Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
All_inclusive / MMM / до друку Kursova_robot_a2(2).doc
Скачиваний:
67
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
946.69 Кб
Скачать

2.4 Відображення в регістрах та звітності операцій з формування собівартості випуску продукції.

Для відображення в обліку будь-яких об’єктів, необхідно, насамперед, мати про них певну уяву, тобто спостерігати за ними. Результати спостереження оформляють за допомогою первинних документів.

Кожна господарська операція, яка відбувається на підприємстві, повинна бути попередньо документально оформлена, оскільки без її підтвердження відповідним документом, вона не може бути відображена в обліку.

У процесі господарської діяльності на підприємствах відбувається велика кількість господарських операцій, які оформляються різними первинними документами. Дані з документів після перевірки та обробки групують і записують у визначеному порядку до облікових регістрів. Вони є найважливішим засобом ведення бухгалтерського обліку, складання звітності, отримання показників, що характеризують господарську діяльність.

Зведений облік витрат здійснюють на субрахунку рахунка 23 «Виробництво» безпосередньо в журналі 5 або 5а або машинограмі, що його замінює. На рахунку 23 «Виробництво» в журналі витрати групують відповідно до визначених об’єктів калькулювання. У цих регістрах об’єднано аналітичний і синтетичний обліки витрат. Записи в журналі ведуть на підставі первинних документів, попередньо згрупованих у відомостях розподілу матеріалів і заробітної плати (за калькуляційними об’єктами) і різних інших рахунках. На підставі записів у журналі визначають фактичну собівартість.

Під час складання Журналу використовують дані первинних бухгалтерських документів і зведених регістрів з обліку витрат виробництва.

На собівартість продукції відносять розподілені загальновиробничі витрати:

Дебет рахунка 23               Кредит рахунку 91

Витрати відокремлених допоміжних і другорядних виробництв обліковують на окремих аналітичних субрахунках 232 «Допоміжні виробництва» рахунка 23, у журналі 5 або 5а, листках-розшифровках або в машинограмах, які їх замінюють, у розрізі видів цих виробництв[Дод. L1,L2].

Згідно методичних рекомендацій у графі 6 першого розділу Журналу 4 за рядком 3 відображають нарахування зносу (амортизації машин і механізмів, інших об'єктів основних засобів, інших необоротних матеріальних активів, нематеріальних активів, які використовують у будівництві (дебет 15, кредит 13) за даними розрахунку амортизації. Форма цього реєстру не встановлена і залежить від обраного на підприємстві методу нарахування амортизації. Враховуючи, що більшість підприємств нараховують амортизацію за податковим методом - у встановлених відсотках від залишкової вартості основних засобів на початок кварталу, можна запропонувати таку форму цього реєстру.

Нарахування зносу (амортизації) об'єктів основних засобів, які використовують у виробництві (дебет 23, кредит 13), та тих, що пов'язані з виконанням робіт, які віднесені до майбутніх витрат (дебет 39, кредит 13), відображають у рядках 4 та 6 відповідно на основі таких же документів. Вони є підставою для запису в рядках 9, 12, 13, 14, 15 та 17 відповідно операцій з нарахування амортизації основних засобів, використання яких пов'язане з конкретним виробництвом (дебет 83, кредит 13), загальногалузевого призначення (дебет 91, кредит 13), загальногосподарського призначення (дебет 92, кредит 13), пов'язаних із збутом (продажем) продукції (товарів, робіт, послуг) (дебет 93, кредит 13), не пов'язаних з виробництвом (житлове господарство) (дебет 94, кредит 13), які використовують для ліквідації наслідків стихійних лих, техногенних катастроф і аварій (дебет 99, кредит 13).

Індексацію зносу основних засобів у зв'язку з їхньою дооцінкою (дебет 42, кредит 13) відображають на основі розрахунку, який виконують при проведенні переоцінки основних засобів за рішенням Уряду, чи самостійно, якщо індекс інфляції більший 10 відсотків за рік.

Після запису цих операцій підраховують загальний підсумок за графою 6 у рядку 26 "Усього", який переносять у Головну книгу за графою 25 "Обороти за кредитом разом", а суми за рядками 3-17 записують у графах 2-23 "З кредиту рахунка №13 за Журналом №4" на відповідних розворотах її аркушів.

Соседние файлы в папке MMM