Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка к дипломному проектуванню по ІВ-1.doc
Скачиваний:
59
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
2.94 Mб
Скачать

4.3.2.4 Опис промислового зразка.

Опис містить такі розділи:

  • назва промислового зразка;

  • прізвище, ініціали автора промислового зразка;

  • призначення і галузь застосування промислового зразка;

  • перелік зображень, креслень і схем, схем і карт;

Назва промислового зразка повинна характеризувати його призначення, відображувати його суть і, по можливості, відповідати певній рубриці МКПЗ.

Назва промислового зразка маловідомого або нового призначення повинна містити посилання на галузь його застосування, наприклад:

«Еквалайзер для апаратури, яка відтворює звук».

Якщо промисловий зразок має варіанти виконання, то після назви в дужках указують кількість варіантів. Зокрема, якщо колір є істотною ознакою виробу, то варіантами виконання такого виробу можуть бути варіанти його виконання в різних квітах, наприклад: «Чайний сервіз (три варіанти)».

«Призначення і галузь застосування промислового зразка» доцільно починати словами: «Заявляється зовнішній вигляд виробу, призначеного для ...». Далі за текстом розкривається, у якій галузі промисловості або іншій сфері діяльності використовуватиметься заявлений виріб з вказівкою його функціонального призначення.

При необхідності, в цьому ж розділі указуються об'єкти (системи), з якими використовується виріб.

Після цього розділу бажано привести характеристику аналогів, критику прототипу та мету створення рішення, що заявляється.

У розділі «Перелік зображень, креслень і схем» приводиться перелік зображень, які є в матеріалах заявки, а також креслень і схем відповідно до їх нумерації.

Розділ «Суть і істотні ознаки промислового зразка» повинен містити опис всіх істотних ознак, які формують зоровий образ заявленого виробу.

Суть промислового зразка характеризується сукупністю що відображують на зображеннях його істотних ознак, які визначають зовнішній вигляд виробу з його естетичними і/або ергономічними особливостями.

Ознака належить до істотної, якщо він впливає на формування зовнішнього вигляду виробу, якому властива така ознака.

Для розкриття суті промислового зразка описується сукупність його істотних ознак, що відображують на зображеннях, з посиланням на них (а також на креслення загального вигляду, ергономічну схему карту, якщо вони є в матеріалах заявки).

При описі промислового зразка набору (комплекту) виробів наголошуються всі вироби, які входять в нього.

Якщо промисловий зразок має варіанти виконання, то повністю має бути описана сукупність істотних ознак основного з варіантів, а розкриття суті кожного з інших варіантів здійснюється шляхом опису тих ознак, які відрізняють кожен інший варіант від основного.

Для виробів, які можуть трансформуватися, таких як холодильники, шафи, прилади в закритому корпусі, телефонні будки і т. п., істотними ознаками можуть бути ознаки, які визначають як зовнішній вигляд виробу, так і вид його внутрішнього об'єму.

Якщо колір є істотною ознакою промислового зразка назву кольору повинно бути чітко відмічено в описі.

В кінці опису бажано в якості додаткової інформації привести «Підтвердження відповідності рішення, що заявляється, вимогам технічної естетики» та «Можливий позитивний ефект».

Опис підписує заявник в тому ж порядку, що і заява про видачу патенту.