженого розподілу суспільного багатства між гро­мадянами і територіальними громадами;

  1. принцип публічності та прозорості — Державний бюджет України та місцеві бюджети затверджуються, а рі­шення щодо звіту про їх виконання приймаються відповід­но Верховною Радою України, Верховною Радою Автоном­ної Республіки Крим та відповідними радами;

  2. принцип відповідальності учасників бюджетного процесу – кожен учасник бюджетного процесу несе відпо­відальність за свої дії або бездіяльність на кожній стадії бюджетного процесу.

Складовими бюджетної системи України є державний бюджет та місцеві бюджети. Відповідно до Бюджетного кодексу України місцевими бюджетами визнаються бюджет Автономної Республіки Крим, обласні, районні бюджети, бюджети районів у містах та бюджети місцевого самоврядування (бюджети територіальних громад сіл, селищ, міст та їх об'єднань). Склад бюджетної системи України поданий на рис. 6.6.

Для аналізу та прогнозування економічного та соціального розвитку держави складається Зведений бюджет України. Відносно цього ст.6 Бюджетного кодексу вказує:

  1. Зведений бюджет є сукупністю показників бюджетів, що використовуються для аналізу і прогнозування еконо­мічного і соціального розвитку держави.

  1. Зведений бюджет України включає показники Дер­жавного бюджету України, зведеного бюджету Автономної Республіки Крим та зведених бюджетів областей та міст Києва і Севастополя.

  2. До складу зведеного бюджету Автономної Республіки Крим входять показники бюджету Автономної Республіки Крим, зве­дених бюджетів її районів та бюджетів міст республікан­ського значення.

  3. До складу зведеного бюджету області входять показники облас­ного бюджету, зведених бюджетів районів і бюджетів міст обласного значення цієї області.

  4. До складу зведеного бюджету району входять показники район­них бюджетів, бюджетів міст районного значення, селищ­них та сільських бюджетів цього району.

6 До складу зведеного бюджету міста з районним поділом входять показники міського бюджету та бюджетів районів, що входять до його складу. У разі, коли місту або району в місті адміністративно підпорядковані інші міста, селища чи села, зведений бюджет міста або району в місті включає показники бюджетів цих міст, селищ та сіл.

Рисунок 6.6 - Бюджетна система України

Сутність бюджету, його економічну природу відображають певні економічні відносини. Учасниками цих відно­син є держава, суб'єкти господарювання всіх форм власності та населення:

  • держава має потребу у фінансових ресурсах для виконання своїх функцій;

  • суб'єкти господарювання всіх форм власності та напрямів діяльності як постачають грошові ресурси державі, так і можуть їх отримувати від неї залежно від місця і ролі в системі економічних відносин;

  • населення, яке може бути як платником податків (переважно особи працездатного віку), так і отримувачем грошових коштів (до­помога дітям, матерям, інвалідам, пенсіонерам тощо).

Структура зведеного бюджету нашої країни наведена на рис. 6.7.

Рисунок 6.7 - Структура зведеного бюджету України

Сутність бюджету проявляється також у тому, що він є основною ланкою державних фінансів. На рис. 6.8 відображено рівні та ланки державних фінансів, серед яких бюджет держави відіграє про­відну роль.

Функціонування бюджетних відносин в Україні здійснюється на основі законодавчих та нормативних актів, перелік яких визначений ст. 4 Бюджетного кодексу України:

  1. Конституція України.

  2. Бюджетний кодекс України.

  3. Закон про державний бюджет України.

  4. Інші закони, що регулюють бюджетні правовідносини.

  5. Нормативно-правові акти Кабінету Міністрів України.

  6. Нормативно-правові акти центральних органів виконавчої влади.

  7. Рішення органів АРК, місцевих державних адміністрацій, органів місцевого самоврядування.

Ланки

Бюджет держави

Цільові фонди

Державний кредит

Фінанси підприємств

Рівні

Загально­державні фінанси

Державний бюджет

Загальнодер­жавні фонди

Державні позики

Фінанси держав-ного сектора

Місцеві фінанси

Місцеві бюджети

Регіональні фонди

Місцеві позики

Фінанси муніци­пального госпо­дарства

Рисунок 6.8 - Система державних фінансів

Під час здійснення бюджетних відносин, положення нормативно- правових актів застосовуються лише в частині, в якій вони не супере­чать Конституції України, Бюджетному кодексу та Закону про Дер­жавний бюджет України.

Таким чином, бюджетна система України – сукупність державного бюджету та місцевих бюджетів, побудована з урахуванням економічних відносин, державного й адміністративно-територіальних устроїв і врегульована нормами права.