Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
16-120.docx
Скачиваний:
45
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
615.16 Кб
Скачать

17. Підтип зябродишні, або ракоподібні, - branchiata, або crustacea

досить різноманітний підтип членистоногих. Учені налічують понад 65 тис. сучасних видів цих тварин (в Україні - понад 800).

Найпоширеніші в Україні довгопалий і широкопалий річкові раки належать до класу Вищі раки. Широкопалого річкового рака занесено до Міжнародної Червоної книги та Червоної книги України. Чисельність та поширення цього виду обмежує діяльність людини: забруднення водойм, масовий вилов тощо.  Ознаки, притаманні ракоподібним.

Як мешканці водойм ракоподібні дихають за допомогою зябер. Їхня кутикула не має зовнішнього шару з жироподібної речовини, тому ці тварини не витримують пересихання. Органи виділення - пара залоз, які через своє забарвлення дістали назву зелених. На голові розташовані дві пари чутливих вусиків.

Особливості зовнішньої будови і процесів життєдіяльності ракоподібних розглянемо на прикладі річкового рака. Річкові раки населяють водойми з чистою водою, з високим умістом кисню. Тому їх можна вважати покажчиками незабруднених водойм. Удень раки ховаються в підводних норах, під колодами, каменями, серед коренів рослин тощо, а вночі виходять на полювання. Вони повзають за допомогою довгих ходильних ніг, а також можуть спиратись і на клешні. Живуть до 20 років і можуть досягати довжини до 25 см та маси до 200 г.

Тіло рака має головогруди, зверху вкриті суцільним панциром, і черевце, що складається з окремих сегментів, укритих щитками. У самок черевце ширше за головогрудний відділ, у самців - вужче.

У передній частині тіла на рухомих стебельцях розташовані складні очі (мал.1). На головогрудях є дві пари вусиків, кінцівки, які утворюють ротовий апарат (три пари щелеп і три пари ногощелеп), та п’ять пар ходильних ніг. На першій парі ходильних ніг добре розвинені клешні. Вони слугують для захисту від ворогів, захоплення їжі та її шматування. Невеличкі клешні є й на наступних двох парах ходильних ніг. Шість пар кінцівок розташовані на черевці. Ніжки останньої пари розширені і разом з анальною пластинкою, якою закінчується черевце, утворюють віялоподібний хвостовий плавець. Підгрібаючи під себе воду, рак здатний швидко плавати, рухаючись заднім кінцем уперед. Загалом у нього 19 пар кінцівок.

18. Цефалокаріди (Cephalocarida), підклас дрібних примітивних ракоподібних . Тіло витягнуте, завдовжки до 3 мм,складається з голови, 10-сегментних грудей з ніжками і 9-членикового безногого черевця; на кінці тіла вилочка з двома довгими щетинами. Ніжки служать для пересування, дихання і проштовхування їжі до ротового отвору. На голові 2 пари вусиків, маленькі верхні щелепи і 2 пари нижніх щелеп, що майже не відрізняються від грудних ніжок. Очей немає (що пов'язане з риючим способом життя). Самка відкладає яйця в яєчний мішечок на останньому сегменті грудей. З яєць вилуплюються личинки наупліуси, які лише після 18 лінек перетворюються в дорослі форми. Ц. відкриті в 1957; перший представник — Hutchinsoniella macracantha  знайдений біля берегів США в Атлантичному океані, ін. види виявлені в східних і західних берегів Північної Америки і в Японських островів. Відомо 3 роди Ц., 4 види, що мешкають в морському мулі.

Ряд РЕМІПЕДІЇ (REMIPEDJA) Тіло завдовжки до 43 мм складається з синцефалона, членистого (31—32 сегменти) тулуба й тельсона з фуркою; егментація його гомономна — унікальна примітивна риса для ракоподібних. Кінцівки тулуба розміщені з боків, як параподії; вони двогіллясті, членисті. Синцефалон досить оригінальної будови: на голові є дві пари двогіллястих антен, перед ними є пара одночленистих придатків — передантени, функцію яких не з'ясовано. Є пара мандибул із зубцями й дві пари одногшлястих максил, за якими розташована пара ногощелеп. Представник Speleonectes sp.

Ряд ЧЕРЕПАШКОВІ РАКОПОДІБНІ (OSTRACODA) Це морські чи прісноводні дрібні (1—ЗО мм) ракоподібні, що населяють усі типи водойм від невеликих калюж до найбільших глибин світового океану. Відомо 2 тис. сучасних та 12 тис. викопних видів. У фауні України у прісних водоймах знайдено 90 видів та 110 видів у Чорному й Азовському морях. Представник Родина Cytheridae.

19. (Вrаnсhіороdа, синонім Еuрhуlloроdа) — ряд нижчих ракоподібних. Тіло (довж. 0,5—10 см) частково або повністю вкрите хітиновою раковиною (у зяброногів її немає), сегментоване. Кожен сегмент грудей має пару листоподібних ніжок із зябровими придатками (звідси й назва). Сучасних 3. р. поділяють на 2 ряди: зяброноги (Аnоstrаса) і листоногі раки (Рhуllороdа). Відомо бл. 800 видів, пошир. у всіх частинах світу. Населяють майже виключно внутр. водойми, у т. ч. пересихаючі. Розмноження статеве та партеногенетичне (див. Партеногенез). Розвиток прямий або з метаморфозом. Яйця більшості видів при висиханні або промерзанні не втрачають здатності до розвитку. Живляться 3. р. мікроорганізмами, детритом, іноді рослинами. Більшість видів є кормом для риб. Щитні ушкоджують посіви рису.

Зяброногі ракоподібні – Branchiopoda

Щитні – Notostraca

Двостулкові листоногі – Conchostraca

Гіллястовусі – Cladocera

Безчерепашкові – Anostraca

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]