Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
16-120.docx
Скачиваний:
45
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
615.16 Кб
Скачать

115)Роль членистоногих

Існування багатьох членистоногих тісно пов'язане з життям рослин. Під час масового розмноження членистоногі знищують або пошкоджують рослини на величезних територіях. Проте крім шкоди членистоногі приносять велику користь рослинництву як запилювачі квіткових рослин. У ході еволюції виробилась чудова взаємна пристосованість між багатьма видами членистоногих і квіткових рослин (наприклад, у рослин є різні пристосування для запилення їх певними видами комах, а у комах довжина і форма хоботка чітко відповідає будові квітки тих рослин, які вони запилюють). Членистоногі входять до складу найрізноманітніших біоценозів, населяючи моря та океани, прісні водойми, поверну суходолу всіх зон. У світі ще понад 1.5 млн. видів, в Україні 25 тис.

Більшість комах є консументами - споживачами готових органічних речовин. Вони поглинають величезну кількість зеленої маси рослин, і самі, у свою чергу, стають їжею для інших тварин. Хижаки і паразити контролюють чисельність інших організмів, що забезпечує стійкість екосистем. Комахи відіграють величезну роль у запилюють рослин. В процесі еволюції виробилася дивовижна пристосовність між багатьма видами комах і квітковими рослинами. Аромат квітів і запах приваблює комах, а будова квітки відповідає розмірам і формі комах і їх ротових органів. Комахи - санітари і гнусостворюючі. Доїдаючи тіла загиблих рослин і тварин, вони полегшують роботу бактерії гниття. Це прискорює процес розкладання загиблих організмів, перетворення органічних речовин на неорганічні.

Комахи - основні запилювачі сільськогосподарських рослин (садові культури, соняшник, гречка і т.д.), вони знищують комах-шкідників. Є домашні тварини типу Членистоногі. Це медоносна бджола і тутового шовкопряда, про яких ви вже знаєте.Багато комах завдають шкоди зеленим рослинам, запасам зерна та інших продуктів. Вчені вважають, що приблизно чверть урожаю, отриманого людиною, знищується шкідниками. Для боротьби з ними застосовують методи захисту: фізичні, хімічні, агротехнічні та біологічні. Фізичні методи захисту передбачають використання деяких фізичних факторів (холоду, струму високої частоти, різних видів випромінювання). Наприклад, шкідників комор знищують за допомогою струму високої частоти. Хімічні методи захисту передбачають використання спеціальних речовин, які називають отрутохімікатами

116)

Головні причини зникнення або скорочення чисельності комах полягають у руйнуванні їх природних середовищ існування та застосуванні отрутохімікатів. До Червоної книги України занесені більше 150 видів комах, серед них 2 види богомолів, жужелиця-моллюскоед, кілька видів метеликів (вітрильник поліксена, бражник мертва голова, бражник-прозерпіна, сатурнія та інші). Комахи охороняються у заповідниках, заказниках і національних парках. Щоб зберегти різноманіття комах, треба зберігати і відновлювати їх природні місця існування, менше використовувати хімічні методи боротьби, не колекціонувати рідкісні види комах.

У перше видання Червоної Книги України (1980 рік) було внесено всього 18 видів комах, у другому виданні кількість рідкісних безхребетних членистоногих значно збільшилася - до 173. За останні роки тенденція щодо збереження рідкісних видів не особливо поліпшується. В останньому списку зникаючих комах України за 2009 рік числиться 226 видів.

Клас ракоподібні–Crustacea (Astacusastacus – Широкопалий рак)

Ряд Бабки - Odonata

Leucorrhiniacaudalis – Бабка - левкоринія хвостата

Leucorrhinia pectoralis– Бабка - левкоринія лісова

Gomphus flavipes– Бабка - стилюрусжовтоносий

Ряд Твердокрилі - Coleoptera

Osmodermaeremita – Жук- самітник

Cerambyxcerdo – Вусач великий дубовий західний

Rosaliaalpina – Розалія альпійська

Ряд Перетинчастокрилі - Hymenoptera

Bombusparadoxus – Джміль незвичайний

Liometopummicrocephalum – Ліометопум звичайний

117)

Тіло молюсків укладене в черепашку, що захищає тварину. Зовнішній шар черепашки роговий, а середній (порцеляновий) і внутрішній (перламутровий) — вапнякові. У черевоногих молюсків черепашка суцільна у вигляді ковпачка або спірально завитої башточки. У двостулкових вона складається із двох стулок, з’єднаних еластичним зв’язуванням, зубцями «замка» і м’язами-замикачами. Більшість головоногих молюсків черепашку втратили.

.Мінерально-органічна черепашка є характерною ознакою молюсків, яка в типових випадках вкриває все тіло молюска і виконує захисну функцію. Черепашка може бути суцільною чи складатися з кількох частин. У деяких груп черепашка повністю чи частково редукована. Як правило, черепашка молюсків складається з трьох шарів: зовнішній, конхіоліновий (периостракум), який складається з органічної речовини — конхіоліну; середній, призматичний (остракум), до складу якого входить карбонат кальцію у вигляді призматичних кристалів, розташованих перпендикулярно до поверхні черепашки; внутрішній, перламутровий (гіпостракум), що складається із тонких пластинчатих кристалів карбонату кальцію, розташованих паралельно до поверхні черепашки. Черепашка утворюється завдяки секреторній діяльності епітелію краю мантії.

У представників групи Conchifera, що включає класи Черевоногі, Головоногі, Двостулкові, Лопатоногі та Моноплакофори, кутикулярний покрив відсутній, а черепашка складається з однієї пластинки. Під черепашкою лежить мантія — складка шкіри, яка вільно звисає по боках тулуба і огортає його основу. Між тулубом і мантією залишається мантійна порожнина, в якій місяться органи дихання — зябра або легені, слинні залози, органи хімічного чуття.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]