Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Diplom_vysokomolek_tekhnologii.doc
Скачиваний:
54
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
697.86 Кб
Скачать

7.1 Характеристика негативних факторів об’єкту

Технологічне джерело шкідливих викидів – пил, який утворюється після очищення насіння на сепараторі.

Гранично-допустима концентрація органічного пилу дорівнює 4мг/м3.

Концентрація пилу у повітрі виробничого приміщення, не повинен перевищувати граничнодопустиму концентрацію, інакше це може привести до подразнення слизової оболонки органів дихання та викликати розвиток пнемоконіозів і захворювання верхніх дихальних шляхів.

7.2 Заходи по забезпеченню безпечних та здорових умов праці

У приміщеннях цеху передбачене штучне загальне освітлення (усі виробничі приміщення освітлюються однотипними світильниками, які рівномірно розподілені над освітлювальною поверхнею та забезпечені лампами однакової потужності).

Вид штучного освітлення – загальний. Джерелом штучного освітлення є світильники типу РСП 20Х250-121 на люмінесцентну лампу ДРЛ-250, потужністю 250Вт.

Системи місцевої витяжної (локалізуючої) вентиляції застосовуються для попередження поширення шкідливих виділень, що утворюються на окремих ділянках технологічного процесу. Місцева витяжна система забезпечує високу ефективність виведення великих кількостей шкідливих речовин при відносно невеликих витратах повітря, що виводиться.

Місцевим відсмоктувачем відкритого типу є зонт.

З метою безпеки передбачається розташування обладнання на відстані 2 м від стіни, а між апаратами передбачена відстань не менше 1 м.

У службових приміщеннях температура внутрішнього повітря забезпечується системами опалення і вентиляції у літній період не вище 29,5°С, у зимовий не нижче 18°С. У цеху є дві системи каналізації: хоз-фекальна та виробнича.

Для робітників передбачена душова, їдальня та зона відпочинку.

Робітникам та посадовим особам на роботах із шкідливими умовами, а також у несприятливих температурних умовах або пов’язаних із забрудненнями повинно безкоштовно видаватися спеціальний одяг, спеціальне взуття та інші засоби захисту, а також знешкоджуючі засоби.

7.3 Характеристика приміщення за пожежо- та вибухонебезпекою

У цеху пресування соняшникової олії використовуються такі речовини, як горючі рідини (соняшникова олія сира та фільтрована, фуза), тверді горючі речовини (насіння, лушпиння, м’ятка, макуха, осад з фільтрів). Дані про характеристики речовин подані у таблиці 7.3.1.

Таблиця 7.3.1 – Характеристика речовин

Речовина

Температури, ° С

Нижня концентраційна межа займання, г/м3

спалаху

самозай-мання

- насіння соняшника

- сира соняшникова олія

- фільтрована соняшникова олія

- фуз

- лушпиння

- м’ятка

- макуха

305

204

229

264

235

-

725

335

370

370

418

-

470

825

125

23

Джерелом загорання у цеху може бути:

- газозварювальні роботи на проолієному та запиленому обладнанні;

- несправності електромеханічного обладнання;

- застосування відкритого полум’я (паління, газоелектрозварювальні роботи);

- загорання соняшникової олії при недотриманні температурних параметрів обробки.

Причини виникнення пожеж у цеху пресування:

- несправність електрообладнання, невиконання вимог електробезпеки при проектуванні електрообладнання або при виконанні електромонтажних робіт;

- несправності технологічного обладнання, пов’язані з відсутністю нормальної змазки частин машин і механізмів, що труться, порушення термоізоляції;

- відсутність блискавкозахисту, в результаті чого від первинної дії блискавки може виникнути пожежа.

По вибухо- та пожежонебезпечності виробничий цех слід віднести до категорії «Б», так як у цеху хоча і проводяться технологічні процеси з різною вибухо- та пожежонебезпекою, але проектом на даному підприємстві при його будівництві були передбачені заходи для попередження вибуху та розповсюдження пожежі. Крім цього процес добування олії пресовим методом на даному виробництві є безперервним, бо зупиняти його економічно невигідно. Клас зони B-ІІ.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]