Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод_мс2011_КР.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
410.62 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ та продовольства УКРАЇНИ

УМАНСЬКИЙ національний УНІВЕРСИТЕТ садівництва

Кафедра менеджменту зовнішньоекономічної діяльності

Методичні вказівки

з виконання курсової роботи з дисципліни

«МИТНА СПРАВА»

для студентів денної та заочної форми навчання напряму підготовки 6.030601 «Менеджмент» ОКР «бакалавр» професійного спрямування «Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності»

Умань – 2011

Укладачі: Бутило І.А., кандидат економічних наук, доцент;

Тимчук С.В., кандидат економічних наук, ст. викладач

Рецензенти: Хлівна І.В. - к.е.н., доцент кафедри кафедри фінансово-облікових дисциплін Уманської філії Європейського університету

Бортнік Т.І. - к.е.н., доцент кафедри маркетингу УНУС

Відповідальний за випуск д.е.н., професор Школьний О.О.

Методичні вказівки з виконання курсової роботи з дисципліни «Митна справа» для студентів денної та заочної форми навчання напряму підготовки 6.030601 «Менеджмент» ОКР «бакалавр» професійного спрямування «Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності». – Умань: Уманський національний університет садівництва. – 2011. – 32 с.

Методичні вказівки містять основні вимоги до змісту та оформлення курсової роботи, організації її виконання, порядку захисту та оцінювання.

Розглянуто, схвалено і рекомендовано до видання методичною комісією факультету менеджменту (протокол № 2 від 26 вересня 2011 р.)

Зміст

Передмова

4

1. Цілі та завдання курсової роботи

5

2. Загальні положення

6

3. Організація виконання роботи

7

4. Зміст та обсяги курсової роботи

7

5. Вимоги до оформлення курсових робіт

9

6. Рецензування і захист курсових робіт

16

Список рекомендованої літератури

18

Додатки

20

Передмова

Поступова інтеграція України як незалежної держави в міжнародну економічну співдружність, потребує нового економічного мислення, нових підходів до управління, які мають орієнтуватися на потреби споживачів. Вихід України на світовий ринок та формування конкурентного середовища зумовили актуальність вивчення питань забезпечення економічної самостійності країни, невід’ємним елементом якої є митна справа. Порядок переміщення через митний кордон України товарів і транспортних засобів, митне регулювання, пов’язане з встановленням та справлянням податків і зборів, процедури митного контролю і оформлення, боротьба з контрабандою та порушенням митних правил, спрямовані на реалізацію митної політики України, становлять митну справу.

Метою вивчення дисципліни «Митна справа» є надання майбутньому менеджеру теоретичних знань та вироблення у нього практичних навичок із митної справи та ефективного використання їх в зовнішньоекономічних операціях в своїй майбутній діяльності.

Засвоївши дисципліну студент повинен:

  • показати знання з основних нормативно-правових актів співпраці суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності з митними органами;

  • знати еволюцію митної політики держави;

  • освоїти базову теорію митних тарифів митного контролю, митного оформлення;

  • проаналізувати особливості функціонування підприємств за різних форм митних режимів та обрати оптимальний режим для здійснення зовнішньоекономічних операцій.

Мета даних методичних вказівок полягає в тому, щоб надати студентам можливість отримати теоретичні знання та практичні навички, певний набір засобів для обґрунтування прийняття рішень при співпраці з митними органами.

Курсова робота, що виконується студентом, є складовою державної атестації. Рівень її виконання дозволяє виявити засвоєння майбутнім фахівцем теоретичних знань та практичних навичок стосовно переміщення товарів і транспортних засобів через митний кордон України

1. Цілі та завдання курсової роботи

Курсова робота є кінцевим результатом самостійної індивідуальної науково-дослідної роботи студентів, комплексним науковим дослідженням, яке підводить підсумки вивчення ними дисципліни «Митна справа», що передбачена навчальним планом підготовки за напрямом підготовки 6.030601 та «Менеджмент» ОКР «бакалавр» професійного спрямування «Менеджмент ЗЕД».

Метою виконання курсової роботи є поглиблене осмислення професійної проблеми, комплексне опанування матеріалу і методів самостійного дослідження, послідовного виконання, а також практичного застосування теоретичних знань для вирішення конкретних завдань щодо вдосконалення здійснення митного контролю і оформлення при переміщенні товарів і транспортних засобів через митний кордон.

У процесі виконання курсової роботи студент у відповідності до кваліфікаційних вимог повинен проявити:

- знання загальнотеоретичних, загальноекономічних, професійно орієнтованих і спеціальних дисциплін, які розкривають теоретико-методологічні основи та практичні питання митної справи;

- спроможність визначати і використовувати причинно-наслідкові зв'язки процесів та явищ у сфері управління ЗЕД підприємств, галузей, країни загалом, пов’язані з митною справою;

- вміння відбирати, систематизувати, обробляти, аналізувати й узагальнювати інформацію у відповідності до цілей дослідження;

- здатність формулювати наукові висновки й обґрунтовувати конкретні пропозиції щодо вдосконалення взаємодії з митними органами.

Курсова робота має характеризуватися логічністю, послідовністю, доказовістю, аргументованістю і відповідати таким вимогам:

- містити поглиблений всебічний аналіз досліджуваної проблеми;

- відображати самостійні дослідження студента і розрахунки, виконані із використанням ЕОМ;

- містити обґрунтовані конкретні пропозиції щодо вдосконалення управління ЗЕД досліджуваного об'єкта;

- мати належне оформлення;

- містити всі супровідні документи, які підтверджують складові митного контролю і оформлення товарів і транспортних засобів;

- бути виконаною і поданою до розгляду викладачеві в термін, передбачений графіком навчального процесу.

Курсова робота, яка не відповідає зазначеним вимогам щодо змісту та оформлення, написана без дотримання затвердженої теми, не містить матеріалів конкретного дослідження теми, обґрунтованих пропозицій, до захисту не допускається.