Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка к дипломному проектуванню по ІВ-1.doc
Скачиваний:
59
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
2.94 Mб
Скачать

Графічні зображення.

Графічні зображення (власне креслення, схеми, діаграми) виконують відповідно до правил креслення, на щільному, білому, гладкому папері чорними чіткими лініями і штрихами, які не витираються, без розтушовування і розмальовування.

Масштаб і чіткість зображень вибирають такими, щоб при репродукції з лінійним зменшенням розмірів до 2/3 можливо було розпізнати всі деталі.

Висота цифр і букв повинна бути не менше 3,2 мм. Цифрові і буквені позначення повинні бути чіткими, товщина їх ліній повинна відповідати товщині ліній зображення. Цифри і букви не слід брати в дужки і лапки.

На кресленнях використовують переважно прямокутні (ортогональні) проекції (у різних видах, розрізах і перетинах), в окремих випадках допускається також використання аксонометричної проекції.

Кожен елемент на кресленні виконують пропорційно всім іншим елементам, за винятком випадків, коли для чіткого зображення елементу необхідне розрізнення пропорцій.

Розміри на кресленнях не відзначають, їх приводять, з потреби, в описі.

Креслення виконують без яких-небудь написів, за винятком необхідних слів, таких як «вода», «пара», «відкрито», «закрито», «розріз по А-А».

Окремі фігури розміщують так, щоб листи були максимально заповненими, і креслення можна було читати при вертикальному розташуванні довших сторін листу.

Якщо фігури, які розміщені на двох і більше листах, є частинами єдиного креслення, то їх розміщують так, щоб це креслення можна було скомпоновати без пропусків будь-якої із зображених на різних листах фігур.

На одному листі креслення можна розміщувати декілька фігур, при цьому слід чітко відмежовувати їх одну від однієї.

Елементи фігур позначають арабськими цифрами відповідно до посилань на них в описі винаходу (корисної моделі). Одні і ті ж елементи на декількох фігур позначають одними і тими ж цифрами.

Позначення, про які не згадують в описі винаходу (корисної моделі), на кресленнях не проставляють і навпаки.

Якщо графічні зображення представлені у вигляді схеми, то при її виконанні застосовують стандартизовані умовні графічні позначення.

Якщо схема представлена у вигляді прямокутників як графічних позначень елементів, то окрім цифрового позначення безпосередньо в прямокутник, якщо це, можливо, вписують і назву елементу. Якщо розміри графічного зображення елементу не дозволяють цього зробити, то назву елементу можна відзначити на виносній лінії (з потреби, у вигляді напису під цим елементом).

На схемах одного вигляду допускається зображення окремих елементів схем іншого вигляду (наприклад, на електричній схемі допускається зображення елементів кінематичних, гідравлічних схем і тому подібне).

Кожне графічне зображення нумерується послідовно арабськими цифрами (фіг. 1, фіг. 2 і тому подібне) незалежно від виду цього зображення (креслення, схема, діаграма і тому подібне) і нумерації листів відповідно до черговості приведення їх в тексті опису. Якщо опис винаходу (корисної моделі) пояснює лише одне графічне зображення, то воно не має нумерації.

Хімічні формули.

У документах заявки можуть бути використані хімічні формули.

Структурні формули хімічних з'єднань подають (як і креслення) з нумерацією кожної структурної формули як окремої фігури і приведенням посилань на відповідні позначення.

При написанні структурних хімічних формул слід використовувати загальновживані символи елементів і чітко указувати зв'язки між елементами і радикалами.