Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1198_(ИИД).doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
24.19 Mб
Скачать
    1. Початок професійної інженерної діяльності

Технічна діяльність, притаманна людині на самих ранніх етапах її розвитку, тільки тоді стала інженерною, коли, по-перше, вона почала орієнтуватись на науку (регулярне використання наукових знань у технічній практиці) або принаймні на наукову картину світу, по-друге, виникла професійна організація інженерів, а далі й спеціальна інженерна освіта.

У стародавні часи не було свідомої орієнтації техніків на науку аж до епохи Відродження, хоч внутрішні передумови вже складались. Тим більше не могло бути професійної організації інженерів. В усі часи до епохи Відродження можна говорити про передісторію інженерної діяльності як і про передісторію розвитку науки, про її передумови. Справжні ж зразки інженерної діяльності дають лиш художники-інженери епохи Відродження й вчені-інженери Нового часу. Саме з них починає відрахування свого історичного часу інженерна професія, саме вони – її перші адепти й справжні творці.

Тут варто наголосити на тому, що інженерна діяльність через створювану нею техніку завжди впливала й впливає зараз на розвиток науки, особливо науки, пов’язаної зі здійсненням експериментальних досліджень. Така наука вимагає створення різної складності й потужності експериментальних установок і відповідних засобів контролю й управління ними та засобів оброблення експериментальних даних. Такий „тандем” науки й інженерії (техніки) прискорює розвиток виробничих сил будь-якого суспільства.

Вивчаючи етапи історичного розвитку техніки та технології (розділ 3 і далі), студенти переконаються в правдивості висловленої тут точки зору.

  1. Основні поняття механізмів, машинної та апаратурної техніки

Цей матеріал має за мету попередньо ознайомити студентів з основними поняттями механізмів, машинної та апаратурної техніки, з їх взаємозв’язком у складі технологічних установок.

Розглянемо це питання в порядку зростання складності технічних понять.

2.1. Прості знаряддя праці

До простих знарядь праці відносяться спеціально виготовлені предмети, які використовуються для полегшення праці, збільшення її продуктивності, а інколи і для забезпечення можливості виконання роботи. Знаряддя праці людина виготовлювала і користувалась ними з незапам’ятних часів. Одними знаряддями праці людина користувалась безпосередньо, а іншими – опосередковано, застосовуючи, наприклад, силу тварин.

Приклади простих знарядь праці: ніж, лопата, сокира, лом, граблі, драбина, плуг, слюсарні та столярні інструменти та багато інших.

2.2. Механізм

Механізм – це пристрій, де поєднання деталей (ланок) здійснене шарнірно з можливістю зміни їх взаємного положення, і призначені для: передачі механічного руху, перетворення одного механічного руху в інший, зміни напрямку механічного руху, зміни швидкості поступального чи обертального руху, забезпечення виграшу в силі за рахунок програшу у відстані і навпаки та для іншого.

Приклади механізмів: віз на колесах, водяне колесо, кривошипно-шатунний механізм, кулачковий механізм, кулісний механізм, шестеренний редуктор, коробка передач, клинопасова передача, блок, блоковий поліспаст та інші.

Багато простих механізмів з початку їх виготовлення приводились у рух з використанням живої сили (людини, тварин), падаючого потоку води, дуття вітру та інше. Ще й зараз це має місце.

Застосування спеціальних двигунів у техніці для приведення в дію механізмів дало поштовх для бурхливого розвитку машинобудування й технічного прогресу в цілому.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]