Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
NAVCh_ZAR_KUL_T.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
253.44 Кб
Скачать

Міністерство науки та освіти, молоді та спорту україни

ЧЕРКАСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ІМЕНІ БОГДАНА ХМЕЛЬНИЦЬКОГО

НН ІНСТИТУТ ІСТОРІЇ І ФІЛОСОФІЇ

ІСТОРІЯ ТА ТЕОРІЯ ЗАРУБІЖНОЇ КУЛЬТУРИ

Навчальна програма

Черкаси – 2011

УДК

ББК

Історія та теорія зарубіжної культури: Програма навчальної дисципліни /Розробник: О.А.Пушонкова; Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького. - Черкаси: Вид. від. Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, 2011 рік. - 20 с.

ISBN

Розробники:

О.А.Пушонкова, канд. філос. наук, ст.викл. каф.філософії.

Рецензенти:

Панченко В.І., доктор філософських наук, професор, зав. каф. етики, естетики та культурології КНУ ім. Т.Шевченка

Кулешов О.В., канд. філ. наук, доцент каф. філософії ЧДТУ

Затверджено Вченою радою Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького (протокол № 1 від 6 вересня 2011 року)

© Черкаський національний університет, 2011

СТРУКТУРА ПРОГРАМИ НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

«ІСТОРІЯ ТА ТЕОРІЯ ЗАРУБІЖНОЇ КУЛЬТУРИ»

ОПИС ПРЕДМЕТА НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

Курс:

Підготовка (бакалаврів, магістрів, підвищення кваліфікації)

Напрям, спеціальність, освітньо-кваліфікаційний рівень

Характеристика навчального курсу

Кількість кредитів

Національних : 2, 25

ECTS: 3, 38

Модуль: 1

Змістових модулів:3

Загальна кількість годин: 144

Тижневих годин: 4

Шифр та назва напряму

6.020301 – філософія

Освітньо-кваліфікаційний рівень бакалавр

Обов’язковий

Рік підготовки: семестр: 2

Лекції

28

Семінари (практичні):

28

Лабораторні заняття:

немає

Самостійна робота:

86

Індивідуальна робота

Вид підсумкового контролю: екзамен

Мета та завдання вивчення дисципліни

Однією з головних умов становлення державності України є її входження у світ сучасних культурних надбань. Адже саме сфера культурних знань сприяє формуванню у особистості широкого світобачення, орієнтованого на загальнолюдські гуманістичні цінності. Культура відіграє все більшу роль у формуванні та зміцненні громадянського суспільства, поглибленні демократизації, розвитку творчих здібностей людини.

Останні роки поглиблюється інтерес до культурологічної проблематики, який значно активізувався у зв’язку з введенням у навчальних закладах курсів історії світової та вітчизняної культури. Курс історії та теорії культури дає можливість не тільки прилучити студентську молодь до скарбниці мудрості й досвіду, надбаних людством протягом тисячоліть, а й сформувати навички для виявлення закономірностей культурно-історичного процесу та його особливостей на різних етапах, удосконалити системне мислення студентів, сприяти створенню багатовимірної особистісної картини світи і розвиненої професійної культури.

Вивчення курсу має за мету висвітлити фундаментальні досягнення світової культури, розкрити єдність і різноманітність культур світу, показати значимість культури в життєдіяльності людини і соціальних груп, її роль у творчості та вдосконаленні особистості, гуманізації суспільних відносин.

Програма курсу передбачає висвітлення історії і теорії зарубіжної культури з найдавніших часів до сьогодення. В основу програми покладено концепцію взаємозв’язку та взаємодії культур, основою якої є діалог ціннісних систем із визначеними національними та історичними картинами світу.

Курс історії та теорії зарубіжної культури дає можливість навчити студентів науково осмислювати культурні процеси, бачити і розуміти зв’язки та взаємну обумовленість між різними складниками культурної системи, розглядати різні типи культур в процесі їх історичного розвитку і співіснування, впливу на формування цивілізованого суспільства та окремої особистості,  толерантно ставитися до етнонаціональної та суспільної різноманітності культурних форм.

Опанувавши курс «Історія та теорія культури», студенти повинні знати основні методологічні підходи до вивчення світової культури, представлені у наукових дослідженнях; орієнтуватися в історичних типах культур і культурних регіонах; вміти використовувати джерела з історії культури для збагачення своїх знань, демонстрації власної думки і у порівняльних дослідженнях; самостійно поновлювати, систематизувати і застосовувати здобуті знання, вміння та навички у своїй професійній діяльності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]