Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konspekt_lektsiy_gruntoznavstvo_Dutchin.doc
Скачиваний:
649
Добавлен:
17.02.2016
Размер:
1.47 Mб
Скачать

7.2 Водні властивості ґрунту

Основними водними властивостями ґрунту є вологоємність (водо- утримувача здатність), водопідіймальна здатність і водопроникність.

Вологоємність – це здатність ґрунту вміщувати й утримувати у собі певну кількість води. Виділяють такі види вологоємності: максимально-гігроскопічна , капілярна, повна і польова (найменша).

Максимально-гігроскопічною вологоємністю називають найбільшу кількість вологи, яку може утримати ґрунт за умови повного насичення повітря парою (за відносної вологості 94%). Величина її залежить від дисперсності ґрунту і вмісту в ньому гумусу.

Капілярна вологоємність – це кількість вологи в ґрунті, яка заповнює капіляри у випадку неглибокого залягання ґрунтових вод, тобто коли є так звана підперта вода.

Повна, або найбільша, вологоємність – це кількість вологи, яку може утримувати ґрунт, якщо нею будуть заповнені всі його пори – як капілярні, так і некапілярні . Вона характеризує максимальну вологоємність ґрунту.

Польова вологоємність – кількість води, яку може увібрати й утримувати ґрунт після стікання гравітаційної води під час змочування зверху, якщо усунено випаровування, при глибокому заляганні ґрунтових вод.

На величину вологоємності кожного ґрунту впливають головним чином гранулометричний склад, структурність ґрунту і вміст у ньому органічної речовини.

До ґрунтово-гідрологічних констант відносять також максимальну гігроскопічність, вологість в’янення, вологість розриву капілярного зв’язку.

Вологість в’янення (коефіцієнт в’янення) – вологість ґрунту, за якої проявляються ознаки в’янення рослин. Ця величина залежить від властивостей ґрунту ( механічний склад, засолення, наявність торфу та ін. ) і біологічних особливостей рослин. Вологість в’янення глинистих ґрунтів становить 20 – 30%, піщаних – 1-3%, торфових – 60-80%.

Вологість розриву капілярного зв’язку – це кількість води, при якій розривається суцільний потік капілярної води в ґрунті (складає 65-70% від максимальної кількості капілярно-підвішеної води).

Водопроникність ґрунту – здатність ґрунтів пропускати через себе воду, яка надходить з поверхні. Це одна з важливих ґрунтово- гідрологічних характеристик, що впливає на особливості формування стоку, водний режим ґрунту. Процес руху води має два етапи: всмоктування ( інфільтрація) і просочування ( фільтрація).

Інфільтрація – заповнення водою вільних пор ґрунту під впливом сорбційних, меніскових, гравітаційних сил і градієнта напору.

Фільтрація – безперервний рух води в насиченому ґрунті під впливом градієнта.

Межею між всмоктуванням і просочуванням вважають установлення постійної швидкості фільтрації.

Водопідіймальна здатність ґрунту – це його властивість обумовлювати висхідне пересування в ньому води за рахунок капілярних сил. Висота підняття води по капілярах у ґрунті залежить від його гранулометричного складу: чим дрібніші механічні частинки ґрунту, тим повільніше, але вище, підіймається вода. Зокрема, максимальна висота капілярного підняття для піщаних ґрунтів – 0,5 – 0,8 м; для суглинкових – 3,5 м .

Водопідіймальна здатність, з одного боку, є позитивним чинником, оскільки забезпечує водою кореневу систему рослин, особливо тоді, коли корені не досягають ґрунтової води. З іншого боку, збільшуючи випаровування води, водопідіймальна здатність призводить до висушування ґрунту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]