Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка к дипломному проектуванню по ІВ-1.doc
Скачиваний:
59
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
2.94 Mб
Скачать

4.3.2 Оформлення пакету документів на промисловий зразок

4.3.2.1 Загальні вимоги до змісту документів заявки

Заявку складають українською мовою.

Документи заявки, які потребують подальшого переказу можуть бути подані мовою оригіналу в одному екземплярі, їх переказ – також в одному екземплярі.

Заявка повинна містити:

  • заяву про видачу патенту в одному екземплярі;

  • комплект зображень виробу (власне вироби або у вигляді його макету, або малюнка), який дає повне уявлення про зовнішній вигляд виробу в двох екземплярах;

  • опис промислового зразка в одному екземплярі;

  • креслення, схему, карту

Якщо опис промислового зразка викладено іншою мовою, то для збереження дати подачі заявки його переказ повинен поступити в Укрпатент впродовж 2-х місяців з дати подачі заявки.

У описі промислового зразка необхідно зберігати єдність термінології, тобто одні і ті ж ознаки повинні називатися однаково.

Документи заявки мають бути оформлені так, щоб їх можна було зберігати тривалий час і безпосередньо репродукувати.

Документи заявки друкуються на листах білого паперу формату А4. Кожен документ заявки починають на окремому листі при цьому другий і наступні листи нумеруються арабськими цифрами.

Кожен лист використовують лише з одного боку з розміщенням рядків паралельно меншій стороні листа.

Мінімальний розмір полів листів опису складає, мм:

  • ліве – 25;

  • верхнє – 20;

  • праве і нижнє – 20.

Креслення, схему, карту виконують на листах білого гладкого паперу форматом А4.

Мінімальний розмір полів листів складає, мм:

  • ліве – 25;

  • верхнє – 25;

  • праве – 10;

  • нижнє – 15.

Документи друкують шрифтом чорного кольору. Текст опису друкують через 2 інтервали.

Бібліографічні дані джерел інформації в документах заявки наводяться так, щоб можна було знайти це джерело інформації.

Вимога єдності промислового зразка.

Заявка повинна стосуватися одного промислового зразка і може містити його варіанти (вимога єдності).

Поняття «Промисловий зразок» застосовується як до одного виробу, так і до набору (комплекту) виробів. Набор (комплект) може бути визнаний промисловим зразком, якщо до складу набору (комплекту) входять вироби, які виконують функції, відмінні одна від однієї, але підлеглі загальному призначенню, що вирішується набором (комплектом) в цілому. З погляду художнього конструювання всі вироби набору (комплекту) повинні мати спільність композиційного і стилістичного рішення, наприклад чайний або столовий сервіз, набір інструментів, мебельний гарнітур і тому подібне.

Поняття «Один виріб» застосовується як до цілого виробу наприклад автомобілю, так і до його частки, наприклад бампер, фари і тому подібне.

Варіантом промислового зразка може бути зовнішній вигляд виробів, які належать до однієї функціональної групи, до одного класу МКПЗ, подібні по сукупності істотних ознак і мають відмінності в неістотних ознаках, які сприймаються візуально: наприклад, декілька стільців, які відрізняються один від одного фактурою, кольором декоративної обивной тканини і тому подібне.

4.3.2.2 Заява про видачу патенту.

Заяву про видачу патенту подають по встановленій формі.

Якщо відомості не можуть бути повністю розміщені із-за браку місця у відповідних графах, то їх наводять на додатковому листі по тій же формі з вказівкою у відповідній графі заяви – «дивися на окремому листі».

У графі «Номер заявки, визначений заявником» проставляється порядковий номер, визначений заявником під час подачі заявки.

Графа «Дата подачі» заповнюється Укрпатентом під час отримання ним заявки.

Графи з кодами (21), (22) і (51), які розташовані у верхній частці заяви, заявником не заповнюються, вони призначені для вказівки реквізитів заявки після її подачі в Держдепартамент.

За кодом (71) наголошуються:

для фізичної особи:

ім'я (прізвище, власне ім'я і по батькові фізичної особи, яка є громадянином України) і місце проживання (найменування вулиці, номер будинку, квартири, найменування населеного пункту району, області, поштовий індекс);

для юридичної особи:

  • повне найменування (відповідно до засновницьких документів);

  • місцезнаходження (адреса органу або особи, який відповідно до засновницьких документів юридичної особи або закону виступають від його імені, з послідовністю, приведеною в цьому пункті для місця мешкання фізичної особи).

Місце проживання або місцезнаходження іноземного заявника наводиться з повнотою і послідовністю, відміченою заявником.

Найменування вулиць, площ і тому подібне, а також символи, які застосовуються поряд з номерами, транслітерують буквами української азбуки. Поруч в дужках місце проживання або місцезнаходження приводиться мовою оригіналу.

