Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
navch_meteo.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
06.12.2018
Размер:
125.95 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ЧЕРКАСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМЕНІ БОГДАНА ХМЕЛЬНИЦЬКОГО

НАВЧАЛЬНО-НАУКОВИЙ ІНСТИТУТ ПРИРОДНИЧИХ НАУК

Метеорологія і кліматологія

Навчальна програма

Черкаси 2008

УДК

ББК

Метеорологія і кліматологія: Програма навчальної дисципліни / Розробник: Л.М.Титаренко; Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького. – Черкаси: Вид. від. Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, 200__. – __ с.

ISBN

Розробник:

Л.М.Титаренко, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри екології та основ сільського господарства

Рецензент:

Ю.О.Ляшенко, кандидат фізико-математичних наук, доцент кафедри загальної фізики

Затверджено Вченою радою Черкаського національного університету

імені Богдана Хмельницького

(протокол № 8 від 8 квітня 2008 р.)

ISBN

ББК

УДК

© Черкаський національний університет, 200__ .

СТРУКТУРА ПРОГРАМИ НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

Метеорологія і кліматологія

Курс: 1

Підготовка бакалаврів

Напрям 0708 екологія, спеціальність 6.070800 – екологія та охорона навколишнього середовища

Характеристика навчального курсу

Кількість кредитів ECTS:

Модуль: 2

Змістових модулів: 3

Загальна кількість годин: 108 год

Тижневих годин:

4 год

Шифр та назва напряму:

Шифр та назва спеціальності:

Освітньо-кваліфікаційний рівень: спеціаліст

Обов’язковий

Рік підготовки: 1

Семестр 1

Лекції : 22 год.

Практичні: 22 год.

Лабораторні заняття:

0 год.

Самостійна робота:

64 год.

Індивідуальна робота

0 год.

Вид підсумкового контролю: екзамен

Мета викладання дисципліни

Багато галузей народного господарства тим або іншим чином залежать від погоди і клімату або потребують їхнього належного урахування. Особливо яскраво виражена залежність сільського господарства від погоди і клімату. Тому поряд із використанням фактичних даних для певної області народного господарства, виникає необхідність підвищення рівня метеорологічної освіти будь-якого спеціаліста, діяльність якого в майбутньому буде пов’язана з природою, у першу чергу спеціалістів – екологів. Програма “Метеорологія і кліматологія” складена згідно вимог стандарту освітньо-професійної програми, яка затверджена Міністерством освіти і науки України для підготовки студентів зі спеціальності 6.070800 Екологія та охорона навколишнього середовища. Програма передбачає ознайомлення студентів із сучасними проблемами метеорології і кліматології.

У процесі навчання студенти знайомляться з будовою атмосфери, складом повітря, основними законами, що визначають просторову зміну тиску, температури, вологості та іншим метеорологічних величин; процесами перетворення сонячної радіації в атмосфері, тепловим режимом, трансформацією води в атмосфері, закономірностями зв’язку між тиском і вітром, будовою і властивостями основних циркуляційних систем, що визначають зміни погоди в різноманітних широтних зонах. Отримані знання дозволяють дати уявлення про кліматоутворення, як синтез теплообміну, вологообміну й атмосферної циркуляції в залежності від таких географічних чинників як широта, висота, розподіл суші і моря, орографія, океанічні течії, рослинний або сніговий покрив.

Виклад курсу припускає, що студенти знайомі зі шкільними курсами математики, фізики, елементами диференціального й інтегрального числення, володіють певною базою знань з гідрології і геології Землі.

Передбачені програмою лабораторні та практичні заняття знайомлять студентів з будовою та принципом дії основних метеорологічних приладів, які використовуються для виміру метеорологічних величин – тиску, температури, вологості, швидкості і напряму вітру, радіаційного балансу земної поверхні, опадів, висоти снігового покриву. Студенти навчаються користуватися кліматичними довідниками, картами, атласами.

Після одержання знань, передбачених програмою, студент може самостійно проводити метеорологічні спостереження, виконувати мікрокліматичну зйомку місцевості, давати правильне тлумачення метеорологічним явищам природи, складати письмовий опис географічного району, організовувати метеорологічний майданчик і налагоджувати на ньому систематичні метеорологічні спостереження.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]