Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Нов лекц Конст пр.docx
Скачиваний:
37
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
167.91 Кб
Скачать

3. Форма державного правління в України.

Форма державного правління в Україні поєднує риси парламентської і президентської республіки. Взаємовідносини між органами законодавчої і виконавчої влади, а також главою держави такі, що можна визначити Україну як змішану парламентсько-президентську республіку.

Так, главою держави є Президент України, який обирається всенародним голосуванням на п'ятирічний строк (порядок заміщення президентської посади відповідає президентській республіці).

Відповідно до ст. 114 Конституції України Прем’єр-міністр України призначається Верховною Радою України за поданням Президента України.

Кандидатуру для призначення на посаду Прем’єр-міністра України вносить Президент України за пропозицією коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді України, сформованої відповідно до статті 83 Конституції України, або депутатської фракції, до складу якої входить більшість народних депутатів України від конституційного складу Верховної Ради України.

Міністр оборони України, Міністр закордонних справ України призначаються Верховною Радою України за поданням Президента України, інші члени Кабінету Міністрів України призначаються Верховною Радою України за поданням Прем’єр-міністра України.

Прем’єр-міністр України керує роботою Кабінету Міністрів України, спрямовує її на виконання Програми діяльності Кабінету Міністрів України, схваленої Верховною Радою України.

Варто заначити, що Президент України не очолює виконавчу владу. Вищим органом виконавчої влади є Кабінет Міністрів України, який підконтрольний і підзвітний Верховній Раді України. Ці риси державного ладу України наближають її до парламентської республіки.

Відповідно до ст. 115 Конституції України Кабінет Міністрів України складає повноваження перед новообраною Верховною Радою України.

Прем’єр-міністр України, інші члени Кабінету Міністрів України мають право заявити Верховній Раді України про свою відставку.

Відставка Прем’єр-міністра України, прийняття Верховною Радою України резолюції недовіри Кабінету Міністрів України мають наслідком відставку всього складу Кабінету Міністрів України. У цих випадках Верховна Рада України здійснює формування нового складу Кабінету Міністрів України у строки і в порядку, що визначені цією Конституцією.

Кабінет Міністрів України, який склав повноваження перед новообраною Верховною Радою України або відставку якого прийнято Верховною Радою України, продовжує виконувати свої повноваження до початку роботи новосформованого Кабінету Міністрів України.

4. Форма територіального устрою та політичного режиму в України.

Відповідно до ст. 132 Конституції територіальний устрій України, ґрунтується на засадах цілісності та єдності державної території, поєднання централізації і децентралізації у здійсненні державної влади, збалансованості соціально-економічного розвитку регіонів, із врахуванням їхніх історичних, економічних, екологічних, географічних і демографічних особливостей, етнічних та культурних традицій.

Україна є унітарною державою, до складу якої входить автономне утворення – Автономна Республіка Крим.

Унітарною (від лат. unitas - єдність) вважається держава, всі або переважна більшість вищих територіальних одиниць якої не мають державоподібного статусу. Тобто, територія унітарної держави складається з адміністративних або політико-адміністративних одиниць, які, за окремими винятками, не наділяються власним правовим статусом, а статус органів державної влади та органів місцевого самоврядування, які здійснюють управління в межах цих одиниць, визначається актами чинного законодавства центральної влади.

Адміністративно-територіальний устрій України, це – зумовлена соціальними, економічними, соціально-етнічними, історичними, географічними, культурними, політичними та іншими чинниками внутрішня територіальна організація держави з поділом її на складові частини – адміністративно-територіальні одиниці.

Відповідно до ст. 133 конституції України систему адміністративно-територіального устрою України складають: Автономна Республіка Крим, 24 області, райони, міста, райони в містах, селища і села. Міста Київ і Севастополь мають спеціальний статус, який визначається законами України.

Виходячи із змісту ст. 1 Конституції політичний режим в Україні є демократичним.. Ознаками демократичного режиму в Україні є багатопартійність, регулярні вибори, наявність недержавних засобів масової інформації.

До складу України на правах територіальної автономії входить Автономна Республіка Крим. Автономна Республіка Крим має певні особливості правового статусу в порівнянні з іншими адміністративно-територіальними одиницями держави.

