Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод ЕІ м з 2013.doc
Скачиваний:
91
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
4.13 Mб
Скачать

Зміст виконання завдання

1. Запис умов задачі за індивідуальним варіантом.

2. Формулювання економіко-математичної моделі задачі.

3. Розв'язок задачі на ПЕОМ в симплексних таблицях (додаток А) та за допомогою надбудови MS Excel ”Поиск решения” (додаток Б).

4. Висновки за результатами розв'язку задачі.

Завдання 3. М-задача

Теоретична частина . В задачах з обмеженнями тільки менше або дорівнює (≤ ) початковий план завжди містить одиничну підматрицю (Еm), що є ознакою отримання допустимого опорного плану задачі. Проте на практиці, як правило, найбільш поширеними є задачі з обмеженнями виду як менше або дорівнює (≤ ), так і більше або дорівнює (≥). Для отримання канонічної форми задачі додаткові невідомі в обмеженнях виду більше або дорівнює (≥) вводяться зі знаком мінус, і тому не можуть входити до базисних (порушується правило невід'ємності базисних невідомих). В цьому випадку для отримання опорного плану задачі застосовують метод штучної бази. Ідея методу полягає в тому, що до лівої частини кожного обмеження-рівняння, яке задане в канонічній формі і яке не має одиничного базису (Еm), додають по одній додатній штучній змінній, утворюючи таким чином штучний базис. Але базисний розв'язок, який містить хоча б одну штучну невідому, є недопустимим. Для отримання допустимого опорного плану задачі всі штучні невідомі потрібно вивести із базисного розв'язку. Для цього штучні невідомі вводяться в цільову функцію з великим (наприклад, більшим від усіх коефіцієнтів задачі) модулем М (для задач максимізації цільової функції із знаком мінус, а для задач мінімізації із знаком плюс). Отриману задачу називають М-задачею.

Розв'язання М-задачі також поділяють на два етапи:

1) знаходження допустимого базисного розв'язку - досягається виведенням із початкового розв'язку всіх штучних невідомих. Для цього із коефіцієнтів при М утворюють додатковий рядок цільової функції Fmin і задачу розв'язують на мінімум цієї функції. Допустимий базисний розв'язок отримують тоді, коли всі штучні невідомі виведені із базису, а значення додаткової цільової функції Fmin дорівнює нулю;

2) знаходження оптимального розв'язку - якщо отримано допустимий базисний розв'язок, то розрахунки продовжуються за алгоритмом симплексного методу на екстремум основної цільової функції до отримання оптимального розв'язку.

Зауваження 1. Якщо при розв'язанні М-задачі Fmin=0, а в базисному розв’язку є штучні зміні, то задача не має допустимого розв’язку. В цьому випадку умови задачі суперечливі і їх треба змінити.

Контрольні питання

1. Коли і з якою метою в задачу лінійного програмування вводяться штучні змінні ?

2. На які етапи розподіляється алгоритм симплексного методу з використанням штучних змінних ?

3. З якою метою формулюється додаткова цільова функція Fmin ?

4. Як визначаються коефіцієнти при невідомих цільової функції Fmin ?

5. Які ознаки отримання допустимого базисного розв’язку ?

6. В яких випадках задача не має допустимого розв’язку ?

Приклад 3.1. Для вирощування ячменю і гороху в господарстві виділено 430 га ріллі. Потреба в концентрованих кормах становить не менше 20000 ц к. од. та 1780 ц перетравного протеїну. Вихід кормів та затрати праці (в розрахунку на 1га) такі:

Показник

Ячмінь

Горох

1. Вихід кормових одиниць, ц

50

40

2. Вихід перетравного протеїну, ц

4

5

3. Затрати праці, люд.-год.

20

30

Визначити посівні площі ячменю і гороху при мінімальних затратах праці на вирощування сільськогосподарських культур.

Розв'язання. Для формулювання економіко-математичної моделі задачі введемо такі позначення:

х1 - площа ячменю, га

х2 – площа гороху, га

W- затрати праці, люд.-год..

Тоді умови задачі в математичній формі можна записати так:

1. Умова використання площі ріллі: х1 + х2 430

2. Умова виробництва кормових одиниць: 50х1+40х220000

3 . Умова виробництва перетравного протеїну: 4х1+5х21780

4. Умова невід’ємності змінних: х10;х20