Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
16-120.docx
Скачиваний:
46
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
615.16 Кб
Скачать

118)Охорона Молюсків

У Червоному списку Міжнародного союзу охорони природи (МСОП) станом на вересень 2013 року наведені дані про 6730 видів молюсків, з яких 310 вважаються вимерлими та ще 1885 видів (належать переважно до класу черевоногих) віднесені до категорій підвищеного ризику .До Червоної книги України занесено 20 видів молюсків: 17 з класу черевоногих та 3 з класу двостулкових.Переважна більшість видів, які перебувають під загрозою зникнення різного ступеню ризику, є наземними та прісноводними.

Найбільшими небезпеками для м'якунів МСОП вважає забруднення навколишнього середовища (переважно рідкими відходами сільського господарства та деревообробної промисловості) та модифікацію природних водойм під потреби людини (будівництво дамб, відведення води.)Ці та інші антропогенні чинники, у багато разів пришвидшуючи вимирання молюсків, здійснюють значно більший вплив на чисельність цих тварин, аніж природні.

Ряд Венериди (Venerida): Гіпаніслевіускула (Hypatislaeviuscula),Гіпаніс складчастий (Hypanisplicata)-чисельність виду незначна. Мешкає в Дніпро-Бузькому лимані та Кременчуцькому водосховищі, стулки знайдені на березі Дністровського лиману та річці Південний Буг.

Ряд Легеневі (Pulmonata):Аріанта ефіопська (Ariantaaethiops) -Приблизно 3-4 особин на 1 м². Зустрічається на висогірних ділянках Українських Карпатах.

Слимак великий строкатий (Helixlucorum)-У межах ареалу чисельність сильно варіює, у місцях тимчасового скупчення щільність може сягати 30 і більше особин на 1 м². Зустрічається в Криму.

ТрохулюсБільца (Trochulusbielzi) -Приблизно 4-5 особин на 1 м². Частина Українських Карпат.

Ставковик булавоподібний (Lymnaeaclavata) -Приблизно 1 особина на 20 м². В межах України знайдено лише в річці Західний Буг.

Ставковик потовщений (Lymnaeapachyta)-Точних даних про чисельність виду немає, бо він зустрічається дуже рідко. В межах України знайдено лише в Криму.

Ряд Устриці (Ostreoida):Устриця їстівна (Ostreaedulis) Даних про чисельність немає. Зустрічається у Каркінітській затоці та акваторії Карадазького природного заповідника.

119)Роль черевоногих молюсків у природі та житті людини.

Черевоногі молюски - важлива складова водних і наземних угруповань організмів. Деякі види споживає в їжу людина (наприклад, виноградного слимака, рапану, трубача, літорину).

Рапана випадково потрапила у Чорне море 1947 р. з Японського на днищах кораблів. Тепер цей хижак активно знищує устриць і мідій.

Черепашки молюсків (особливо мешканців тропічних морів, наприклад конусів чи мурексів) використовують як сувеніри, з них виготовляють ґудзики та прикраси.

Рослиноїдні види черевоногих обмежують чисельність водної рослинності, запобігаючи заростанню водойм. Наземні ґрунтові молюски збагачують ґрунт органічними та мінеральними речовинами.

Проте наземні черевоногі молюски (наприклад, голі слизуни) можуть ушкоджувати зернові та овочеві куль¬тури, плодові тіла їстівних грибів. Ба¬гато видів є проміжними хазяями паразитичних червів (малий ставковик - проміжний хазяїн печінкового сисуна, бітинія - котячого сисуна).

Слинні залози тропічного молюска з роду Конус виробляють смертельну для людини отруту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]