Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
6 курс / охрана труда / ДОВІДНИК норм док.doc
Скачиваний:
66
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
3.52 Mб
Скачать

11.4. Служба пожежної безпеки

Координація і вдосконалення роботи із забезпечення пожежної безпеки та контролю за прове­денням і виконанням протипожежних заходів здійснюється служ­бою пожежної безпеки (СПБ), яка створюється в міністерствах, інших центральних органах виконавчої влади, в об'єднаннях підприємств різної форми власності. Діяльність СПБ регламен­тується Законом України “Про пожежну безпеку” та НАПБ Б.02.010-2003Типове поло­ження про службу пожежної безпеки”, затверджено наказом МНС України від 29.09.2003р. за №369, зареєстровано в Мін’юсті України 10.12.2003р. за №1121/8442. 

Такі служби необхідно також організовувати в апаратах об'єднань підприємств (асоціацій, корпорацій, концернів тощо) для виконання делегованих об'єднанню функцій у галузі пожежної безпеки.

11.5. Пожежний нагляд

Пожежний нагляд — вид державної наглядової діяльності, що полягає в тому, щоб здійснити нагляд за виконанням встановлених законодавством вимог пожежної безпеки.

Державний пожежний нагляд за станом пожежної безпеки в населених пунктах і на об'єктах незалежно від форм власності здійснюється державною пожежною охороною в порядку, встановлюваному Кабінетом Міністрів України ( ст. 7 Закону України “Про пожежну безпеку”).

Органи державного пожежного нагляду не залежать від будь-яких господарських органів, об'єднань громадян, політичних формувань, органів виконавчої влади, органів місцевого та регионального самоврядування.

Контроль за виконанням правил пожежної безпеки під час проектування, технічного переоснащення, будівництва, реконструкції та експлуатації об'єктів іноземних фірм та спільних підприємств регулюється чинним законодавством або умовами, передбаченими договорами сторін, якщо вони не суперечать чинному законодавству.

На об'єктах приватної власності органи державного пожежного нагляду контролюють лише умови безпеки людей на випадок пожежі, а також вирішення питань пожежної безпеки, що стосуються прав та інтересів інших юридичних осіб і громадян.

Органи державного пожежного нагляду відповідно до покладених на них завдань:

розробляють з участю заінтересованих міністерств та інших центральних органів виконавчої влади і затверджують загальнодержавні правила пожежної безпеки, які є обов'язковими для всіх підприємств, установ, організацій та громадян;

погоджують проекти державних і галузевих стандартів, норм, правил, технічних умов та інших нормативно-технічних документів,що стосуються забезпечення пожежної безпеки, а також проектні рішення, на які не встановлено норми і правила;

встановлюють порядок опрацювання і затвердження положень, інструкцій та інших нормативних актів з питань пожежної безпеки, що діють на підприємстві, в установі та організації, розробляють типові документи з цих питань;

здійснюють контроль за додержанням вимог актів законодавства з питань пожежної безпеки керівниками центральних органов виконавчої влади, структурних підрозділів Ради Міністрів Республіки Крим, місцевих органів виконавчої влади, органов місцевого та регіонального самоврядування, керівниками та іншими посадовими особами підприємств, установ та організацій, а також громадянами;

проводять згідно з чинним законодавством перевірки і дізнання за повідомленнями та заявами про злочини, пов'язані з пожежами та порушеннями правил пожежної безпеки.

Посадові особи органів державного пожежного нагляду є державними інспекторами з пожежного нагляду.

В Україні питання державного пожежного нагляду віднесено до компетенції МНС. У структурі Міністерства діє спеціальний урядовий орган державного управління — Державний департамент пожежної безпеки (Держпожбезпеки).

Суб’єкти господарювання звикли до візитів представників цих органів — інспекторів державного пожежного нагляду.

Лист від 04.10.2007 № 06-12091/31 Щодо Закону України "Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності" дає роз’яснення щодо забезпечення пожежної безпеки. На сьогоднішній день інспектори Держпожнагляду у своїй діяльності керуються Законом “Про пожежну безпеку” та іншими нормативними актами, серед яких є й «процедурні», тобто призначені для регламентації порядку здійснення перевірок суб’єк­тів господарювання. Основним таким є НАПБ Б.05.020-2006 Інструкція з організації роботи органів державного пожежного нагляду , затверджений наказом МНС України від 06.02.2006 за №59, зареєстрований в Мін’юсті України від 26.04.2006 за №480/12354.

Інструкція №59 дозволяє інспекторам Держпожнагляду “проводити в будь-який час у присутності керівника, власника чи уповноваженого ним представника перевірки підконтрольних об’єктів”. Насправді ж такі перевірки мають проводитися не у будь-який час, а відповідно до планів (планові контрольні заходи) або ж за наявності підстав для проведення позапланових перевірок. Норми Інструкції №59 і положення нового закону — Закону №877 мають розбіжності, а тому після набрання ним чинності ця Інструкція підлягатиме перегляду та вдосконаленню. МНС України, на відміну від багатьох інших органів виконавчої влади, визнає норми Закону №877 і не заперечує необхідність дотримання його положень органами держпожнагляду. Саме така позиція висвітлена у листі МНС від 04.10.2007 р. №06-12091/31. Крім того, Міністерство вживає необхідних заходів щодо реалізації норм Закону в сфері державного пожежного нагляду.