Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
NAVCh_ZAR_KUL_T.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
253.44 Кб
Скачать

Тема 10. Європейська культура хіх століття

Проблема типової єдності європейської культури. Прискорення темпів економічного та соціокультурного розвитку народів Європи XIX ст. Утвердження буржуазних відносин. Революційні та визвольні війни в Європі. Вітчизняна війна 1812 року. Буржуазно-демократичні революції 1848-1849 рр. в Європі та їх наслідки для розвитку культурних течій. Дворянський період визвольного руху в Росії та його внесок в світову культуру. Національна самосвідомість. Боротьба проти кріпацтва. Повстання декабристів. Дворянський та різночинний рух в Росії. Культура «освіченої Європи» як епоха змін. «Східні» та «західні» складові європейської культури. Протистояння професійної культури і повсякдення.

Наука як фактор розвитку цивілізації. П.Лаплас, К.Гаус, М.Фарадей, А.Ампер, Дж.П.Джоуль, Г.Гельмгольц. Поява «благ цивілізації». Утворення світової комунікаційної інфраструктури. Перехід у природознавстві від механістичної картини світу до електродинамічної. Зміни у галузі художньої творчості (поява імпресіонізму).

Романтизм як загальнокультурний рух. Історична обумовленість виникнення. Особливості романтичного світогляду. Романтичний пафос особистої та громадянської незалежності. Ідейні та художні завдання романтизму. Людина і світ – основна тема творчості романтиків. Відмова від раціоналізму просвітителів, пріоритет виразності над зображувальністю. Потяг до народної творчості, до мистецтва інших народів, історії суспільства. Романтизм в зарубіжній літературі. Багатство художніх форм романтичної прози та поезії. Творчість В. Гюго та світова художня культура. Літературна творчість Вальтера Скотта, братів Грім, Андерсена. Поезія романтиків ( Д. Байрон, Г. Гейне). Романтизм в зарубіжному образотворчому мистецтві. Глибокі філософські узагальнення та глибина аналізу духовної сутності людини – відмінна особливість творчості Франсіско Гойї. Визвольна боротьба народів, тема революції в полотнах Є. Делакруа. Теодор Жеріко. Утвердження самоцінності духовно-творчого життя особистості.

Романтизм в зарубіжному музичному мистецтві. Художнє втілення передових революційних ідей в творчості Людвіга ван Бетховена, Дебюссі, Верді, Вагнера, Гріга. Ідеї романтизму в музиці Франца Шуберта. Творчість Фрідеріка Шопена та визвольний рух польського народу. Тема батьківщини в творчості Ференца Ліста.

Романтизм в художній культурі Росії. Вплив подій Вітчизняної війни 1812 року, руху декабристів на формування романтизму в Росії. Ідейно-художні звязки російського та європейського романтизму. Багатоманітність течій в російському романтизмі: психологічна (Жуковський), громадянська (Рилєєв, Кюхельбекер), філософська (Баратинський). Синтетичний характер романтизму в творчості О.С.Пушкіна. М.Ю. Лермонтов. Роль творчості російських романтиків у формуванні передової людини декабристської епохи і в розвитку суспільної свідомості наступних поколінь. Західноєвропейський та російський романтизм. Розвиток літературних перекладів. Значення діяльності Жуковського.

Романтизм і становлення його в музиці Росії. Особливості формування професійного музичного мистецтва. Глинка – реаліст, основоположник російської музичної школи. Романтизм в образотворчому мистецтві. Особливості романтизму російського живопису. Психологізм та національна своєрідність портретів Кіпренського. Реалістичні риси в романтичних творах В.Тропініна. Традиції класицизму та риси романтизму в творах К.Брюлова. Автопортрети в творчості російських живописців-романтиків.

Критичний реалізм в зарубіжній літературі. Історія французького суспільства в творчості Оноре де Бальзака. Критичний реалізм в зарубіжному образотворчому мистецтві. Критика буржуазної дійсності в образотворчому мистецтві Західної Європи. Політична сатира Оноре Дом’є. Визвольний рух середини ХІХ ст. та зарубіжне музичне мистецтво. Реалізм в музиці. Музика Джузеппе Верді. Творчість Б. Сметани. Вальси І. Штрауса.

Ствердження критичного реалізму в художній культурі Росії. Розвиток традицій Пушкіна в творчості М. Гоголя. Критичний реалізм в російському музичному мистецтві. Творчість Драгомижського. Критичний реалізм в образотворчому мистецтві Росії. Творчість Іванова та Федотова.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]