Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
6 курс / охрана труда / ДОВІДНИК норм док.doc
Скачиваний:
66
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
3.52 Mб
Скачать

4.3. Охорона праці інвалідів

4.3.1. Адміністрація підприємств (об’єднань), установ і організацій (незалежно від форм власності і господарювання) зобов’язана створювати безпечні і не шкідливі для здоров’я умови праці, вживати заходів, спрямованих на запобігання інвалідності, на відновлення працездатності інвалідів (Закон України "Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні"). Цей Закон визначає основи соціальної захищеності інвалідів в Україні і гарантує їм рівні з усіма іншими громадянами можливості для участі в економічній, політичній і соціальній сферах життя суспільства, створення необхідних умов, які дають можливість інвалідам вести повноцінний спосіб життя згідно з індивідуальними здібностями і інтересами. Постановою КМ України від 7.12.2006р. за №1836 Про реалізацію статті 181 Закону України "Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні" затвержено: “Порядок надання дотації роботодавцю за рахунок коштів Фонду соціального захисту інвалідів на створення спеціальних робочих місць для інвалідів, зареєстрованих у державній службі зайнятості” та “Порядок проведення професійної підготовки, підвищення кваліфікації та перепідготовки інвалідів, зареєстрованих у державній службі зайнятості, за рахунок коштів Фонду соціального захисту інвалідів”.

4.3.2. Підприємства, які використовують працю інвалідів, зобов’язані створювати для них умови праці з урахуванням рекомендацій медико-соціальної експертної комісії та індивідуальних програм реабілітації, вживати додаткових заходів безпеки праці, які відповідають специфічним особливостям цієї категорії працівників. У випадках, передбачених законодавством, роботодавець зобов’язаний організувати навчання, перекваліфікацію і працевлаштування інвалідів відповідно до медичних рекомендацій. Залучення інвалідів до надурочних робіт і робіт у нічний час не допускається. (ст.12 Закону України “Про охорону праці”).

4.3.3. За інвалідами внаслідок трудового каліцтва або професійного захворювання, які проходять професійну реабілітацію, у тому числі професійну підготовку і перепідготовку згідно з індивідуальною програмою реабілітації, якщо з моменту встановлення інвалідності минуло не більше року, зберігається середній заробіток за попереднім місцем роботи із зарахуванням пенсії по інвалідності протягом строку, передбаченого програмою. У таких випадках відшкодування витрат з урахуванням сплачених сум пенсій здійснюється підприємством (об’єднанням), установою і організацією, у період роботи на яких настала інвалідність.

4.3.4. Порядок надання відпусток інвалідам визначено Законом України “Про відпустки”.

4.4. Забезпечення працівників лікувально-профілактичним харчуванням

4.4.1. Законодавець передбачає пільги і компенсації працівникам, зайнятим на роботах з важкими та шкідливими умовами праці.

4.4.2. Працівники безоплатно відповідно забезпечуються лікувально-профілактичним харчуванням, молоком або рівноцінними харчовими продуктами, газованою солоною водою відповідно до:

НПАОП 0.00-1.55-77 “Правила безплатної видачі лікувально-профілактичного харчування”, затвердженого Держком­праці СРСР від 7.01.77;

НПАОП 0.00-4.36-87 “Про порядок безплатної видачі молока або інших рівноцінних харчових продуктів робітникам і службовцям, які зайняті на роботах з шкідливими умовами праці”, затвердженого Постановою Держком­праці СРСР від 16.12.1987 за № 731/П13;

НПАОП 0.00-2.03-77 “Перелік виробництв, професій та посад, робота в яких дає право на без­платне одержання лікувально-профі­лак­тичного хар­чу­вання в зв’язку з особ­ливо шкідливими умо­вами праці”, затвердженого Держком­праці СРСР і Президією ВЦРПС 7.01.1977.

4.4.3. У разі роз'їзного характеру роботи працівникові виплачується грошова компенсація на придбання лікувально-профілактичного харчування, молока або рівноцінних йому харчових продуктів на умовах, передбачених колективним договором.

4.4.4. Згідно статті 167 Кодексу Законів про працю “ Власник або уповноважений ним орган забов'язаний безплатно постачати працiвникiв гарячих цехiв i виробничих дiлянок газованою солоною водою. Цехи i виробничi дiлянки, де органiзовується постачання газованою солоною водою, визначаються органами санiтарного нагляду за погодженням з власником або уповноваженим ним органом.

4.4.5. Роботодавець може за свої кошти додатково встановлювати за колективним договором (угодою, трудовим договором) працівникові пільги і компенсації, не передбачені законодавством.