Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
NAVCh_ZAR_KUL_T.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
253.44 Кб
Скачать

Тема 5. Візантійська культура

Соціально-економічні та політичні передумови формування візантійської культури. Розпад Римської імперії та піднесення Константинополя. Основні періоди в розвитку Візантійської імперії.

Константинополь як центр візантійської культури. Християнство як ідеологічна основа візантійської імперії та його вплив на своєрідність Візантійської культури. Християнська концепція імператорської влади та римське право. Античні традиції в культурі Візантії та боротьба язичницької і християнської ідеології. Систематизація християнського богослов’я: Іоанн Дамаскін, Феодор Студит. Ісихазм. Візантійська освіта, наука. Філософія. Іконоборство та іконошанування. Особливості візантійського мистецтва та естетики. Візантійський художній стиль. Архітектура. Храм святої Софії в Константинополі. Єдність християнського та світського мистецтва. Церковна література. Живопис. Мозаїки. Надетнічний, космополітичний характер культури Візантії, її вплив на культуру стародавньої Русі та середньовічну Європу.

Візантія в історії світової культури. Василь Великий, Григорій Богослов, Іоан Златоуст і їх вплив на обгрунтування християнства, церковних канонів і авторитету Святого письма. Неоплатонізм і Псевдо-Діонісій Ареопагіт. Максим Сповідник. Зіткнення Візантійської держави і церкви. Монастирі і їх роль в житті візантійського суспільства. Християнська антропологія Іоанна Дамаскіна. Людина у творчості І.Дамаскіна. Феодор Студит та ортодоксальне богослів’я. Раціоналістична концепція філософії. Михаїл Пселл та візантійська філософія. Містичні вчення.

Ісихазм про внутрішній світ людини. Ісихазм і розуміння істини. Григорій Палама та ісихастський рух. Учення Палами і боротьба з раціоналізмом. Критика Варлаамом ісихазму. Вчення Варлаама, Акіндіна та Никифора Григора в боротьбі проти ісихазму.

Візантійські богослови Григорій Нісський, Василь Кесарійський і Григорій Назіанзін та розвиток східної патристики. Літературна творчість Михаіла Пселла, його Промови і "Хронографія". Магнаврська школа в Константинополі. Візантійська вища освіта. Розквіт Візантійських церковних співів. Історія візантійської музики ХІІ століття. Візантійські літературні мелодії і гімни. Образотворче мистецтво і архітектура. Візантійська естетика.

Тема 6. Середньовічна західноєвропейська культура

Поняття середньовічного типу культури, її основні принципи та періодизація (на теренах Європи). Історичні передумови формування середньовічної культури. Роль античності в середньовічній європейській культурі. Феодальна роздробленість середньовічної Європи. Становлення селянської агрокультури. Формування держав, народностей та новоєвропейських мов. Ріст народонаселення. Становлення єдиної європейської культури. Статусно-рольова структура середньовічної Європи та її значення для культури. Виникнення міської культури. Лицарство і куртуазність. Сутність та прояви «сміхової культури». Феодальне право. Становлення феодальної ідеології. Символізм середньовічного мислення. Християнство. Католицизм. Католицька церква. Папство. Ватикан. Монастирська система. Монастирі. Єресі. Інквізиція. Августин Блаженний. Фома Аквінський. Наукові уявлення та середньовічний світогляд. Середньовічна філософія. Схоластика.

Становлення та розвиток середньовічної науки та техніки, ремесла та торгівлі. Перші ботанічні та зоологічні сади, музеї, колекції мінералів та рослин. Нові сільськогосподарські культури. Водяні двигуни. Доменні печі. Винахід пороху та створення вогнепальної зброї. Застосування перших морських приладів та компасу. Перші друковані книги та газети. Відкриття нових континентів.

Зародження та розповсюдження писемності. Шкільна освіта. Середньовічні університети. Оксфордський, Кембриджський, Паризький, Болонський, Саламанський, Неаполітанський, Празький, Краківський, Гейдельберзький, Кельнський, Ертфуртський.

Західноєвропейське мистецтво часів меровінгів та каролінгів. Художні стилі мистецтва середніх віків. Дороманське мистецтво. Романське мистецтво. Романські базиліки, скульптура, живопис. Вітражі. Собор святого Марка у Венеції, церква Сан Міньято аль Монте у Флоренції. Дзвіниця у Пізі. Німецька романська архітектура: собор у Майнці, Шпайєрі та Вормсі. Мистецтво готики. Готична базиліка Франції. Собор Паризької Богоматері. Собори в Шартрі, Реймсі та Ам'єні. Англійські готичні собори в Солсбері та Йорці. Італійська мармурова готика. Палац дощів у Венеції. Готична скульптура. Страсбурзький собор. Скульптура Бамбергського та Наумбергського соборів. Фрески. Мініатюрний живопис. Станковий живопис. Середньовічні європейські феодальні замки.

Література середніх віків. Література раннього середньовіччя. Пародійна латинська література. Поезія вагантів, її антиаскетичний та антиклерикальний характер. Епос середніх віків. Від архаїчного епосу до героїчного. Англосаксонська поема "Беовульф". Кельтський епос: ірландські саги про Кухуліна. Збірка скандинавських пісень "Едда" та язичеська міфологія. Розвиток героїчного епосу Франції. "Пісня про Раланда" та поеми каролінгського циклу. Іспанський героїчний епос. Романси та поеми про Сіда. Героїчний епос у Німеччині. "Пісня про Нібелунгів", "Сага про Волсунгів". Лицарська (куртуазна) література .Куртуазний роман. Поезія трубадурів. Французькі трувери. Німецькі міннезінгери. Вальтер фон дер Фогельвейде. Романи Кретьєна. Роман про Трістана та Ізольду. Міська література середніх віків. Фабліо та шванки. Містерії та міраклі. Мораліте. Фрески. Соті. Міська музика та міське театральне мистецтво.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]