Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
6 курс / охрана труда / ДОВІДНИК норм док.doc
Скачиваний:
66
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
3.52 Mб
Скачать

5. Нормативно-правові акти з охорони праці

5.1. Порядок перегляду, розроблення, підготовки та подання на реєстрацію нормативно-правових актів з охорони праці

5.1.1. Опрацювання та прийняття нових, перегляд і скасування чинних нормативно-правових актів з охорони праці провадяться спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади з нагляду за охороною праці за участю професійних спілок і Фонду соціального страхування від нещасних випадків та за погодженням з органами державного нагляду за охороною праці.

5.1.2. Опрацювання та прийняття нових, перегляд і скасування чинних нормативно-правових актів з охорони праці провадяться спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади з нагляду за охороною праці за участю професійних спілок і Фонду соціального страхування від нещасних випадків та за погодженням органами державного нагляду за охороною праці.

5.1.3. Розроблення, перегляд та скасування нормативних актів з охорони праці здійснюється у відповідності до:

НПАОП 0.00-4.14-94 “Положення про опрацювання, прийняття, перегляд та скасування державних міжгалузевих і галузевих нормативних актів про охорону праці”, затверджений наказом Держнаглядохоронпраці України 16.03.1994 р. №19, зареєстрований в Мін’юсті України 12.05.1994р. №94/303;

НПАОП 0.00-4.15-98 “Положення про розробку інструкцій з охорони праці”, затверджений наказом Держнаглядохоронпраці України 29.01.98 №9, зареєстрований в Мін'юсті України 07.04.1998 р. №226/ 2666.

Нормативно-правові акти з охорони праці переглядаються в міру впровадження досягнень науки і техніки, що сприяють поліпшенню безпеки, гігієни праці та виробничого середовища, але не рідше одного разу на десять років.

5.1.4. Підготовка та подання на реєстрацію нормативно-правових актів з охорони праці регламентуються «Положенням про порядок підготовки та подання на державну реєстрацію нормативно-правових актів Держгірпромнагляду», затвердженим наказом Держгірпромнагляд від 21.12.2007 за № 322.

Порядок установлює процедуру підготовки, та подання до Міністерства юстиції України нормативно-правових актів Держгірпромнагляду які підлягають державній реєстрації відповідно до чинного законодавства, а також єдиний механізм їх розгляду та державної реєстрації у Міністерстві юстиції України.

Державна реєстрація нормативно-правового акта Держгірпромнагляду полягає у проведенні правової експертизи на відповідність його Конституції та законодавству України, Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року і протоколам до неї, міжнародним договорам України, згоду на обов'язковість яких надано Верховною Радою України, та acquis communautaire, а також з урахуванням практики Європейського суду з прав людини, прийнятті рішення про державну реєстрацію цього акта, присвоєнні йому реєстраційного номера та занесенні до Єдиного державного реєстру нормативно-правових актів.

Згідно з Порядком нормативно-правовий акт - офіційний письмовий документ, прийнятий уповноваженим на це суб'єктом нормотворення у визначеній законодавством формі та за встановленою законодавством процедурою, спрямований на регулювання суспільних відносин, що містить норми права, має неперсоніфікований характер і розрахований на неодноразове застосування;

Державній реєстрації підлягають нормативно-правові акти будь-якого виду незалежно від строку їх дії (постійні чи обмежені певним часом) та характеру відомостей, що в них містяться, у тому числі з грифами "Для службового користування", "Особливої важливості", "Цілком таємно", "Таємно" та іншими, а також прийняті в порядку експерименту, якщо в них є одна або більше норм (правил поведінки), що:

зачіпають соціально-економічні, політичні, особисті та інші права, свободи й законні інтереси громадян, проголошені й гарантовані Конституцією та законами України, Конвенцією, міжнародними договорами України, згоду на обов'язковість яких надано Верховною Радою України, та acquis communautaire, з урахуванням практики Європейського суду з прав людини, установлюють новий або змінюють, доповнюють чи скасовують існуючий організаційно-правовий механізм їх реалізації;

мають міжвідомчий характер, тобто є обов'язковими для інших органів виконавчої влади, органів господарського управління і контролю, а також підприємств, установ і організацій, що не входять до сфери управління органу, який видав нормативно-правовий акт.

При цьому на державну реєстрацію подаються нормативно-правові акти, які мають як одну з указаних ознак, так і декілька.

Зміни до зареєстрованих нормативно-правових актів незалежно від того, містять вони правові норми чи ні, а також акти про втрату чинності зареєстрованих нормативно-правових актів підлягають державній реєстрації в загальновстановленому порядку.

5.1.5 . В цьому розділі наведені чинні нормативні документи у сфері охорони праці станом на 12.06.2008 р., які ввійшли до Державного реєстру нормативно-правових актів з питань охорони праці. Відображено нормативно- правову базу для таких промисловостей України, як вугільна, гірничорудна, металургійна, машинобудівна, хімічна, легка промисловість, будівельних матеріалів, будівельна, електроенергетична, сільського господарства, транспортна, медичні заклади.

5.1.6. Перелік примірних інструкцій з охорони праці, затверджених і зареєстрованих у Національному науково-дослідному інституті промислової безпеки та охорони праці, наведено в Додатку Б.