Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка к дипломному проектуванню по ІВ-1.doc
Скачиваний:
59
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
2.94 Mб
Скачать

Промисловий зразок.

Визначення суттєвих ознак промислового зразка необхідно для складання заявки на отримання на нього патенту. В заявці необхідно суть промислового зразка характеризувати сукупністю відображених на зображеннях його суттєвих ознак, які визначають зовнішній вигляд виробу з його естетичними та/або ергономічними особливостями. У промислового зразка ознака належить до суттєвих, якщо вона впливає на формування зовнішнього вигляду виробу, якому притаманна така ознака.

Визначені суттєві ознаки з їх поясненням, чому вони віднесені до суттєвих, необхідно занести в таблицю 4.3

Таблиця 4.3 – Суттєві ознаки художньо-конструктивного рішення.

n/n

Ознака художньо-конструктивного рішення

Причини віднесення ознаки художньо-конструктивного рішення до суттєвої

n

Наприклад:

Для промислового зразка: «Костюм жіночій», таблиця буде така:

Таблиця 4.4 – Суттєві ознаки промислового зразка «Костюм жіночій».

n/n

Ознака художньо-конструктивного рішення

Причини віднесення ознаки художньо-конструктивного рішення до суттєвої

Костюм виготовлено із щільної шерстяної тканини

Забезпечує форму костюму та зберігання тепла

з рисунком «квіткової пелюстки»

Забезпечує естетичні потреби

в традиційних чорно-білих кольорах

Забезпечує різноманітність використання

Торговельна марка.

Для торговельної марки не треба визначати суттєві ознаки. Для неї необхідно проаналізувати основні вимоги яким має відповідати торговельна марка (знак для товарів та послуг) згідно Закону України «Про охорону прав на знаки для товарів та послуг» (Розділ II ПРАВОВА ОХОРОНА ЗНАКІВ. Стаття 5. Умови надання правової охорони. Стаття 6. Підстави для відмови в наданні правової охорони). Додатоку Д. Більш детально Стаття 6. «Підстави для відмови в наданні правової охорони» розглянуто в навчальному посібнику Левічева О.Д. Експертиза об’єктів промислової власності: заявки на знак для товарів і послуг (торговельну марку) і кваліфікованого зазначення походження товару та/або права використання зареєстрованого кваліфікованого зазначення походження товару. – К.: Ін-т ін тел. власн. і права, 2006. – 128 с.

В тексті дипломного проекту (роботи) необхідно навести аналіз торговельної марки на відповідність її вимогам Українського законодавства. Після аналізу основних вимог яким повинна відповідати торговельна марка, необхідно скласти її опис, тому, що він необхіден для складання заявки для оформлення прав на торговельну марку (знак для товарів і послуг).

Наприклад:

1. Знак для товарів та послуг «ЕВРОМАШ».

Опис

Знак для товарів і послуг, є комбінованим знаком. Словосполучення «ЕВРОМАШ» говорить про відношення підприємства до машинобудування з європейською якістю. Графічна частина знаку, зображення лопастей вентилятора, виконує функцію приналежності знаку до конкретного типу виробництва.

Фірмовий колір: жовто-блакитний. Символізує приналежність виробництва до України. Цей колір добре передається в поліграфічного виконанні. Досвід показав, що деякі погрішності при друці не зможуть до невпізнання спотворити його.

2. Знак для товарів та послуг «INTER SHOES»

Опис

Представлений знак для товарів і послуг, є комбінованим знаком. Словосполучення «INTER SHOES» написано строгими латинськими літерами, що говорить про відношення підприємства до індустрії моди з мировою якістю.

Фірмовий колір: синьо-сіро-блакитний. Цей колір добре передається в поліграфічного виконанні. Досвід показав, що деякі погрішності при друці не зможуть до невпізнання спотворити його.