Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Нов лекц Конст пр.docx
Скачиваний:
37
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
167.91 Кб
Скачать

4. Правовий статус місцевих державних адміністрацій.

Місцеві державні адміністрації здійснюють виконавчу владу в областях і районах, містах Києві й Севастополі.

Функціонування місцевих органів виконавчої влади визначається Конституцією України і Законом України «Про місцеві державні адміністрації» від 9 квітня 1999 р.

Голови місцевих державних адміністрацій призначаються на посаду і звільняються з посади Президентом України за поданням Кабінету Міністрів України. Вони відповідальні перед Президентом України і Кабінетом Міністрів України, підзвітні та підконтрольні органам виконавчої влади вищого рівня. Зокрема, це виявляється в тому, що рішення голів місцевих державних адміністрацій, що суперечать Конституції і законодавству України, можуть бути скасовані Президентом України або головою місцевої державної адміністрації вищого рівня.

Склад місцевих державних адміністрацій формують їхні голови. Місцеві державні адміністрації також підзвітні та підконтрольні органам виконавчої влади вищого рівня.

Обласна чи районна рада має право висловити недовіру голові відповідної місцевої державної адміністрації. На підставі резолюції недовіри Президент України приймає рішення (про відставку голови адміністрації або продовження його повноважень) і дає обґрунтовану відповідь. Якщо ж недовіру голові державної адміністрації висловили дві третини депутатів відповідної ради, Президент України приймає рішення про відставку голови місцевої державної адміністрації. Крім того, повноваження голови місцевої адміністрації можуть бути припинені з деяких інших підстав, наприклад, за власною ініціативою Президента України.

5. Завдання і повноваження місцевих державних адміністрацій.

Відповідно до ст. 2 Закону України «Про місцеві державні адміністрації» основними завданнями місцевих державних адміністрацій є:

1) виконання Конституції і законодавства України;

2) законність і правопорядок, дотримання прав і свобод громадян;

3) виконання державних і регіональних програм соціально-економічного і культурного розвитку, програм охорони навколишнього середовища, програм національно-культурного розвитку корінних народів і національних меншин;

4) підготовку і виконання відповідних обласних і районних бюджетів;

5) звіт про виконання відповідних бюджетів і програм;

6) взаємодію з органами місцевого самоврядування;

7) реалізацію інших наданих державою, а також делегованих відповідними радами повноважень.

Повноваження місцевих державних адміністрацій конкретизовані Законом України «Про місцеві державні адміністрації» від 9 квітня 1999 р. Зокрема, до них належать: керівництво об'єктами державної власності; здійснення державного контролю за збереженням і раціональним використанням державного майна, станом фінансової дисципліни, використанням і охороною природних ресурсів, охороною пам'яток історії і культури, дотриманням різних стандартів, санітарних і ветеринарних правил, охороною праці та ін.

Великими є також галузеві повноваження цих органів державної влади: у галузі соціально-економічного розвитку, бюджету, фінансів тощо.

Місцеві державні адміністрації діють на засадах: відповідальності перед людиною і державою за свою діяльність; верховенства права; законності; пріоритетності прав людини; гласності; поєднання державних і місцевих інтересів.

Місцеві державні адміністрації є юридичними особами. Вони мають печатки із зображенням Державного Герба України та своїм найменуванням, рахунки в установах банків України. Місцеві державні адміністрації знаходяться відповідно в обласних і районних центрах, містах Києві та Севастополі. На будинках, де розміщуються місцеві державні адміністрації та їх структурні підрозділи, вивішуються таблички з зображенням Державного Герба України та найменуванням розташованого там органу. На будинках, де розміщуються місцеві державні адміністрації, піднімається Державний Прапор України.

Члени Кабінету Міністрів України, керівники центральних та місцевих органів виконавчої влади не мають права суміщати свою службову діяльність з іншою роботою (крім викладацької, наукової та творчої роботи у позаробочий час), входити до складу керівного органу чи наглядової ради підприємства або організації, що має на меті одержання прибутку