Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
namefix-10.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
265.22 Кб
Скачать

§3. Виникнення жанрів

«>Киномоголи» прагнули видавати розважальну продукцію вищої якості, але з бажали ризикувати, випускаючи картини, комерційний успіх яких було сумнівний. Щоб звести цей ризик до мінімуму, вони почали зосереджувати свої зусилля фільмів певних жанрів. У цих картинах багаторазово обігравалися найпопулярніші сюжети, персонажі, знайомі теми, що забезпечувало касові збори.

Найпопулярнішими жанрами були детективи, фільми жахів, комедії, мелодрами, пригодницькі фільми, вестерни. Успіх найприбутковіших картин забезпечувався вмілими рекламними компаніями, у центрі яких містилися кінозірки. На Росії такі жанри, як детективи, мелодрами, комічні, та з'являються науково-просвітницькі кінострічки.

Найяскравіші зірки німого кіно – МеріПикфорд і ДугласФернбенкс – входили до самих високооплачуваних акторів світу. Після їхнього одруження в 1920 року вони були до свого роду голлівудської аристократії. МеріПикфорд називали улюбленицею Америки. Зазвичай, вона молодих безневинних дівчат у фільмах типу «Ребекка з фермиСаннибрук» (1917). Проте було їй розпочати різнопланові ролі, як його популярність відразу впала. Публіка не хотіла визнавати, що й улюблениця просто подорослішала. ДугласуФернбенксу славу принесли головні роль кількох соціальних комедіях, але його мужність і атлетична постать найбільше підходили для запаморочливих пригод, як-от у картині «Чорнийпират»(1926). У 19-му році ця пара об'єдналася з Чарлі Чапліном і режисеромД.У.Гриффитом, і вони спільні зусилля створили власну компанію «ЮнайтедАртистс»[4]

>Кинотрести: 1912 – «Парамаунт», 1919 – «Юнайтедартистс», 1924 – «Метро –Голдуин – Майєр», 1925 – «Ворнер бразерс». Перший фільм, з якого почалася історія Голлівуду буввестерномСесила Б. ДеМилля «Чоловік індіанки». А історія російського кінематографу – фільмом «Стенька Разін», режисера У.Ромашкова.[5]

§4. Кіно епохи джазу

Після першого Першої світової Америка зазнала разючі зміни. Невід'ємною частиною її життя стали автомобілі, радіо, бульварна пресу КПРС і новий напрям у музиці, що його джазом. Молоде покоління американців розглядало 1920-ті роки як початок нової доби і зовсімизбавлялось багатьох які видавалися їм застарілих культурних традицій, існували перед війною. У основі цієї соціальної революції лежав більш вільний погляд стосовно питань сексу і тієї моралі, ніж Голлівуд поспішив користуватися.

Тепер акторки типуТедиБарии рекламувалися як богині любові, особисте життя яких, утім бурхлива, ніж пристрасті, бурхливі у тому фільмах. У остаточному підсумку, завдяки богемному стилем життя зірок, Голлівуд отримав назвисько «місто мішури». На початку 20-х років всіх вразила серія скандалів, у якому виявилася втягнутою деякі з її знаменитостей. Політики почали вимагати з'ясування, як ведуться справи в самісінький кінобізнесі. Кіностудії спробували знайти компроміс. Щоб уникнути розслідування з боку влади, вони запровадили власні, дуже жорсткі моральні вимоги до виглядом своїм співробітникам, до цензурі випущеної кінопродукції. Було створено спеціальний орган, так званий «>Хейз офіс», до чиїх функцій входив контролю над дотриманням морального кодексу й відновленням привабливого імені Голлівуду.

Проте постачальники фільмів невдовзі навчилися майстерно обходити моральний кодекс із його заборонами і обмеженнями.Сесил Б. Де Мілль, який, перш ніж спеціалізуватися на еротичних комедіях, зробив собі ім'я на вестернах імелодрамах, розпочав постановці картин типу біблійної епопеї «Десять заповідей» (1924).

Попри безліч сцен хтивості, розпусти і насильства, цих фільмів щасливо уникали цензури, оскільки порок у яких незмінно карали, а чеснота винагороджувалася.

З дуже експресивним стилем деМилля різко контрастувала витончена манера німецького режисера Ернста Любіча, якого запросила у Голлівуд МеріПикфорд. Так само вишуканий стиль відрізняв і Еріха фонШтрогейма, австрійця з походження, колишнього асистентаД.У. Гриффіта, котрий уславився при першій Першої світової як актор, часто котрий грав ролі брутальних та жорстоких німецьких офіцерів. Його прозвали людиною, якого приємно ненавидіти. Як режисер він ходив би своїми глибокими пошуками у сфері адюльтеру і сатири на віденське вище суспільство з допомогою методу мізансцен.

Буквально слово «Мізансцена» означає «приміщення сцену». За аналогією до кіно - це стало подальшим розвитком методів Гриффіта, в'язаних з пересуванням камери по знімальному майданчику, щоб привернути увагу глядачів до важливим чи символічним деталей.

Прагнучи до максимально достовірності своїх картин, фонШтрогейм наполягав у тому, щоб усе було як і природніше, але продюсери знаходили його стиль занадто екстравагантним, і пояснюються деякі фільми зазнали цензурним скорочень. Особливо постраждав головний шедевр режисера – фільм «>Алчность»(1923): з 42 частин картини широкий загал побачила лише десять. І хоча купюри порушили стрункість сюжетної лінії, цей фільм завдяки режисерській майстерності фонШтрогейма став однією з найбільших досягнень світовоїкинематографии.[6]

II. Розвиток американського кінематографу: поява нових жанрів, нових зірок, нових фільмів

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]