Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Успаленко_Фінанси_Тексти_лекцій_Ч2.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
1.02 Mб
Скачать

Тема 5 державні фінанси

1 Необхідність і суть державних фінансів, їх структура.

2 Призначення та роль державних фінансів.

3 Правові й організаційні засади функціонування державних фінансів в Україні.

Мета теми полягає в розкритті сутності та особливостей державних фінансів.

1 Необхідність і суть державних фінансів, їх структура

Державні фінанси – одна з найважливіших сфер фінансових відносин фінансової системи держави. Державні фінанси покликані забезпечити державу необхідними й достатніми фінансовими ресурсами для виконання економічних, соціальних і політичних функцій та завдань. Тільки державні фінанси – основа економічного життя і розвитку держави, запорука зростання матеріального добробуту населення, якості його життя.

Наявність державних фінансів об’єктивно зумовлена необхідністю розподілу і перерозподілу валового внутрішнього продукту між різними верствами й прошарками населення, суб’єктами господарювання, окремими територіями. У той же час характер функціонування державних фінансів значною мірою залежить від суб’єктивних дій політичних сил, які знаходяться при владі. Своїми діями вони можуть сприяти або стримувати розвиток державних фінансів на користь суспільства або спрямовувати їх розвиток на користь власних інтересів.

Державні фінанси – це:

  • центральна підсистема фінансової системи країни, через яку здійснюється вплив на економічні та соціальні процеси, що відбуваються в країні;

  • сукупність економічних відносин, пов’язаних з первинним та вторинним розподілом ВВП з метою утворення грошових фондів, необхідних для виконання державою властивих їй функцій;

  • сукупність фінансових інститутів, за допомогою яких держава здійснює свою фінансову діяльність.

Отже, державні фінансице фінансові ресурси, зосереджені в руках держави і призначені для забезпечення виконання притаманних їй функцій, а також сукупність форм і методів, за допомогою яких ці функції реалізуються.

В Україні державні фінанси як провідна сфера фінансової системи держави опосередковують майже 80% усіх фінансових ресурсів і охоплюють різноманітні фінансові інституції, за допомогою яких держава здійснює свою фінансову діяльність.

Держава розпоряджається не всіма фінансовими ресурсами, створеними в країні за певний період часу. У розпорядженні держави знаходяться лише централізовані фінансові ресурси:

  • бюджетної системи;

  • державних фінансових інститутів;

  • централізованих і децентралізованих фондів цільового призначення.

За економічною сутністю державні фінанси – це грошові відносини щодо розподілу та перерозподілу ВВП і національного доходу, пов’язані з формуванням фінансових ресурсів, які перебувають у розпорядженні держави та її підприємств, і використанням цих ресурсів на розширене відтворення, управління, соціальні та культурні потреби, оборону країни.

Суб’єктами цих відносин виступає з одного боку держава (в особі відповідних владних структур), а з іншого – юридичні і фізичні особи.

Ланками державних фінансів є:

  • бюджет держави;

  • фінанси державних підприємств;

  • фонди цільового призначення;

  • державний кредит;

  • державне особисте й майнове страхування (рис. 5.1).

Державні фінанси України

Рисунок 5.1 – Склад державних фінансів України

Державний бюджет – це основний фінансовий план держави, він має силу закону. За допомогою державного бюджету держава мобілізує кошти, необхідні для забезпечення розвитку країни, та витрачає їх з метою виконання своїх функцій. Велику роль виконують і місцеві бюджети.

Основу державних фінансів становлять фінанси підприємств і організацій державної та комунальної форм власності. Тут створюється майже 35 відсотків валового внутрішнього продукту, який є головним об’єктом фінансового розподілу в Україні. В умовах становлення ринкової економіки частка державного сектора постійно зменшується, однак, ще тривалий час цьому сектору належатиме вирішальна роль у процесах формування, розподілу та використання фінансових ресурсів країни.

Фонди цільового призначення – це фонди грошових коштів, що утворюються поза державним бюджетом для реалізації прав громадян на пенсійне і соціальне забезпечення, соціальне страхування тощо.

Державний кредит передбачає залучення коштів державою на позиковій основі. Залучені таким чином кошти спрямовуються в бюджет для використання через видатки на конкретні проекти. Таким самим є призначення місцевих кредитів.

Державні фінанси функціонують на тих самих засадах, що й фінансова система в цілому. Так, усі ланки державних фінансів мають власну сферу функціонування, і водночас вони тісно пов’язані між собою.

За рівнями державні фінанси поділяються на загальнодержавні та місцеві.

Загальнодержавні фінанси призначенні для забезпечення тих потреб суспільства, які мають загальнонаціональний характер і відображають інтереси держави в цілому. Вони, з одного боку, формують фінансову базу вищих органів державної влади та управління, а з іншого – виступають у їх руках інструментом впливу на соціально-економічний розвиток країни. Через загальнодержавні фінанси здійснюється територіальний перерозподіл ВВП з метою збалансованого розвитку окремих регіонів. За їх допомогою здійснюється також структурна політика, яка покликана забезпечити оптимальний галузевий розвиток країни.

Місцеві фінанси виступають фінансовою базою місцевих органів влади та управління. Вони забезпечують регіональні потреби у фінансових ресурсах, їх внутрішньотеріторіальний перерозподіл. Основне призначення місцевих фінансів – забезпечення відносної фінансової незалежності й автономності регіональних адміністративних формувань (областей, районів) та поселень.

Основна проблема структурної побудови системи державних фінансів – установлення оптимального співвідношення між її рівнями.

З одного боку, рівень державної централізації має бути таким, щоб надійно забезпечити загальнонаціональні інтереси. Нестача коштів у центральних органів влади й управління підриває їх фінансову, а відтак і політичну силу, звужує можливості їх впливу, що може мати негативні наслідки для країни в цілому.

Система державних фінансів відображена в табл. 5.1.

Таблиця 5.1 – Система державний фінансів

Ланки

Рівні

Бюджет держави

Фінанси державних підприємств

Цільові фонди

Державний кредит

Загально-державні фінанси

Державний бюджет

Фінанси державного сектора

Загальнодержавні фонди

Державні позики

Місцеві фінанси

Місцеві бюджети

Фінанси муніципального господарства

Регіональні фонди

Місцеві позики