Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
6 курс / охрана труда / ДОВІДНИК норм док.doc
Скачиваний:
66
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
3.52 Mб
Скачать
      1. 9.2.28. Маркування і етикетування

Ддля всіх видів обладнання, що працює під тиском повинно бути маркування.

За необхідності слід передбачити попереджувальні написи з застереженнями щодо неналежного поводження, яке може мати місце, виходячи з досвіду.

9.2.29. Матеріали, які використовуються для виготовлення обладнання, що працює під тиском, якщо вони не підлягають заміні, повинні бути розраховані на всю тривалість життя обладнання. Матеріали для виготовлення, монтажу і ремонту обладнання, що працює під тиском, та його елементів повинні вибиратись у відповідності до вимог НПАОП 0.00-1.07-94, НПАОП 0.00-1.08-94, НПАОП 0.00-1.11-98, НПАОП 0.00-1.26-96 або бути допущені до експлуатації при виробництві обладнання, що працює під тиском, у відповідності до вимог вищезгаданих НПАОП.

9.30.Виробник обладнання, що працює під тиском, повинен провести підтвердження відповідності кожного виробу, перед введенням його в обіг, за одним із модулів.

Процес підтвердження відповідності обладнання, нанесення НЗВ проводиться з урахуванням категорії, до якої належить обладнання. Відповідно до категорії обладнання до нього застосовуються різні процедури (модулі) підтвердження відповідності.

9.2.31. Технічна документація повинна охоплювати всі стадії проектування, виробництва і застосування продукції та давати можливість оцінити її відповідність вимогам Технічного регламенту.

Технічна документація повинна містити:

- загальний опис виробу;

- конструкцію, виробничі креслення, схеми елементів, блоків, ланцюгів тощо;

- описи і пояснення до креслень, схем і такі, що стосуються функціонування виробу;

- список стандартів з переліку національних стандартів і опис рішень, прийнятих на виконання вимог Технічного регламенту, якщо згадані стандарти не були застосовані;

- результати проектних розрахунків, випробувань тощо;

- звіти про випробування продукції;

- дані про атестацію персоналу згідно з вимогами НПАОП 0.00-1.16-96, НПАОП 0.00-1.27-97 та НПАОП 0.00-8.14-97.

9.2.32.Уповноважений орган проводить експертизу технічної документації з метою підтвердження того, що типовий зразок обладнання, що працює під тиском, виготовлено згідно з технічною документацією.

При цьому уповноважений орган повинен:

- провести експертизу та перевірку технічної документації як щодо конструкції, так і щодо процесу виготовлення;

- погодити застосування матеріалів іноземного виробництва та матеріалів, виготовлених за новітніми технологіями, якщо чинні стандарти на них не поширюються та вони не входять до переліку дозволених матеріалів, згідно з вимогами НПАОП 0.00-1.07-94, НПАОП 0.000-1.08-94, НПАОП 0.00-1.11-98 та НПАОП 0.00-1.26-96, а також перевірити свідоцтва, надані виробником матеріалу;

- перевірити, чи атестована технологія виконання нерознімних з'єднань згідно з вимогами НПАОП 0.00-1.07-94, НПАОП 0.000-1.08-94, НПАОП 0.00-1.11-98 та НПАОП 0.00-1.26-96;

- перевірити належну атестацію персоналу, який здійснює нерознімні з'єднання і неруйнівний контроль згідно з вимогами НПАОП 0.00-1.16-96, НПАОП 0.00-1.27-97 та НПАОП 0.00-8.14-97.

Уповноважений орган визначає елементи обладнання, які були спроектовані згідно з відповідними стандартами з переліку національних стандартів, а також елементи, які були спроектовані без застосування відповідних положень цих стандартів.

Якщо виробник застосував стандарти з переліку національних стандартів, уповноважений орган здійснює необхідні дослідження і випробування для перевірки застосування цих стандартів.

9.2.33. Система управління якістю вважається такою, що відповідає цим вимогам, у разі впровадження виробником гармонізованого державного стандарту України ДСТУ ISO 9001-2001.

Нанесення національний знак відповідності (НЗВ) на обладнання, яке відповідає вимогам «Технічного регламенту з підтвердження відповідності безпеки обладнання, що працює під тиском», проводиться згідно з «Описом та правилами застосування національного знака відповідності» , затвердженими Постановою КМ від 29.11.2001 № 1599.

9.2.34. Державний орган, на який покладено функції технічного регулювання в галузі обладнання, що працює під тиском, уживає належних заходів для того, щоб уведення в обіг і експлуатацію зазначеного обладнання не створювало загрози для безпеки й здоров'я людей, тварин, рослин, а також майна та довкілля. Це досягається за умови виконання вимог технічної документації щодо монтажу, технічного обслуговування і використання обладнання за призначенням.

9.2.35. Обладнання, що працює під тиском, яке виготовляється за кордоном і вводиться в обіг на території України, також має відповідати вимогам « Технічного регламенту з підтвердження відповідності безпеки обладнання, що працює під тиском».

9.2.36. Згідно з НПАОП 0.00.-1.07-94 «Правила будови і безпечної експлуа­тації посудини, що працюють під тиском» після монтажу та до пуску в експлуатацію посудини проходять реєстрацію і технічне опосвідчення в ЕТЦ Дергірпромнагляду.

9.2.37.Обсяги, методи і періодичність технічних опосвідчень посудин мають визначатись підприємством-виробником і вказуватися в паспорті та інструкції з монтажу і експлуатації. При відсутності таких даних періодичні технічні опосвідчення проводяться:

посудин, що не підлягають реєстрації в ЕТЦ - зовнішній і внутрішній огляд раз в 1-2 роки залежно від умов праці, а гідравлічні випробування раз на 8 років;

посудини, зареєстровані в ЕТЦ - зовнішній і внутрішній огляд відповідальним за безпечну експлуатацію раз на 1-10 років, і експертом ЕТЦ раз на 4-10 років, а гідравлічні випробування раз на 8-12 років залежно від призначення посудини та умов експлуатації.

9.2.38. Посудини, що працюють з речовинами 1 і 2 класів небезпеч­ності, до початку внутрішнього огляду чи виконання всередині них будь-яких робіт мають бути оброблені і нейтралізовані відповідно до інструкції з безпечного ведення таких робіт.

9.2.39. Позачергові технічні опосвідчення посудин проводяться, якщо посудина не експлуатувалася більше 12 місяців, була демонтова­на і встановлена на іншому місці, за вимогою інспектора Держгірпромнагляду та в інших випадках, передбачених Правилами.

9.2.40. Позачергове технічне опосвідчення проводиться також, якщо посудина відпрацювала розрахунковий період служби. У цьому випадку до проведення гідравлічних випробувань здійснюється експертне обстеження (технічне діагностування) посудини ЕТЦ або спеціалізованою організацією, що має дозвіл Держгірпромнагляду України, отриманий в установленому порядку.

9.2.41. Пуск в експлуатацію посудини, що підлягають реєстрації в ЕТЦ, проводиться за наказом власника підприємства, виданим за результатами технічного опосвідчення і проведеного експертом ЕТЦ обстеження готовності посудини та відповідності обслугову­вання, нагляду і установлення вимогам проекту і Правил.

9.2.42. На підприємстві наказом власника призначається особа (інже­нерно-технічний працівник), з нагляду за станом і безпечною експ­луатацією посудин, укомплектовується необхідний штат працівників. Персонал, що здійснює експлуатацію посудини, повинен пройти спеціальне навчання, перевірку знань і мати відповідне посвідчення.