Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка к дипломному проектуванню по ІВ-1.doc
Скачиваний:
59
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
2.94 Mб
Скачать

Костюм жіночий

Автори: Лавришин Оксана Василівна

Саталкіна Стефа Василівна

МКПЗ 2-02

Призначення і галузь застосування промислового зразка

Заявляється художньо-конструкторське рішення зовнішнього вигляду жіночого костюма типу «Шанель», який рекомендується жінкам середньої і старшої вікових груп 9.

Характеристика аналогів і прототипу з позиції художнього конструювання

Виріб розроблено на основі традиційного костюма типу «Шанель». Прототипом створення костюма вибрано костюм аналогічного призначення і конструкції, опублікований у журналі «Нові товари», 1991 р. № 11, с. 34 (див. фото 5 — прототип).

Критика прототипу з погляду художнього конструювання

Відомий костюм виконано із шерстяної щільної тканини. Жакет короткий, приталений, однобортний. Рукав вузький, вшивний. Комір відкладний, округлий. Жилет декоровано по краю деталей оздобленою тасьмою. Спідниця розширена, закладена боковими складками.

Рішення зовнішнього вигляду відомого костюма виконано на досить високому художньому рівні, але стереотипність його вирішення зумовлює необхідність створення аналогічних виробів з більш цікавою декоративною проробкою з метою розширення асортиментного діапазону виробів даного виду.

Мета створення рішення, що заявляється

Метою даної художньо-конструктивної розробки є створення нового художнього образу поряд з традиційними виробами, які відповідають сучасним вимогам технічної естетики, що висуваються до виробів даного класу.

Перелік фотографій, креслень і схем (графічних матеріалів):

Фото 1 — загальний вигляд розробленого зразка, фото 2 — прототип, рисунок 1 — лекало конструкції.

Суть і відмінні ознаки рішення, що заявляється, з погляду художнього конструювання

Суть художньо-конструкторського рішення, що заявляється, характеризується тим, що костюм виготовлено із щільної шерстяної тканини з рисунком «квіткової пелюстки» в традиційних чорно-білих кольорах.

Рішення жіночого костюма, що заявляється, відрізняється:

  • стилістичним єднанням форми, конструкції, матеріалу;

  • функціональним призначенням;

  • тактичним колоритом;

  • цікавим декором;

  • конструктивним рішенням спіднички.

Підтвердження відповідності рішення, що заявляється, вимогам технічної естетики

Жакет короткий, приталений, однобортний. Вузький вшивний рукав закінчується шліцом і декоративним ґудзиком. Комір-стійка, зашпилювання на три ґудзики. Жакет прикрашений декоративним металевим ланцюжком. Спідниця розширена, закладена віяльними складками. Костюм рекомендується носити з шовковою блузкою і бантом. Необхідно відзначити, що вирішення зовнішнього вигляду жіночого костюма ви­конано в строго витриманому одному стильовому ключі: його форма, матеріал засвідчують гармонійність поєднання, підпорядкованість і відповідність один одному. Конструкція виробу вдало пророблена з ергономічного погляду.

Можливий позитивний ефект

Заявлене художньо-конструкторське рішення може бути використане і як святковий, і як діловий одяг жінками середньої і старшої вікових груп. Костюм ошатний, практичний, його конструкція комфортна для споживача і в процесі виробництва забезпечує просту технологію і розвиток уніфікації

Додаток Н.2