Автономна Республіка Крим є невід'ємною складовою частиною України і в межах повноважень, визначених Конституцією України, вирішує питання, віднесені до її відання.

Автономна Республіка Крим має Конституцію Автономної Республіки Крим, яку приймає Верховна Рада Автономної Республіки Крим та затверджує Верховна Рада України не менш як половиною від конституційного складу Верховної Ради України.

Конституція Автономна Республіка Крим, прийняту Верховною Радою Автономної Республіки Крим 21 жовтня 1998 р. і затверджена Верховною Радою України 23 грудня 1998 р.

Нормативно-правові акти Верховної Ради Автономної Республіки Крим та рішення Ради міністрів Автономної Республіки Крим не можуть суперечити Конституції і законам України та приймаються відповідно до Конституції України, законів України, актів Президента України і Кабінету Міністрів України та на їх виконання.

Представницьким органом Автономної Республіки Крим є Верховна Рада Автономної Республіки Крим.

Урядом Автономної Республіки Крим є Рада міністрів Автономної Республіки Крим. Голова Ради міністрів Автономної Республіки Крим призначається на посаду та звільняється з посади Верховною Радою Автономної Республіки Крим за погодженням із Президентом України. Правосуддя в Автономній Республіці Крим здійснюється судами, що належать до єдиної системи судів України.

Конституцією України закріплені такі сфери діяльності Автономної Республіки Крим:

1) призначення виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, затвердження складу виборчої комісії Автономної Республіки Крим;

2) організація та проведення місцевих референдумів;

3) управління майном, що належить Автономній Республіці Крим;

4) розроблення, затвердження та виконання бюджету Автономної Республіки Крим на основі єдиної податкової і бюджетної політики України;

5) розроблення, затвердження та реалізація програм Автономної Республіки Крим з питань соціально-економічного та культурного розвитку, раціонального природокористування, охорони довкілля – відповідно до загальнодержавних програм;

6) визнання статусу місцевостей як курортів; встановлення зон санітарної охорони курортів;

7) участь у забезпеченні прав і свобод громадян, національної злагоди, сприяння охороні правопорядку та громадської безпеки;

8) забезпечення функціонування і розвитку державної та національних мов і культур в Автономній Республіці Крим; охорона і використання пам'яток історії;

9) участь у розробленні та реалізації державних програм повернення депортованих народів;

10) ініціювання введення надзвичайного стану та встановлення зон надзвичайної екологічної ситуації в Автономній Республіці Крим або в окремих її місцевостях.

Законами України Автономній Республіці Крим можуть бути делеговані також інші повноваження.

В Автономній Республіці Крим діє Представництво Президента України, статус якого визначається законом України.

Україна є багатонаціональною державою, в якій мешкають громадяни понад 100 національностей, і тому в нашій державі на законодавчому рівні регулюються національні відносини.

Відповідно до ст. 24 Конституції України громадяни мають рівні конституційні права і свободи та є рівними перед законом. Не може бути привілеїв чи обмежень за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками.

Верховна Рада України 1 листопада 1991 р. була схвалена Декларацію прав національностей України, а з метою її реалізації 25 червня 1992 р. прийнятий Закон «Про національні меншини в Україні».

Національні меншини — це групи громадян України, не українців за походженням, що виявляють почуття національної самосвідомості й спільності.

Національні меншини мають державність за межами України (наприклад, болгари, греки).

Україна гарантує всім народам, національним групам, громадянам, що проживають на її території, рівні політичні, економічні, соціальні та культурні права. Дискримінація (тобто навмисне обмеження або позбавлення прав) за національною ознакою заборонена і тягне юридичну відпо­відальність.

Держава гарантує всім національним меншинам право на національно-культурну автономію: використання і вивчення рідної мови, використання національної символіки, святкування національних свят, сповідання своєї релігії, задоволення потреб у літературі та мистецтві, засобах масової інформації, створення національних культурних і навчальних закладів. В адміністративно-територіальних одиницях, де більшість населення належить до національної меншини, її мова може функціонувати в роботі органів влади поряд із державною мовою. Під охороною закону перебувають пам'ятки історії і культури національних меншин, які розташовані на території України.

Усі національні меншини мають право створювати свої культурні центри, земляцтва, об'єднання. Представники національних меншин і створені ними об'єднання мають право на вільні контакти зі своєю історичною батьківщиною.