Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
16-120.docx
Скачиваний:
45
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
615.16 Кб
Скачать

38.Характеристика та систематика вторинноротих тварин.

Вториннороті- підрозділ (іноді надтип) білатеральних тварин. До них відносяться в тому числі і найбільш прогресивні тварини - хребетні (підтип хордових).Основні особливості вторинноротих:

-дроблення радіальне.

-целомічна мезодерма закладається ентероцельним способом.

-на місці бластопора проривається анус (іноді бластопор безпосередньо перетворюється в анус), рот не пов'язаний з бластопором (звідси назва - "Вториннороті").

- як правило, є війчасті личинки,

- є війчасті епітелії

-є внутрішній скелет - мезодермальні або ентодермальні.

-Вторинна порожнина тіла поділена на три відділи, іноді метамерних.

-Нервова система у вигляді ектодермальних нервових тяжів або нервових трубок, надглоткового ганглія немає.

39.Характеристика та екологія типу Напівхордові.

До цього типу належить невелика кількість морських тварин, з яких тут розглядається клас кишководишних (Enteropneusta). Кишководишних заковтують донний грунт, в якому знаходяться дрібні організми й органічні шматочки – джерела їх живлення. Усього відомо близько 70 видів цього класу.

Будову. Тіло червоподібне, складається з трьох відділів – хобота, коміра і тулуба, вкрите одношаровим епідермісом з великою кількістю залоз. Звичайна довжина тіла кілька сантиметрів, але у деяких видів вона більше 2 м. Нервова система. Центральний відділ її складається з двох стволів – спинного і черевного.Периферична нервова система представлена нервами, що йдуть до різних органів.М'язова система. Кільцеві і поздовжні волокна утворюють шкірно-м'язовий мішок. Особливо сильно розвинені м'язи в хоботі.Скелет. У хобот вдається виріст спинної частини кишкової трубки, що складається з клітин, наповнених вакуолями, і підвищують пружність цієї частини тіла. Цей виріст є зачатком осьового скелета, названого нотохордом, який потім сильно розвинувся в типі хордових.Порожнина тіла. Целомічна . Вона складається з трьох відділів: переднього -у хоботі; середнього– у комірі; заднього– у тулуб. Вцілому є опорою для шкірно-м'язового мішка; Кровоносна система. Вона складається з двох головних судин – спинної і черевної та їх численних відгалужень. Спинний посудину в хоботі розширюється, утворюючи так звану лакуну, ззаду якої лежить целомічний, м'язистий мішечок. При розширенні останнього лакуна стискається і кров з неї виштовхується в черевній посудину; при стисненні мішечка лакуна розширюється і в неї посилюється приплив крові із задньої частини спинного судини. Згадуваний мішечок часто називають серцем, так як він сприяє кровотоку. Проте кров через нього не протікає.Дихальна система. Газообмін відбувається наступним чином: вода, заганяйте віями, потрапляє через рот у передній відділ кишкової трубки і виходить назовні через щілини середнього відділу останньої, віддаючи капілярах стінок щілин частина кисню і поглинаючи з них вуглекислий газ. Подібний спосіб газообміну не зустрічається у безхребетних і характерний для нижчих хордових, включаючи всіх риб.Видільна система. Продукти дисиміляції, що потрапляють в цілому, видаляються назовні через целомодукти в хоботі і тулуб. Травна система. Травний канал прямий, починається ротом, що знаходяться у комірі, і закінчується на задньому кінці тулуба анальним отвором. Харчові шматочки, захоплюємося в кишечник дією війок, склеюються і далі перепроваджуються по ендостиль в середню частину кишечника. У стінках середньої частини кишечнику є численні залізисті (печінкові) освіти, сік яких сприяє переварюванню їжі. Розмноження статеве. Кишковопорожнинні роздільностатеві; статеві залози розташовані з боків кишечника і відкриваються назовні короткими трубками. Запліднення зовнішнє. Розвиток. Розвиток яєць, багатих жовтком, пряме. З яєць ж, бідних поживними речовинами, розвиваються планктонні личинки.

40.Особливості організації та екології, систематика та значення типу Голкошкірі.

Загальна характеристика типу Голкошкірих Голкошкірі (Echinodermata) другий за кількістю (після хордових) тип вторинноротих тварин, що містить близько 6 300 сучасних видів. Усі вони — виключно морські придонні тварини, що дуже чутливо реагують на опріснення. Складні циломічні тварини. Їх найдавніші форми мали двобічну симетрію. Пізніше вони перейшли до малорухливого способу життя. Деякі з них прикріплені до субстрату. Симетрія тіла ─ радіальна, хоча на стадії личинки ─ двобічносиметричні. У зовнішніх покривах Голкошкірих є вапнякові відкладення. Опорно – рухова система амбулакральноготипу.Вона представлена кільцевою судиною, що оточує глотку.Від радіальних амбулакральних каналів відходить безліч амбулакральних ніжок, в основі яких знаходяться Ампули, в які надходить вода з радіального каналу. Під час скорочення ніжок надлишок води виходить. Кровоносна система ─ незамкнена (кров рухається по судинах і виливається в порожнину).Вторинна порожнина тіла. Дихання здійснюється через поверхню амбулакральноїсистеми,удеяких─через особливі шкірні вирости─ аналог зябер. Травна система: Голкошкірі─хижаки. Під час захоплення їжі передня частина кишечника висовується назовні.Їжа потрапляє в рот, глотку, шлунок, розгалужений кишечник, анальний отвір. Виділення ─ амебоїдними клітинами. Деякі продукти накопичуються в організмі. Нервова система: радіально–вузлового типу. Навкологлоткове нервове кільце, від нього відходять п’ять радіальних нервових стовбурів. Розмноження- тварини роздільностатеві. Запліднення -зовнішнє. Статеві залози відкриваються в шкірних покривах. Розвиток відбувається у воді. Арктичним та Антарктичним видам притаманне явище живородіння.

У природі:є ланкою в харчовому ланцюзі;харчуються останками рослин і тварин, тим самим очищаючи морське дно;підтримують чисельність планктону.

Для людини теж мають значення:в якості істожніка м'яса багатого різними, важливими для організму хімічними елементами;люди так само вживають в їжу ікру голкошкірих; естетичне задоволення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]