Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1198_(ИИД).doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
24.19 Mб
Скачать

5.8. Нафта, вуглеводневий газ і нафтохімія

Сучасний період характеризується подальшим зростанням видобутку нафти, який наближається до 2 млрд. тонн на рік на всій земній кулі. Ведуться пошуки нафтових родовищ. Ближній і Середній Схід, Росія, США, Венесуела, Канада, країни Африки – ось основні держави з видобутку нафти.

Паралельно з видобутком нафти розвивається й транспорт – залізничний, трубопровідний, танкерний (рис.5.11; 5.12; 5.13).

Рис. 5.11. Нафтоналивна естакада:

А – галерея; 1 – основний колектор; 2 – зачищувальний колектор; 3 – засувка; 4 – поворотний сальник; 5 – хобот колонки; 6 – відтяжка; 7 – шланг; 8 – відхідний місток; 9 – стяжний хомут; 10 – труба колонки

Рис.5.12. Укладка нафтопроводу

Рис.5.13. Одна з найкрупніших баз зберігання й транспортування нафти (Англія)

Видно численні резервуари для зберігання нафти й танкери на рейді.

Інтенсивно розвивається нафтопереробка й нафтохімія. Нафтохімічна промисловість логічно розвивається з розвитком нафтопереробної промисловості, використовуючи вуглеводневу сировину й технічні наробітки нафтопереробних підприємств. Інтенсивно розвивається виробництво синтетичних волокон, синтетичного каучуку, виробів із пластичних мас і гуми та ін.

Широко почав використовуватись природний газ (метан). Природний газ у XIX ст. взагалі не використовувався ні в побуті, ні в промисловості. На початку ХХ ст. природний газ застосовували як паливо тільки на нафтових промислах і поблизу від них для нагрівання котельних та інших установок і в обмеженому масштабі для побутових потреб.

Газ як паливо в побуті й у промисловості є дуже зручним (згорання без кіптяви, простота регулювання нагріву, подача по трубопроводу під дією власного тиску). Зазначена особливість газу призвела до швидкого розвитку його видобутку й споживання. Цьому сприяв також розвиток сталеливарної промисловості й виробництва труб. Після відкриття в США крупних газових родовищ почали постачати газ у житла й на промислові підприємства, розташовані далеко від цих родовищ.

Вже до кінця першої четверті ХХ ст. у США була широка мережа магістральних і місцевих газопроводів, а видобуток газу досяг 25 млрд. м3 на рік. Видобуток газу й газопровідна мережа в подальшому все більше розширювалась. У 1967 р. у США було видобуто біля 500 млрд. м3 газу.

У Росії на початку ХХ ст. природний газ використовувався в дуже обмеженому масштабі. Газ мав місцеве значення в районах крупних нафтопромислів (Баку, Грозний). Інтенсивний розвиток газової промисловості почався вже із середини ХХ ст. після другої світової війни, коли були відкриті крупні газові родовища на Північному Кавказі, Україні (Дашавське та Шебелинське родовища) і в Середній Азії. У 60-х роках ХХ ст. було відкрито ряд крупних газових родовищ у північних районах Росії. Розвивається будівництво магістральних газопроводів і місцевих газопровідних мереж. Це дозволило в рамках СРСР в кінці 60-х років ХХ ст. довести видобуток газу до 159 млрд м3.

У Західній Європі були відкриті крупні газові родовища в Нідерландах, Франції й у британській частині Північного моря. Крупні газові родовища відкрито в 60-х…70-х рр. ХХ ст. у Північній Африці й в Канаді. Процес відкриття й використання газових родовищ продовжується й у наші дні.

Окрім застосування як палива, природний газ використовується як сировина для нафтохімічної промисловості, особливо для виробництва ацетилену й аміаку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]