Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка к дипломному проектуванню по ІВ-1.doc
Скачиваний:
59
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
2.94 Mб
Скачать

Промисловий зразок

Якщо об’єктом є промисловий зразок, то необхідно визначити і обґрунтувати до якого виду промислових зразків він належить (об’ємний, площинний або комбінований).

Торговельна марка

Якщо об’єктом є торговельна марка, то також необхідно визначити і обґрунтувати до якого виду вона належить (словесна, образотворча, об’ємна або комбінована).

4.1.2 Визначення мети або задачі на рішення якої направлено об’єкт інтелектуальної власності. Винахід, корисна модель

Для об’єкту винаходу (корисної моделі) необхідно визначити задачу на розв’язання якої він направлений. Під задачею розуміють необхідність створення об’єкту, який буде задовольняти суспільним потребам більш повно та з меншими витратами в порівнянні з відомими об’єктами які є представниками сучасного рівня розвитку техніки.

Наприклад:

Корисна модель: «Шафа радіоелектронної апаратури». В основу корисної моделі поставлено задачу підвищення ефективності відводу тепла з об'єму шафи за рахунок зниження теплового опору і забезпечення можливості регулювання відводу тепла без зміни системи тепловідводу і конструкції шафи.

Винахід: «Спосіб комутації електричних ланцюгів». В основу винаходу поставлено задачу підвищення швидкодії процесу комутації.

Винахід: «Спосіб загущення нафтовитісняючої композиції». В основу винаходу поставлено задачу збільшення обхвату пласта заводнюванням шляхом підвищення в'язкість нафтовитісняющчої композиції на основі поверхнево активних речовин (ПАР).

Корисна модель: «Фіточай «Баланс»». В основу корисної моделі поставлена задача створення композиції фіточаю із збалансованим вмістом компонентів, які мають високу біологічну активність і підходять функціонально особам незалежно від групи крові.

Промисловий зразок

Для промислового зразка необхідно визначити мету створення.

Наприклад:

Промисловий зразок: «Термос». Метою рішення, що заявляється, є створення зразка, який має високоякісні технічні та естетичні ознаки. В основу розробки покладено ідею створення цілісності силуету і виявлення таких його характеристик, як міцність, надійність, довговічність і зручність у користуванні

Промисловий зразок: «Костюм жіночій». Метою даної художньо-конструктивної розробки є створення нового художнього образу поряд з традиційними виробами, які відповідають сучасним вимогам технічної естетики, що висуваються до виробів даного класу.

Торговельна марка

Для торговельної марки необхідно не тільки визначити мету її створення, а також розглянути функції які вона буде виконувати.

Прикладом мети для створення торговельної марки може бути:

1) повідомлення споживача про те, що у вас є нова продукція і відповідно нова торгівельна марка;

2) розвиток торговельної марки, створення і зміцнення сприятливої думки у споживача про торговельну марку.

3) зміна поведінки споживача, щоб провокувати його на покупку саме вашої торговельної марки. Тобто за допомогою реклами і психологічної дії на споживача, ви примушуєте його купувати саме ваш продукт.

Основні функції торговельної марки.

Ефективне використання торговельної марки визначається її здатністю виконувати властиві їй функції:

  1. відрізняльну (позначення виготівника або продавця);

  2. рекламну (тобто здатність торговельної марки привертати увагу споживачів до позначених їм товарів або послугами тим самим рекламувати товар або послуги, що надаються);

  3. гарантійну (тобто гарантія покупцям відомої їм (речовому доказу досвіду споживання або по обіцянці в рекламі) певної якості товару або послуг);

  4. індивідуалізуючу (позначення певного виду товарів з метою розрізнення їх від однорідних товарів або послуг різних підприємств);

  5. охоронну (захист прав виробника або продавця);

  6. стимулюючу (спонукання підприємства до підвищення якості продукції або послуг);

  7. регулятивну (впорядкування випуску і збуту товарів за рахунок формуванні стійкого попиту на товари або послуги, що маркіруються даним знайомий);

  8. культурно-освітню (естетичну).