Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
6 курс / охрана труда / ДОВІДНИК норм док.doc
Скачиваний:
66
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
3.52 Mб
Скачать

6.12. Атестація робочих місць

6.12.1. Для об'єктивної оцінки умов праці на виробництві проводиться атестація робочих місць згідно з Постановою Кабінету Міністрів України № 442 від 1.09.1992 р. “ Порядок проведення атестації робочих місць за умовами праці”.

6.12.2. Атестація робочих місць за умовами праці проводиться на підприємствах і організаціях незалежно від форм власності й господарювання, де технологічний процес, використовуване обладнання, сировина та матеріали є потенційними джерелами шкідливих і небезпечних виробничих факторів, що можуть несприятливо впливати на стан здоров'я працюючих, а також на їхніх нащадків як тепер, так і в майбутньому.

6.12.3. Основна  мета  атестації  полягає у регулюванні відносин між власником або  уповноваженим  ним  органом  і  працівниками  у галузі реалізації прав на здорові й безпечні умови праці, пільгове пенсійне  забезпечення,  пільги  та  компенсації   за   роботу   в несприятливих умовах.

6.12.4. Правовою  основою  для  проведення  атестації  є   чинні законодавчі  й  нормативні  акти з питань охорони і гігієни праці, списки виробництв,  робіт,  професій і посад,  що дають  право  на пільгове  пенсійне  забезпечення  та  інші  пільги  і  компенсації залежно від умов праці.

6.12.5. Атестації підлягають робочі місця, на яких технологічний процес,  обладнання,  використовувані сировина і матеріали  можуть бути потенційними джерелами шкідливих і небезпечних факторів.  Для виробництв, робіт, професій та посад, для яких у списках № 1 і № 2 передбачено  показники  умов праці,  атестацію проводять тільки за цими показниками.

6.12.6. Атестація робочих місць передбачає:

виявлення на   робочому   місці   шкідливих   і   небезпечних виробничих факторів та причин їх виникнення;

дослідження санітарно-гігієнічних    факторів     виробничого середовища, важкості й напруженості трудового процесу на робочому місці;

комплексну оцінку факторів виробничого середовища і характеру праці щодо відповідності їх вимогам стандартів,  санітарних норм і правил;

обгрунтування віднесення  робочого   місця   до   відповідної категорії за шкідливими умовами праці;

підтвердження (встановлення) права  працівників  на  пільгове пенсійне  забезпечення,  додаткову  відпустку,  скорочений робочий день, інші пільги і компенсації залежно від умов праці;

перевірку правильності   застосування   списків   виробництв, робіт,  професій,  посад і показників,  що дають право на пільгове пенсійне забезпечення;

розв'язання спорів,  які  можуть  виникнути  між   юридичними особами і громадянами (працівниками) стосовно умов праці,  пільг і компенсацій;

розроблення комплексу  заходів по оптимізації рівня гігієни і безпеки, характеру праці і оздоровлення трудящих;

вивчення відповідності  умов праці рівневі розвитку техніки і технології,  удосконалення  порядку   та   умов   установлення   і призначення пільг і компенсацій.

6.12.7. Періодичність атестації встановлюється  підприємством  у колективному договорі, але не рідше одного разу на 5 років.

6.12.8. Відповідальність за своєчасне та якісне проведення  атестації покладається на керівника (власника) підприємства, організації.

6.12.9. Результати атестації  за умовами праці є основою для вирішення питань надання пенсій за віком на  пільгових умовах  відповідно  до Закону України "Про  пенсійне забезпечення",

  інших  пільг та компенсацій,  а  також розроблення і реалізації організаційних,  технічних,  економічних та  соціальних заходів   колективного  договору  щодо  поліпшення  умов  трудової діяльності.

6.12.10. Порядок застосування Списків № 1 і № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників при обчисленні стажу роботи, що дає право на пенсію за віком на пільгових умовах , затверджено наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 18.11. 2005 р. N 383.

      1. 6.12.11. Згідно з «Порядком призначення пенсій за рахунок коштів підприємств та організацій окремим категоріям працівників за результатами атестації робочих місць за умовами праці » від 18.07.2007 р. № 937 можуть призначатися Пільгові пенсії за рахунок коштів підприємств та організацій (крім тих, що фінансуються або дотуються з бюджету) відповідно до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" працівникам, що працюють (працювали) на виробництвах, роботах, за професіями і на посадах, не передбачених Списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, зайнятість в яких повний робочий день дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, та Списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників із шкідливими і важкими умовами праці, зайнятість в яких повний робочий день дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 16 січня 2003 р. № 36.

6.12.12. Порядок проведення атестації робочих місць за умовами працi надано в: Методичних рекомендаціях щодо проведення атестації робочих місць за умовами праці, затвердженими Постановою Мінпраці від 01.09.92 р. N 41, із змінами і доповненнями, внесеними роз'ясненням Мінпраці України, МОЗ України від 22.03.1993 р. N 06-960 ;

Роз'ясненні   про проведення атестації робочих місць  за умовами праці в окремих випадках, затверджено наказом Мінпраці України від 21.08.2000 р. N 205;

Порядок складання та вимоги до санітарно-гігієнічних характеристик умов праці, затверджено наказом МОЗ від 13.12.2004 за № 614.

6.12.13. З метою визначення критеріїв оцінки професійних ризиків, збереження здоров'я працюючих шляхом обмеження тривалості роботи в умовах несприятливого впливу шкідливих виробничих факторів (пилу, шуму, вібрації), встановлення пріоритетності в проведенні оздоровчих заходів у відповідності до професійних ризиків, праці при працевлаштуванні постраждалих, встановлення зв'язку захворювання з умовами праці на підставі дозо-ефектних залежностей, удосконалення критеріїв санітарно-гігієнічної експертизи підприємств за ступенем їх шкідливості та небезпечності розроблена «Інструкція щодо визначення допустимих термінів роботи працюючих у шкідливих умовах» I 3.3.6.-2006, затверджена наказом МОЗ України від 12.12.2006 за № 820. Інструкція встановлює порядок визначення ступеню ризику професійних захворювань в залежності від стажевої дози впливу на працюючих шкідливих виробничих факторів та допустимих термінів роботи у шкідливих умовах.