Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1.МЕТЕОРОЛОГЧН УМОВИ У ВИРОБНИЧИХ РПИМІЩЕННЯХ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
145.41 Кб
Скачать

5

МЕТЕОРОЛОГІЧНІ УМОВИ У ВИРОБНИЧИХ ПРИМІЩЕННЯХ

Загальні положення

Метеорологічні умови виробничого середовища - температура, вологість, швидкість руху повітря, барометричний тиск, теплові випромінювання - значно впливають на перебіг життєвих процесів в організмі людини і дуже важливі при оцінці гігієнічних умов праці. Мікроклімат виробничих приміщень - це поєднання фізичного, хімічного і біологічного стану навколишнього середовища, яке змінюється під час перебування у приміщенні людей; та роботи виробничого обладнання [ 1, с. 99-119 ].

Порушення гігієнічних норм у виробничих приміщеннях спричинюють передчасне стомлення, зниження уваги, послаблення реакції, можуть призвести до професійних захворювань та виробничих травм. Аби уникнути вказаних наслідків, необхідно створити умови, які забезпечили б нормальний режим праці (ГОСТ 12.1.005-88).

За результатами аналізу досліджень комплексу метеофакторів необхідно встановити відповідність всіх параметрів середовища їх оптимальним значенням. Якщо є якісь відхилення, треба змінити ті чи інші параметри, щоб комплекс їх у залежності від різних комбінацій був би найбільш сприятливим. Усі фактори разом повинні створювати умови комфорту в робочій зоні.

Робочою зоною вважається простір висотою до 2 м над рівнем підлоги або площадки, на яких розташовані робочі місця. За межами робочої зони стан повітряного середовища не нормується і може відрізнятися від вимог санітарних норм.

Прилади та обладнання:

барометри НД-49-2; БР-5З; барограф; баротермогігрометр БМ-2; термометри ртутний і спиртовий; парний термометр; психрометр МВ-4М; гігрометр М-2І; анемометр - крильчастий АСО-3, чашковий анемометр МС-13; актинометр.

Порядок виконання роботи

І. Вивчити будову і правила користування приладами, які застосовують для дослідження різних факторів виробничого середовища.

2. Провести експериментальні виміри показників атмосферного тиску, швидкості руху повітря, інтенсивності теплових випромінювань.

3. Охарактеризувати виробниче середовище приміщення і, порівнюючи його з СН-245-71 і СНіП-4-79, намітити заходи щодо поліпшення метеорологічних умов на робочих місцях.

Визначення атмосферного тиску

Для вимірювання атмосферного тиску повітря використовують барометри МД-49-2 і БР-53, а для систематичного спостереження за ходом зміни барометричного тиску на протязі певного часу - барографи.

Дія барометра-анєроїда основана на властивості мембранної анероїдної коробки деформуватися при зміні атмосферного тиску. Лінійні переміщення мембран у кутове положення, вказане стрілкою, проводиться передавальним механізмом приладу.

Барограф - самописний пристрій, який реєструє зміну атмосферного тиску на діаграмну стрічку, що відповідає спеціальним технічним умовам для даних приладів.

Баротермогігрометр БМ-2 призначений для вимірювання атмосферного тиску, температури та відносної вологості у побутових приміщеннях. Всі ці параметри визначають за положенням стрілки на шкалах пристрою.

Атмосферний тиск вимірюється в міліметрах ртутного стовпа (1 мм рт. ст. = 133,322 Па).

Атмосферний тиск значною мірою впливає на стан організму людини. Коливання в межах 740...765 мм рт. ст. помітного впливу на людину практично не мають. При нормальному атмосферному тиску внутрішній тиск у тканинах і порожнинах організму відповідає зовнішньому, тобто атмосферному. В цьому разі людина почувається нормально, а при значному коливанні у неї з'являються слабкість, запаморочення, нудота, носова кровотеча.

Вимірювання температури повітря

Для вимірювання температури повітря використовують звичайні, максимальні, мінімальні, парні та електричні термометри і термографи.

Звичайним термометром (ртутним або спиртовим) визначають температуру повітря тільки в даний момент часу. Шкали цих термометрів мають поділки 0,2; 0,5; 1. При вимірюванні в кожній знімають два покази з інтервалом 5...7 хвилин, які повинні бути однаковими. Прилад слід тримати за верхню частину на максимально можливому віддаленні від себе.

Максимальний термометр (медичний) слугує для встановлення найвищої температури за весь період спостереження. В термометрі є звуження капіляра в місці сполучення його з резервуаром, за рахунок чого ртутний стовпчик фіксується в досягнутій точці, не опускаючись. Для проведення дальших вимірювань термометр необхідно сильно струснути, щоб проштовхнути ртуть з капіляра до сполучення її з ртуттю у резервуарі.

Мінімальний термометр використовують для встановлення найнижчої температури в приміщенні між строками спостереження. Всередині капіляра є скляний штифтик, що вільно рухається, він і фіксує мінімальну температуру. Для проведення наступних вимірів термометр слід злегка підняти резервуаром вгору, щоб штифтик дійшов до поверхні стовпчика спирту, і покласти його горизонтально.

Парний термометр використовують для вимірювання істинної; температури в приміщеннях, що мають джерела значних теплових випромінювань (сушильні відділи, котельні, ковальські цехи). При вимірюваннях температур у таких приміщеннях показ термометрів описаних типів не можуть відповідати істинній температурі повітря, оскільки вони показують тільки температуру поверхні самого термометра, який нагрівається тепловим випромінюванням [ 6, с. 66-70.].

Парний термометр складається з двох термометрів, в одного з яких резервуар посріблений, а в іншого зачорнений. Тому один відбиває основну частину променевого тепла, а інший поглинає. Дійсна температура повітря (°С).визначається за формулою:

Tд = tч - k·(tч - tс), (1)

tч - покази зачорненого термометра;

tс - покази посрібленого термометра;

k - константа даного приладу.

Електричні термометри за принципом дії поділяють на два типи: термометри опору і термоелектричні. Будова, перших ґрунтується на використанні властивості металів змінювати свій електричний опір залежно від температури. Дія термоелектричних термометрів базується на різниці потенціалів між двома стичними різнорідними матеріалами.

Термограф - самописний прилад для безперервної реєстрації зміни температури повітря. Приймальна частина приладу виконана у вигляді біметалічної пластини з двох смужок різнорідних металів, що мають різні коефіцієнти розширення. Один з кінців в приймальної частини термографа закріплюється нерухомо, а другий - вільний, переміщується при деформаціях, пов'язаних зі зміною температури.

Через систему важелів ці переміщення передаються в збільшеному масштабі перу, що торкається паперової стрічки, закріпленої на барабані. Барабан обертається за допомогою часового механізму зі швидкістю один оборот за добу або один оборот за тиждень, в результаті чого на стрічці фіксується безперервний запис зміни температури.

Інтенсивність теплового випромінювання вимірюється актинометром. В ковальських, ливарних, термічних, зварювальних цехах слід враховувати інтенсивність теплового випромінювання, щоб людина не дістала опіків. Допускається 0,4...0,8 кал/(хв·см2). При такій напрузі променевої енергії можна працювати тривалий час, а при 0,8.- 1,5 кал/(хв·см2) - тільки до 5 хв.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]