Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
All_inclusive / MMM / Дисерт.doc
Скачиваний:
43
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.25 Mб
Скачать

Додаток в Визначення основних понять “місце витрат”, “центр витрат”, “центр відповідальності” Додаток в.1

Аналіз дефініції “місце витрат” в довідковій і спеціальній літературі

№з/п

Джерело

Визначення

1.

Ивашкевич В.Б. Бухгалтерский управленческий учет : Учебн. для вузов. - М.: Экономисть, 2003. - 618 с.

Місце витрат - це функціональна сфера чи область відповідальності, які пов’язані з певного роду витратами [с.153]

2.

Палий В.Ф. Основы калькулирования. - М.Финансы и статистика, 1987. - 288 с.: ил.

Місце витрат - це структурні підрозділи підприємства, де організовується планування, нормування і облік витрат виробництва для контролю і управління витратами виробничих ресурсів і впровадження госпрозрахунку. На промисловому підприємстві можна виділити виробництва, цехи, дільниці, [с.102].

3.

Карпова Т. П. Управленческий учет : Учебник для вузов. - М.: ЮНИТИ, 2000. - 350 с.

Місце виникнення витрат - підприємство, виробництво, вид діяльності, цехи, дільниці, госпрозрахункові бригади, агрегати, стадії, переділи, процеси і т.д.[с.95].

4.

Палий В.Ф. Организация управленческого учета. - М.: Бератор-Пресс, 2003. - 224 с.

Місце формування (виникнення) витрат - це просторово чи функціонально розмежовані внутрішні сфери діяльності організації, в яких витрати виникають і які несуть відповідальність за дані конкретні витрати, їх величину і економію...Структурні підрозділи, виділені як планово-облікові одиниці, що забезпечують контроль певної сукупності витрат [с.15].

5.

Трусов А.Д. Калькулирование себестоимости продукции комплексных производств. – М. Финансы и статистика, 1983. – 204 с.

Місця виникнення витрат...є істинним місцем утворення більшості витрат виробництва... Під умовним місцем нагромадження витрат розуміють точку виникнення витрат окремо за продукцією в загальному технологічному процесі, де можна виміряти і зафіксувати споживання матеріальних, трудових, паливно-енергетичних ресурсів кількісно та за первинними елементами витрат. Ця облікова точка може бути на початку, всередині чи в кінці технологічного процесу[с. 149].

6.

Стуков С.А. Учет и хозрасчет в промышленности стран СЭВ. – М.: Финансы, 1979. – 160 с.

Місцями виникнення (центр)витрат вважаються організаційно виділені виробничі (основні і допоміжні) цехи і невиробничі підрозділи...Місця виникнення витрат повинні будуватися таким чином, щоб у них чітко проявлявся взаємозв’язок між виробітком продукції, наданням послуг і витратами. Місце витрат повинно бути ідентичним сфері відповідальності керівника .... підрозділу[с.59].

Додаток в.2

Аналіз дефініції “центр витрат” в довідковій і спеціальній літературі

№ з/п

Джерело

Визначення

1

2

3

1

Ивашкевич В.Б. Бухгалтерский управленческий учет :Учебн. для вузов. - М.: Экономисть, 2003. - 618 с.

Центр витрат - вихідний підрозділ будь-якого комплексу витрат, згрупованих за місцями формування...В однорідних виробництвах в якості центрів витрат можуть виступати група машин, стадія, переділ технологічного процесу, а в неоднорідних - окремі види обладнання, робочі місця [с.155].

2.

Палий В.Ф. Основы калькулирования. - М.Финансы и статистика, 1987. - 288.с.: ил.

Центр витрат - це первинні виробничі і обслуговуючі одиниці, що виділяються одноманітністю функцій і виробничих операцій, рівнем технічної оснащеності і організації праці, напрямом витрат. Їх виділяють в якості об’єктів обліку з метою більшої деталізації витрат, посилення контролю за витратами і підвищення точності калькулювання [с. 103].

3.

Пушкар М.С. Тенденції та закономірності розвитку бухгалтерського обліку в Україні (теоретико-методологічні аспекти): Монографія. - Тернопіль: Економічна думка. 1999. - 350с.

Центри витрат - це сфери відповідальності за окремі стадії кругообігу засобів на підприємстві. Центри витрат виділяються з метою планування та обліку витрат на виробництво, аналізу відхилень фактичної собівартості продукції від планової, виявлення резервів виробництва [с.276].

4.

Карпова Т. П. Управленческий учет: Учебник для вузов. - М.: ЮНИТИ, 2000. - 350 с.

