Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
NAVCh_ZAR_KUL_T.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
253.44 Кб
Скачать

Тема 8. Реформація в історії європейського культурного регіону

Поняття європейської культури та її основні риси. Європейська культура – одна з найвагоміших складових всесвітнього культурного процесу. Особливості формування та розвитку європейського культурного регіону.

Соціально-економічні й політичні витоки Реформації

Епоха Реформації в культурі європейського регіону. Реформація як ідеологічна культурна реформа. М. Лютер. Ж.Кальвін. Несумісність гуманізму та реформації. Реформація як релігійна реакція на гуманістичне вільнодумство. Протестантська мораль та становлення особистості нового типу. Контрреформація та становлення абсолютизму у Франції та Іспанії.

Варфоломіївська ніч. Нідерландська революція. Великі географічні відкриття та колонізація Нового світу. Розповсюдження книгодрукування. Наукова революція. М. Копернік, І. Кеплер, У. Гарвей. Експериментально - індуктивний метод Ф. Бекон та розвиток природознавства. І. Ньютон. Реформація та німецький гуманізм. Гуманізм Ульріх фон Гуттена. "Ніхто". Німецький традиційний релігійний містицизм. Якоб Беме, Мейстер Екхарт, Сузо, Таулер. Мартін Лютер та німецький гуманізм. Томас Мюнцер.

Біблія – ідейне джерело Реформації. Нове прочитання гуманістами і реформаторами Біблії. Новаторський підхід гуманістів до біблійних оповідей.

Реформація та засади новоєвропейської ментальності. Кальвінізм і лютеранство та етика праці. Багатство – основа служіння вищому ідеалові. Ділова людина – ідеал протестантизму. Значення етики аскетичного протестантизму для розвитку капіталізму. Протестантизм – релігія лицарів раціонального буття.

Мистецтво доби Реформації

Альбрехт Дюрер. Філософські гравюри "Лицар, смерть і диявол", "Ієронім у келії", "Меланхолія". Живописний диптих "Чотири апостоли". Матіас Грюневальд. "Розп’яття", "Маврікій та Еразм" – "великий стиль" Відродження. Лукас Кранах Старший та Ганс Гольбейн Молодший. Босх (Ієронімус ван Акен). "Страшний суд", "Рай", "Пекло". Пітер Брейгель. Німецька скульптура.

Тема 9. Західноєвропейська культура періоду Просвітництва

Раціоналізм як світоглядне підґрунтя культури Нового часу. Новий час і Відродження: спадкоємність і заперечення. Культурні наслідки соціально-економічних і політичних перетворень. Ринок і культура. Народження дослідно-експериментальної науки, наукоцентризм і метаморфози просвітницького розуму. Типологічні ри­си культури Нового часу.

Соціально-економічні передумови становлення культури Просвітництва. Розум – панівна ідея Просвітництва. Ідея прав людини. Концепція рівності і свободи. Велика французька революція. Просвітництво і боротьба проти релігії в працях французьких просвітителів ХVIII ст. Енциклопедична систематизація природознавства, мистецтва та літератури, юриспруденції та соціології. Основні релігійні течії: янсенізм, квієтизм, ідеї скептицизму. "Біль про встановлення релігійної свободи" Томаса Джефферсона. Раціоналістична філософія Р. Декарта. Діячі Просвітництва: Вольтер, Монтеск’є, Гельвецій, Бомарше, Лессінг, Дідро, Гольбах, Руссо. "Філософські листи" Вольтера. Ідеї Руссо – знамення часу. Філософія здорового людського глузду. Локк."Розумний егоїзм".

Ламетрі. "Людина-машина". Кондільяк. "Нарис про походження людських знань". Дідро. "Лист про сліпих про науку зрячих", "Думки про пояснення природи". Гельвецій. "Про розум". Гольбах. "Система природи".

Систематизація наукового знання. Перші класифікації наук. Енциклопедичні слов­ники: «Словник історичний і поетичний» Ш. Етьєна, «Слов­ник історії священної і мирської» Е. Морері, «Словник істо­ричний і критичний» П. Бейля, «Загальний англійсь­кий словник мистецтв і наук» Д. Гарріса, «Загальний слов­ник мистецтв і наук» Є. Чамберса, «Повний словник усіх на­ук і мистецтв, відкритих понині людським розумом і винахідли­вістю» І. Цедлера, 34-томна «Енциклопедія» за редакцією Д'Аламбера і Д. Дідро.

Проблема виховання – серцевина філософських соціально-політичних поглядів просвітителів. "Енциклопедія, або Тлумачний словник наук, мистецтв і ремесел". Тенденції розвитку мистецтва.

Класицизм – основний метод творчості та логіка краси. Утвердження ідей абсолютизму. Бароко і експресія почуттів. Рококо і сентименталізм – як ствердження чуттєвої особистості. Творчість Жана-Антуана Ватто, Франсуа Буше, Жана-Оноре Фрагонара. Фальконе. Хогарт. Давид.

Зростання ролі літератури та мистецтва в житті суспільства в епоху Просвітництва. Французька класична драма: Корнель, Расін, Мол’єр. Становлення класичної музики: Бах, Гендель, Глюк, Гайдн, Моцарт. Модифікація художньої свідомості. Творчість Гете. "Заповіт" Жана Мелье. Розвиток театру. Музичний театр-опера і балет (Скарлатті, Люллі, Рамо, Ген­дель, Глюк, Моцарт).

Трансформація людських ідеалів і літе­ратурні герої. Нові жанри в літературі — ре­алістичний роман, «міщанська» драма, роман виховання та ін. Художня критика й естетика. Диференціація культури і здобутки мистецтва. Просвітницький ідеал людини та суспільства.

Реформи Петра I і розвиток культури. Російський просвітницький рух: його особливості, завдання, етапи розвитку. Розквіт російського Просвітництва в середині ХVIII ст. Діяльність М.В. Ломоносова. Ідеї просвітницького класицизму в Росії. Ода – найбільш розповсюджений жанр поезії російського класицизму. Просвітницький реалізм в російській літературі. Д.І.Фонвізін. Творчість російського письменника Радіщєва – вершина Просвітництва в Росії. Петровські реформи та зародження світського образотворчого мистецтва. Творчість Нікітіна, Антропова, Рокотова, Левицького. Історичний живопис. Розквіт хорової музичної культури в Росії ХУШ ст. Високі традиції народної хорової музики і нові риси в її розвитку. Нові жанри святкової музики – канти, гімни, кантати.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]