Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Petrushenko.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
2.35 Mб
Скачать

Тема 20 культура та цивілізація

Культура - це набуття розумною істотою здатності ставити будь-які цілі взагалі.

Іммануїл Кант

Найважливішим успіхом сучасної цивілізації, який визначив усі останні її досягнення, є те, що вона дала могутній імпульс до розгортання промислової, наукової і технічної революцій.

Ауреліо Печчеі

Вивчення матеріалу попередніх розділів засвідчило, що людина може набути власне людських якостей лише шляхом включення в соціально-культурні процеси. Проте в XX cm. явище культури несподівано опинилося в центрі гострих культурологічних, соціологічних та філософських дискусій. Врешті з 'ясувшюся, що це явище є надзвичайно скпадним, а по відношенню до людини та суспільства - майже все охоплюючим. Але саме в культурі концентруються найперші прояви та найважливіші досягнення людини. При цьому розвиток культури приводить до появи цивілізаційного процесу. Але цивілізація і культура вступають між собою у складні відношення, елементом яких постає і проблема зв 'язків національних культур та світової культури. Філософське осмислення цього кола питань є необхідним для розуміння сучасного суспільства.

Після вивчення матеріалу теми Ви повинні

^ причини суттєвого загострення питання про сутність культури у XIX - XX ст.; (^СуТТєві ознаки культури; суттєві ознаки цивілізації; основні аспекти співвідношення національних культур та світової культури; ^ особливості глобальних проблем сучасної цивілізації.

використовувати суттєві ознаки культури для аналізу

сучасних соціальних процесів;

■ співвідносити між собою основні ознаки цивілізації та пояснювати їх прикладами; ^ аналізувати основні аспекти співвідношення культури та цивілізації;

■ виявляти в сучасному житті прояви глобальних проблем сучасності та взаємини світової культури із національними.

♦    роль культури в русі соціальної історії та в житті окремої людини;

♦    відмінності сучасного культурно-історичного процесу від попереднього;

♦    складності взаємозв'язку між культурою та цивілізацією;

♦    складності аналізу співвідношення світової культури та загальнолюдських цінностей із розвитком та процесами національних культур;

♦    особливості та значущість глобальних проблем сучасної цивілізації.

План (логіка) викладу і засвоєння матеріалу:

20.1.  Причини загострення питання про культуру наприкінці XIX - в перший половині XX ст. Суттєві ознаки культури.

20.2.  Поняття цивілізації. Взаємозв'язок культури та цивілізації.

20.3.  Національні культури та культура загальнолюдська.

20.4.  Глобальні проблеми сучасної цивілізації.

КЛЮЧОВІ ТЕРМІНИ І ПОНЯТТЯ

КУЛЬТУРА - сфера найпершого та найяскравішого виявлення людини, її суттєвих характеристик і можливостей - та частина дійсності, яка перетворена людиною, але в якій людські творчі можливості проявились із найбільшим ступенем повноти, досконалості та виразності, внаслідок чого культура постає носієм виявлень людини як людини, тобто сферою найперших та найвищих цінностей, ідеалів, сенсів.

*   "МОРФОЛОГІЯ КУЛЬТУРИ"- поняття, що виражає серцевину культурологічної концепції О. Шпенглера: культура - це явище принципово єдине, тому вся культура певного народу пронизана єдиним початком або єдиною вихідною формою; дослідити та зрозуміти культуру можна лише шляхом виділення цієї форми та відслідковування її видозмін.

¥ ЦИВІЛІЗАЦІЯ- стан функціонування суспільства, що виникає на основі певних досягнень в розвитку культури; цивілізація пов язана із будуванням міст, із виникненням письма та держави, із виготовленням та використанням металів, тому вона суттєво стабілізує суспільну історію; але внаслідок неспівпадіння вихідних спрямувань цивілізаційних та культурних процесів, між: культурою та цивілізацією можливі не лише взаємні впливи та стимулювання, а й конфлікти

*■ ГЛОБАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ - такі проблеми, що виникли внаслідок суттєвого зростання можливостей людського впливу на природу: у XX cm. масштаби людських дій стали дорівнювати масштабам планетних природних процесів, але ці дії досить часто руйнують природу, ставлячи під загрозу саме людське існування на планеті.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]