Центр витрат - це відособлені структурні підрозділи підприємства, де є можливість організувати планування, нормування і облік витрат виробництва...Якщо система управління не вимірює кількість собівартості продукції, випущеної центром відповідальності, а обмежується витратами то такий центр відповідальності називають центром витрат[с.85].

5.

Голов С.Ф. Управлінський облік. Підручник. - К.: Лібра, 2003. - 704 с.

Центр витрат - центр відповідальності, керівник якого контролює витрати, але не контролює доходів і інвестицій в активи центру. Більшість підрозділів підприємства (відділи, цехи, ділянки, виробництва тощо) є центрами витрат [с.406].

6.

Николаева О.Е., Шишкова Т.В. Управленческий учет. 2-е изд., испр. и дополн. - М.: Эдиториал УРСС, 2001. - 336 с.

Центр витрат - це організаційна одиниця, чи сфера діяльності, де доцільно нагромаджувати інформацію про витрати на придбання активів і витратах. Найчастіше - це структурні підрозділи нижчого рівня, що не володіють відносною самостійністю ( виробнича дільниця, бригада, цех) [с. 81].

Продовження додатку В.2

1

2

3

7.

Контролинг как инструмент управления предприятием / Е.А.Ананькина,С.В.Данилочкин, Н.Г. Данилочкина и др.;/ Под ред.. Н.Г. Данилочкиной. - М.: ЮНИТИ, 2002. - 279 с.

Центр витрат - це підрозділ, керівник якого відповідає тільки за витрати. Центр витрат - це найменший підрозділ, а всі інші центри відповідальності складаються з центрів витрат [с. 38].

8.

Глущенко В.В., Глущенко И.И. исследование систем управления : Социол.и экон. исслед.;Прогноз и план. исслед. - Железнодорожный: Крылья, 2000. - 415 с.

Центр витрат -...функціональні підрозділи, підрозділи основного і допоміжного виробництва. Це об’єкт управління... Центр управління витратами спеціалізовані підрозділи чи посадові особи підприємства до повноважень яких належить планування нормування, облік витрат і розробка економічних управлінських рішень [с.372].

9.

Чумаченко Н.Г. Учёт и анализ в промышленном производстве США. М., "Финансы", 1971. 240 с.

Центр витрат, це первинна ланка аналітичного обліку витрат, що встановлена для контролю за цими витратами. Центр витрат може співпадати з організаційною одиницею (цехом, відділом, ділянкою) або може бути дрібнішим підрозділом цих організаційних одиниць. Основою виділення центрів витрат є єдність обладнання, що використовуються, виконання спільних операцій та функцій [с.121].

10.

Управленческий учет : Учебное пособие / Под редакцией А.Д.Шеремета. - М.:ИД ФБК-ПРЕСС, 2000. - 512 с. (Серия "Академия бухгалтера и менеджера").

Центр витрат : керівництво відповідає за витрати, що тут виникають, їх вимір, але не за дохід від продукції Центри витрат формуються там, де розрахунок продукції в показниках доходу або неможливий або недоцільний [с.401].

11.

Друри К. Введение в Управленческий и производственный учет : Учебн. пособие для вузов / Пер. с англ..под. ред. Н.Д.Эриашвили ; Предисловие проф..П.С. Безруких. - 3-е изд., переаб. и доп. - М.: Аудит, ЮНИТИ, 1998. - 783 с.

Центр витрат,...керуючий (менеджер) несе відповідальність за витрати, що знаходяться під його контролем [с.459].

12

Яругова Алиция Управленческий учет : опит экономически развитых стран // Пер. с польського. Предисловие Я.В.Соколова. - М.: Финансы и статистика,1991, 240 с.:ил.

Центр виникнення витрат - це місце, де виникають витрати, наприклад електролампочка, що працює в приміщенні...Кожне робоче місце є центром виникнення витрат..[с.42 ].

13.

Стуков С.А. Учет и хозрасчет в промышленности стран СЭВ. – М.: Финансы, 1979. – 160 с.

Центром витрат може бути цех, дільниця, бригада і навіть окремий станок, агрегат, машина. В управлінських службах центрами витрат є відділи, наприклад постачання, збуту конструкторський, плановий, ВПіЗП,

Продовження додатку В.2

1

2

3

бухгалтерія. При цьому не завжди центр витрат може бути територіально чітко відділений від інших. Основною вимогою при формуванні центрів витрат є забезпечення обліку і контролю за рівнем витрат порівняно з нормами, кошторисами, можливість співставити їх з отриманими результатами [с.39].

Соседние файлы в папке MMM