Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
All_inclusive / MMM / Дисерт.doc
Скачиваний:
43
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.25 Mб
Скачать

Додаток б

Характеристика методів відхилення від норм витрат використаних сировини і матеріалів

Назва методу

№п/п

Ознака

Характеристика

1

2

3

Метод сигнального документування

1.

Суть методу

Метод застосовують у всіх випадках вимушеної заміни матеріалів і при відпуску понад норму (ліміт) штучних матеріалів, напівфабрикатів і комплектуючих виробів.

2.

Носії інформації і особи відповідальні за її подання

В цехах, де споживаються матеріали начальник чи майстер виписують спеціальний документ (вимогу, наказ на заміну), що має особливу позначку (діагональна лінія, колір паперу), в ньому вказують причину і винуватця відхилення, а в деяких випадках проводять розрахунок відхилень.

3.

Переваги методу

Простота, універсальність, можливість застосування в будь-який виробництвах. Начальники цехів, керівники підприємства, підписуючи ці документи, отримують відповідну інформацію і вживають заходів по недопущенню перевитрат.

4.

Недоліки методу

В результаті застосування цього методу виявляються не понаднормативні витрати, а понадлімітний відпуск у виробництво, тому цей метод не може характеризувати використання сировини і матеріалів на робочих місцях.

Продовження додатка Б

1

2

3

Метод партіонного і безперервного розкрою матеріалів

1.

Суть методу

Найбільш раціональний метод при якому відхилення виявляються по кожній партії матеріалу, що підлягає викроюванню.

2.

Носії інформації і особи відповідальні за її подання

Облік партіонного розкрою ведеться планово-диспетчерським бюро цехів в облікових картах, що відкриваються на кожну партію матеріалу. В карти записують кількість матеріалу, що подається на робоче місце, кількість заготовок, виготовлених з цієї партії, кількість отриманих відходів і невикористаного матеріалу.

Облік відхилень у використанні розкроєних матеріалів ведеться безпосередньо в первинних документах розкрою: розкрійних листах, відомостях, паспортах. В них вказуються причини і винуватці відхилень, в тому числі на конкретних робочих місцях. Одночасно розкрійну документацію використовують для оприбуткування отриманих деталей і заготовок, для обліку виробітку розкрою, для списання витрат матеріалів на виробництво.

3.

Переваги методу

Можливість контролю за використанням матеріалів безпосередньо на робочих місцях, виявлення індивідуальних причин відхилень по кожній партії матеріалів.

Продовження додатка Б

1

2

3

4.

Недоліки методу

Обмеженість застосування : метод застосовується тільки для матеріалів, що підлягають розкрою.

5.

Примітки

Норми витрат матеріалів визначаються множенням кількості виготовленої продукції, деталей і напівфабрикатів на норму витрат (брутто) При співставленні кількості фактично витрачених матеріалів з нормативними витратами встановлюється результат використання: економія чи перевитрати. Аналогічний контроль здійснюється стосовно відходів.

Метод попередніх розрахунків відхилень

1.

Суть методу

Співставляється нормативна і фактична рецептура відпущених сировини і матеріалів у тих виробництвах, де вони використовуються у вигляді сумішей (харчова, хімічна промисловість) Відхилення виявляються при відпуску сировини і матеріалів у виробництво, порівнюючи по кожному компоненту суміші фактичну витрату і за нормою.

2.

Носії інформації і особи відповідальні

Відповідні розрахунки проводять у розрахункових листках відхилень матеріалів технолог виробничого підрозділу.

3.

Переваги методу

Нормативний набір компонентів визначається шляхом множення обсягу завантаженості на передбачений технологічним процесом коефіцієнт участі кожного виду, сорту сировини і матеріалів у їх споживанні.

Продовження додатка Б

1

2

3

4.

Недоліки методу

Обмежена сфера застосування.

Інвентарний метод

1.

Суть методу

Застосовується у випадку, коли відхилення не можна зафіксувати документально. Тому виявлення відхилень цим методом вимагає інвентаризації залишків невикористаних матеріалів в складах цехів і робочих місцях на дату виявлення відхилень. Фактичні витрати матеріалів визначаються за формулою:

Мф = Мн + Мп - Мк,

де Мф - фактичні витрати матеріалів;

Мн - залишки матеріалів на початок періоду;

Мк - залишки матеріалів на кінець періоду, за який виявляються відхилення;

Мп - надходження матеріалів у виробництво протягом періоду.

Нормативний розхід матеріалів (Мнорм) розраховується шляхом множення кількості придатних деталей, готових виробів на нормативні витрати кожного виду матеріалів:

Мнорм = Рм * Х,

де Рм - нормативний розхід матеріалів на одну деталь чи виріб;

Х - кількість виготовлених деталей, виробів.

Відхилення у витратах матеріалів ∆М розраховується:

∆М = Мф - Мнорм

Продовження додатка Б

1

2

3

Із загальної суми відхилень, розрахованих таким способом потрібно виключити нормативні витрати на остаточно забраковані деталі і вироби і відхилення внаслідок заміни матеріалів. Сума, що залишилася буде величиною відхилень, викликаних нераціональним використанням відпущених у виробництво матеріалів, втратою деталей, неврахованим браком.

2.

Носії інформації і особи відповідальні за її подання

Відсутність можливості документування відхилень безпосередньо у момент їх виникнення зумовлює складання інвентарних описів матеріально-відповідальними особами в цехових складах сировини і матеріалів при проведенні інвентаризації.

3.

Переваги методу

Універсальність застосування для будь-яких виробництв і більшості матеріалів.

4.

Недоліки методу

Відсутність конкретизації винуватців і причин відхилень, неможливість відображення в обліку. Трудомісткість процесу інвентаризації залишків кожного виду матеріалів і напівфабрикатів на робочих місцях та складах для точного обрахування матеріальних витрат.

Соседние файлы в папке MMM