Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konspekt_lektsiy_gruntoznavstvo_Dutchin.doc
Скачиваний:
649
Добавлен:
17.02.2016
Размер:
1.47 Mб
Скачать

6.3 Ємкість вбирання та її значення

Загальну кількість всіх катіонів, увібраних ґрунтовими колоїдами, називають ємкістю вбирання або ємкістю катіонного обміну (ЄКО). Це поняття ввів К.К. Гедройц.

Ємкість вбирання виражають у міліграм-еквівалентах на 100 г ґрунту, вона залежить від механічного складу ґрунту, мінералогічного складу тонкодисперсної частини і вмісту гумусних речовин.

Ґрунти з високим вмістом тонкодисперсних часток (глинисті) мають більшу ємкість вбирання порівняно з піщаними, які мають низьку питому поверхню.

Серед глинистих мінералів найбільшу ємкість вбирання мають мінерали групи монтморилоніту, найменшу – мінерали групи каолініту. Гідрослюди займають проміжне положення (таблиця 6.1).

Таблиця 6.1 – Ємкість вбирання мінеральних і органічних колоїдів ґрунту

Глинисті мінерали і гумусні сполуки

Ємкість вбирання, мг-екв/100г ґрунту

Глинисті мінерали групи каолініту

3-20

Глинисті мінерали групи монтморилоніту

60-150

Гідрослюди

20-50

Гумінові кислоти і їх солі

  • Підзолистих ґрунтів

  • Чорноземних ґрунтів

350

400-500

Ємкість вбирання, поряд з іншими чинниками, зумовлює рівень родючості ґрунту. Чим вища ємкість вбирання, тим вища родючість ґрунту. Це пояснюється тим, що увібрані катіони доступні для живлення рослин. У процесі мінерального живлення відбувається обмін протонів водню (Н+) на катіони дифузного шару колоїдної міцели. Отже, чим більше ґрунт (ГВК) увібрав катіонів, тим більше в ньому поживних речовин. З таблиці 6.2 видно, що найбільшу ємкість вбирання мають високородючі типи ґрунтів – чорноземи, сірі лісові і каштанові.

Таблиця 6.2 – Склад увібраних катіонів та ємкість вбирання основних типів ґрунтів

Тип ґрунту

Характерні увібрані катіони

Ємкість вбирання, мг-екв на 100 г ґрунту

Дерново – підзолисті

Ca, H > Mg

10 - 30

Сірі лісові

Ca > Mg > H

20 - 40

Чорноземи

Ca > Mg

40 - 60

Каштанові

Ca > Mg ≥ Na

15 - 30

Сіро – бурі

Ca > Mg, Na, K

10 - 20

Червоноземи

H > Mg > Ca

10 - 18

Важливе значення у формуванні фізичних властивостей і родючості ґрунту має склад увібраних катіонів.

Наявність у ґрунтах великої кількості двовалентних катіонів Са2+ і Mg2+ зумовлює коагуляцію ґрунтових колоїдів, яка лежить в основі формування структурних агрегатів. Структурні ґрунти, як відомо, мають оптимальні повітряний, водний і поживний режими.

Колоїди, насичені одновалентними катіонами Na+, K+ , протонами водню ( Н+ ), у ґрунті перебувають у стані золю. Ці елементи спричинюють процес пептизації. Внаслідок заміни їх на дво- і тривалентні відбувається коагуляція. Склад увібраних катіонів можна регулювати за допомогою засобів хімізації у напрямі підвищення родючості ґрунтів.

Загальну кількість всіх обмінних катіонів, крім Н+ і Al3+ , називають сумою обмінних катіонів. Залежно від наявності у складі ГВК іонів водню і алюмінію, ґрунти поділяють на насичені (Н+ і Al3+ не містять ) і ненасичені основами. Ступінь насиченості ГВК основами виражають у відсотках (від 0 до 100 ). Чим вищий ступінь насиченості ґрунту основами, тим вища його родючість. Насиченими основами на території України є чорноземні і каштанові ґрунти, ненасичені – дерново-підзолисті і сірі лісові.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]