Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
16-120.docx
Скачиваний:
46
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
615.16 Кб
Скачать

108)Розмноження і розвиток комах

Статевіоргани самок комах представлені парою яєчників. Відкожногояєчникавідходить по одному яйцепроводу. Яйцепроводи разом утворюють один загальний, якимзаплідненіяйцявиводятьсяназовні. Органирозмноженнясамця— це два сім'яники, щопереходять у сім'япроводи, а ті, в своючергу,— в спеціальнийсім'явивідний канал, якийвідкриваєтьсяназовні.

Комахи — переважнороздільностатевітварини. Вони розмножуютьсялишестатевим способом. . Заплідненняяєць у комах відбуваєтьсятількивсерединіорганізмусамки.Удеякихвипадкахрозмноження комах можевідбуватися без запліднення. Такийспосіброзмноженняназивається партеногенезом.Плодючість комах часто надзвичайновисока. Особливо плодючісоціальнікомахи. Бджолина матка протягомсвогожиттявідкладає до 1,5 млняєць, матка терміта — 110 млн, а попелицяпротягом одного літадаєжиттятакійвеличезнійкількості комах, яку можнапозначити числом 1022.

Неповний метаморфоз спостерігається в комах простоїорганізації: ;арани ,тарганів, бабок та одноденок. В їхньомурозвиткузиділяють три стадії: яйце — личинка — доросла комаха. За умовинеповного метаморфозу з яйцявиходитьмаленькабезкрила личинка, яка дуже схожа на дорослуособину і ведеподібнийспосібжиття. Віддорослоїкомахиця личинка — німфавідрізняєтьсяголовним чином розмірами і відсутністюкрил. Підростаючи, личинка линяє — виповзаєзі старого хітиновогопокриву в новому, просторішомувбранні. Після кожного линяннянімфастаєдедалібільшесхожою на дорослукомаху. У процесірозвитку личинка линяє 5—6 раз. Дорослікомахибільше не ростуть і не линяють.

Повний метаморфозвластивийвисокоорганізованимкомахам: жукам, метеликам, мухам, комарам, бджолам та блохам. В їхньомурозвиткувиділяютьчотиристадії: яйце — личинка — лялечка — доросла комаха.

Розглянемоповний метаморфоз жука-оленя. Самка відкладаєяйця в порохняве дупло дуба, де вони й розвиваються. Личинка, щовиходить з яйця, зовнінагадуєгусеницювеличезногометелика і зовсім не схожа на жука. Розвиток личинки триває 5 років. Тілодорослої личинки завдовжкиблизько 14 см, а завтовшки, як великий палецьлюдини. Потім личинка перетворюється на лялечку, з якоїзгодомвиходитьдорослий жук-олень .

Лялечкакомахи не живиться і звичайномайженерухома. Усерединілялечкивідбувається складна внутрішняперебудова, за якоїбільшачастинаорганів личинки руйнується, начерозчинюється, а натомістьізскупченьспеціальнихклітинформуютьсяорганидорослоїкомахи.

Більшостікомахвластивийрозвитокізповним метаморфозом. Завдякивідмінностям у будові, способіжиття, живленні, а також у середовищііснуваннякомахи з повним метаморфозом кращепристосувалисядо природного середовища, ніжкомахи з неповним метаморфозом. Тому першіскладаютьпонад 90 % усіхвидів комах. Вони утворилимаксимальнурізноманітністьвидів і величезнукількістьособин.

109)

Неповний метаморфоз спостерігається в комах простої організації: тарганів, бабок та одноденок. В їхньому розвитку виділяють три стадії: яйце — личинка — доросла комаха. За умови неповного метаморфозу з яйця виходить маленька безкрила личинка, ка дуже схожа на дорослу особину і веде подібний спосіб життя. Від дорослої комахи ця личинка — німфа відрізняється головним чином розмірами і відсутністю крил. Підростаючи, личинка линяє — виповзає зі старого хітинового покриву в новому, просторішому вбранні. Після кожного линяння німфа стає дедалі більше схожою на дорослу комаху. У процесі розвитку личинка линяє 5—6 раз. Дорослі комахи більше не ростуть і не линяють.

Повний метаморфоз властивий високоорганізованим комахам: жукам, метеликам, мухам, комарам, бджолам та блохам. В їхньому розвитку виділяють чотири стадії: яйце — личинка — лялечка — доросла комаха.Розглянемо повний метаморфоз жука-оленя. Самка відкладає яйця в порохняве дупло дуба, де вони й розвиваються. Личинка, що виходить з яйця, зовні нагадує гусеницю величезного метелика і зовсім не схожа на жука. Розвиток личинки триває 5 років. Тіло дорослої личинки завдовжки близько 14 см, а завтовшки, як великий палець людини. Потім личинка перетворюється на лялечку, з якої згодом виходить дорослий жук-олень .

Личинки комах з повним перетворенням істотно відрізняються від дорослих особин за певними ознаками будови й способу життя:- форма тіла личинок переважно червоподібна;- вони не мають крил;- органи чуття в личинок недорозвинені, відсутні фасеткові очі, наявні лише прості вічка. Личинка мухи навіть не має голови, тому її очі розташовані на грудях;- часто спостерігається відмінність у кількості і будові кінцівок. Так, личинка метелика — гусениця — крім трьох пар справжніх ходильних ніг, має ще й черевні ніжки з присосками, які ніколи не залишаються в дорослого метелика. Личинка мухи, навпаки, не має ніг;- личинки часто живуть в іншому середовищі і мають свій особливий спосіб живлення. Так, личинка комара живе у воді і живиться найдрібнішими тваринами й водоростями, а дорослий комар — літаюча комаха, яка живиться соком рослин і кров'ю хребетних тварин.

Лялечка комахи не живиться і звичайно майже нерухома. Усередині лялечки відбувається складна внутрішня перебудова, за якої більша частина органів личинки руйнується, наче розчинюється, а натомість із скупчень спеціальних клітин формуються органи дорослої комахи.

110)

Шкідливі комахи.

Комахи — шкідники сільськогосподарських і лісових куль­тур, завдають безпосередньої шкоди рослинам, а також переносять збудників інфекційних захворювань. До небезпечних шкідників культурних рослин належать хрущі, хлібні жуки, колорадський жук, капусниця тощо.До комах-паразитів належать комарі, блохи, воші.Багато комах є переносниками збудників інфекційних захво­рювань. Малярійний комар є переносником малярійного плазмо­дія — збудника малярії. Мухи переносять збудників дизентерії та черевного тифу. Муха цеце переносить збудника сонної хвороби. Воші є переносниками збудників висипного тифу, блохи — чуми. Здоров’ю і життю людини можуть загрожувати отруйні комахи (жалкі бджоли, оси, джмелі).

Корисні комахи.

Комахи — запильники диких і культурних рослин.Діяльністьжукій-сапрофітів (жуки-плавунці, жуки-гнойови-ки тощо) має велике санітарне значення. Вони також беруть участь у процесах ґрунтоутворення(У процесі життєдіяльності комахи збагачують грунторганічними й мінеральними речовинами. Личинки жуків, метеликів і мух, що живуть у грун­ті, беруть участь у розпушуванні й перемішуванні його шарів.), живлячись залишками рослин.Деякі паразитичні й хижі комахи приносять велику користь сільському господарству. Наприклад, щипаки поїдають гусениць багатьох шкідливих метеликів, наїзники відкладають яйця в тіло гусениць метеликів-капусниць.

З давніх-давен люди розводять бджіл і добувають продукти бджільництва — мед, віск, прополіс. Шовковичний шовкопряд спеціально розводиться для добування шовку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]