Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
namefix-10.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
265.22 Кб
Скачать

§7. Мартін Скорсезе

Скорсезе посідає середmoviebrat особливу увагу – як у боці: на відміну інших «>киноотприсков» не прив'язаний до Голлівуду. Іноді режисер там працює, але воліє Нью - Йорк – місто, де і виріс. Як вона та Коппола, Скорсезе відбувається із сім'ї італійських емігрантів. Його дитинство відбулися нью-йоркському кварталі «Маленька Італія»; враження дитинства стали основою багатьох фільмів режисера. «Фірмовий продукт» Скорсезе – картини, які може бути біографічними. Режисер розпочав шлях біографіями своїх земляків по «Маленькою Італії». Героями кінострічки «Хто стукає у мій двері» (1969 рік; перший повнометражний фільм Скорсезе) та рідкісні картини «Злі вулиці» (1973 рік), яка принесла йому популярність, є юнакиитало-американци, котрі вступають у життя й що зіштовхуються з її жорстокістю. Щебиографичен «Скаженийбик»[45] (1980 рік) – історія життя реальної особи, боксера, чемпіона США загалом вазі, - з його дебюту до морального падіння після звільнення вами рингу.

Найзнаменитіші з біографій Скорсезе – «Таксист» (1976 рік), завоював головний приз Каннського фестивалю, і яка викликала нападки віруючих «Остання спокуса Христа» (1988 рік). Герой першої стрічки – ветеран в'єтнамської війни. В нього розхитана нервова система, вона страждає безсонням, тому працює таксистом ночами, коли зло, не побоюючись сонячного світла, виповзає на вулиці Нью-Йорка. Таксист як губка вбирає це зло; йому здається, що нічні вулиці переповнені грабіжниками, насильниками, наркоманами. Не витримавши нервового напруги, він влаштовує криваву бійню, рятуючи від гангстерівсбежавшую з дому тринадцятилітню дівчинку. Ця роль прославила юну виконавицю Джоді Фостер, нині однією з найбільш яскравих зірок Голлівуду.

>Таксиста спокушає зло нічних вулиць, Христа у фільмі Скорсезе – тиха, спокійне життя пересічного обивателя. Віруючих обурили сцени, де розіп'ята Христос з хреста, повертається до ремесла теслі, одружується, заводить дітей. Насправді всі події з Христом не відбуваються – вони йому лише привиділися, а мана наслав нею сатана. Фактично, переважають у всіхкинобиографиях Скорсезе героїв спокушає хтось або щось – одні піддаються спокусі, як таксист, інші долають його, як Христос в «Останньому спокусу … ».[46]

§8. Джеймс Бонд

Перший фільм просупершпионе, що має «вид на вбивство», тобто. який отримав право фізично знищувати противника, зняли в 1962 року – за десятиліття по тому, як Ієн Ланкастер Флемінг (1908 – 1964 року), англійський письменник, що придумала Бонда, опублікував свою першу книжку. На момент виходу картини герой Флемінґа вже його знали: клуби шанувальників збирали інформацію про його життя, як і свого часу колекціонували подробиці про інше вигаданому герої –ШерлокеХолмсе. Знавці зброї та боєприпасів розвідки обговорювали екіпірування Бонда і його «роботи». Навіть американський президент Джона Кеннеді став пристрасним шанувальником супершпигуна. Проте лише кіно створило йому легендарним – тільки коли Бонд з'явився і в екрані, його ім'ям названо «зразковим героєм повоєнного світу». Своє тіло позичали герою п'ять акторів; найкращим у тому числі – хіба що еталоннимБондом – визнаний шотландець Шон Коннері (справжнє ім'я Томас, народився 1930 року), перший виконавець ролі.

До цього часу вийшло вісімнадцять фільмів просупершпионе (тим більше, що Флемінг написав лише тринадцять романів); у кожному їх дію розвивається за однаковою схемою: божевільний лиходій готує гігантське який масштабами та зухвалості злочин – наприклад, збирається заволодіти атомної бомбою, зробити радіоактивним весь золоті запаси Сполучених Штатів або викрасти космічний супутник.Злодей захоплює Бонда, що вступив із ним боротьбу, але тому вдається врятуватися з допомогоювлюбившейся до нього дівчини – помічниці лиходія (чи бо з ним пов'язаної).

Якщо те ж історію розповідають вісімнадцять разів, і вона приїдається, отже, справа над сюжеті, а настроях, хвилюючих публіку, які посилюються і активізуютьсяпонравившимися сюжетами. Соціологи і критики пов'язують успіх «бондіани» про те, що у 60-ті роки почався новий етап науково-технічної революції: людство вийшло космос, з'явилося відео, комп'ютери, тощо. У «>бондиане» техніку зазіхають лише лиходії, неспроможним без неї розраховувати на могутність. Бонд чудово володіє технікою, а може обійтися без неї –супершпион перемагає завдяки своїм фізичним даним, досвіду і мужності. З допомогою молодці,полагающегося лише з власні сили, глядачі зживають свій острах переднеизведанностью перспектив, які відкрила науково-технічна революція. [47]

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]