Якщо заявником є автор, декілька авторів або всі автори, то місце проживання кожного з них наводять на обороті заяви в графі за кодом (72).

Для іноземної особи здійснюється транслітерація імені або повного найменування відміченої особи. Після української вказівки приводять в дужках ці самі відомості мовою оригіналу.

Місце проживання або місцезнаходження заявника (при необхідності) приводять мовою оригіналу і відзначають код держави згідно із стандартом Всесвітньої організації інтелектуальної власності (BOIB) ST. 3.

Для заявників – юридичних осіб України відзначають код відповідно до Єдиного державного реєстру підприємств і організацій України (ЕДРПОУ), для заявників, які проживають або мають постійне місцезнаходження за межами України відзначають код держави згідно із стандартом BOІВ ST. 3.

Якщо заявників декілька, то відмічені відомості приводяться для кожної особи окремо.

Якщо заявник має підстави скористатися правом пріоритету попередньої заявки відповідно до статті 13 Закону, то у відповідній клітинці заяви необхідно зробити відмітку "Х" і відзначити номер і дату подачі попередньої заявки. Відомості про попередню заявку, подану в державі – учаснику Паризької конвенції приводять по кодах (31) (32) (33). За кодом (33) відзначають код держави, до якої подана попередня заявка відповідно до стандарту BOІВ ST. 3. Відомості про попередню заявку, з якої виділена ця заявка, приводять за кодом (62). Якщо попередніх заявок декілька, то приводять відомості щодо кожної заявки.

Відомості щодо подачі заявки або реєстрації промислового зразка, який є варіантом зразка, який розглядується, наводять за кодом (66).

Відомості про заявку, додаткові матеріали до якої оформлені відповідно до пункту 7 статей 14 Закону (Якщо заявником подані додаткові матеріали, то в процесі експертизи з'ясовується, чи не виходять вони за межі розкритої в поданій заявці суті промислового зразка) як ця заявка, наводять за кодом (62).

Якщо заявник має підстави скористатися правом пріоритету промислового зразка, використаного в експонаті, показаному на офіційних або офіційно визнаних міжнародних виставках, проведених на території держави – учаснику Паризької конвенції, то у відповідній клітинці заяви необхідно зробити відмітку "Х" і відзначити дату відкриття виставки за кодом (23).

За кодом (54) наводять повну назву промислового зразка яка повинна збігатися з назвою, приведеною на зображеннях і в описі.

За кодом (98) відзначають адресу для листування між заявником і Укрпатентом, повне ім'я або найменування адресата.

Листування може здійснюватися за будь-якою зручною для заявника адресою на території України. За наявності телефону, факсу або іншого засобу зв'язку їх указують.

Якщо заявник користується послугами представника, то за кодом (74) відзначають повне ім'я і реєстраційний номер представника у справах інтелектуальної власності або повне ім'я іншої довіреної особи.

Розділ заявки «Перелік документів, які додаються» заповнюють за допомогою відміток «Х» у відповідних клітинках з вказівкою кількості екземплярів і листів кожного документа. У клітинці «інші документи», якщо такі є в матеріалах заявки необхідно відзначити назву документа.

Якщо право на подачу заявки і отримання патенту передане автором або працедавцем правонаступникові, то в графі «Підстави щодо виникнення права на подачу заявки і отримання патенту» відповідну підставу відзначають відміткою «Х». Якщо заявником (заявниками) є єдиний автор або всі автори, то ця графа не заповнюється.

За кодом (72) наводять дані про автора (авторів): ім'я і місце проживання . Для іноземного автора здійснюється транслітерація імені і поруч, в дужках, ці ж дані приводять мовою оригіналу, а замість його місця проживання проставляють назву держави і його код згідно із стандартом BOІВ ST. 3. Якщо автори є заявниками, то вони проставляють підписи в правій графі.

Якщо автор (автори) не бажає (бажають) бути згаданим (згаданими) в публікації відомостей про видачу патенту, то у відповідній графі заяви робиться про це запис, який підписується автором (авторами), який (які) не бажає (бажають) бути згаданим (згаданими).

Заповнення останньої графи заяви «Підпис(и) заявника(ів)» є обов'язковим, крім випадку, коли всі заявники є авторами і їх підписи проставлені в графі за кодом (72).

Якщо заявником є юридична особа, то заяву підписує особа, яка має на це повноваження. Підпис складається з повного найменування посади особи, яка підписує заяву, особистого підпису, ініціалів прізвища і скріпляється друком.

Якщо заявник доручив ведення справ по заявці представникові те він може ставити свій підпис замість заявника.

У цій графі також проставляють дату підпису.

Якщо будь-які відомості приводять на додатковому листі, то його потрібно підписати в такому ж порядку.

Бланк заяви на промисловий зразок наведено у Додатку М.