Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Plan_seminarskogo_zanyatia_7.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
31.94 Кб
Скачать

Модуль 1: «теоретико-правові основи фінансів» змістовний модуль 4: «фінансове право і фінансова політика» Семінарське заняття 2. «Фінансовий механізм»

Мета: розкрити поняття, зміст, основні складові, види фінансового механізму; сутність фінансового планування та фінансового контролю; охарактеризувати систему органів фінансового контролю.

Студенти повинні знати:склад фінансового механізму, етапи і методи фінансового планування, класифікацію фінансового контролю за певними ознаками.

Ключові поняття:фінансовий механізм, фінансові методи, фінансове планування, методи планування, фінансове прогнозування, поточне фінансове планування, оперативне фінансове планування, фінансовий контроль, аудит, ревізія, моніторинг, внутрішній аудит, інспектування, перевірка, фінансове забезпечення, фінансові важелі та інструменти.

Студенти повинні вміти:охарактеризовувати фінансовий механізм держави та його основні елементи.

Література:

  1. Данілов О.Д., Серебрянський Д.М. Фінанси у запитаннях і відповідях. Навчальний посібник К.: КНТ, 2008

  2. Ковальчук С.В., Форкун І.В. Фінанси. Навч. Посіб. Львів. «Новий Світ - 2000», 2006

  3. Кремень О.І., Кремень В.М. Фінанси: Навчальний посібник. – К.: Центр учбової літератури, 2012. – 416 с.

  4. Опарін В.М. Фінанси. Навч. Посіб. К.:КНЕУ, 2006

  5. Романенко О.Р. Фінанси. Навч. Посіб К.: КНЕУ, 2006

  6. Фінанси: Навчальний посібник/О.П. Близнюк, Л.І. Лачкова, В.І. Оспіщева та ін.; За ред. В.І. Оспіщева. – К.:Знання, 2006. – 415 с.

  7. Фінанси: підручник. – (ЗМОНУ)/За ред..: С.І. Юрія, З.М. Федосова. – Київ: Знання, 2008 – 612 с.

ТЕСТИ

1.Фінансовий механізм у вузькому розумінні – це:

а) сукупність розподільних і перерозподільних заходів, які держава здійснює через фінансову систему, щодо організації та використання фінансових відносин з метою забезпечення зростання валового внутрішнього продукту країни і підвищення добробуту всіх членів суспільства;

б) сукупність конкретних фінансових методів та важелів впливу на формування і використання фінансових ресурсів з метою забезпечення функціонування й розвитку державних структур, суб'єктів господарювання і населення;

в)комплекс фінансових методів і важелів впливу на соціально-економічний розвиток суспільства;

г) комплекс дій і заходів держави у сфері грошового та кредитного ринків, наприклад регулювання інфляції і курсу національної грошової одиниці, забезпечення своєчасних розрахунків шляхом регламентації функціонування банківської системи та стабільності грошового обігу через управління емісією, подальше розширення безготівкових форм розрахунків банківських установ із фізичними особами у різних сферах їх обслуговування тощо.

2. Фінансовий механізм у широкому розумінні – це:

а) комплекс фінансових методів і важелів впливу на соціально-економічний розвиток суспільства;

б) сукупність конкретних фінансових методів та важелів впливу на формування і використання фінансових ресурсів з метою забезпечення функціонування й розвитку державних структур, суб'єктів господарювання і населення;

в) організація наповнення дохідної частини бюджету держави з різних джерел для покриття витрат, пов'язаних із виконанням нею своїх функцій;

г) розроблення напрямів використання бюджету відповідно до засад соціально-економічного розвитку суспільства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]