Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
маркетинг(іспит).docx
Скачиваний:
16
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
140.48 Кб
Скачать

11. Поняття “Зеленого маркетингу”.

Екологічний (довкільний, зелений) маркетинг — це функція управління, яка організовує і спрямовує діяльність підприємств (організацій), пов’язану з оцін­кою і перетворенням запитів споживачів в екологічно орієнтований попит на товари і послуги, що сприяють збереженню якісного та кількісного рівня основних екосистем, задовольняють потреби як окремих осіб, так і організацій або суспільства в цілому.

Причому, процес еволюції екологічного маркетингу, на нашу думку, нерозривно пов’язаний із формуванням на ринку еколо­гічно усвідомлених потреб

12. Етапи розвитку маркетингу

1. 1860-1930 рр.. - Товарна орієнтація маркетингу, що характеризується значним перевищенням попиту над пропозицією при достатньо низькій конкуренції. У результаті зміна якості товарів та послуг здійснювалось без достатнього врахування потреб, бажань і смаків потребітей. У цей період філософія вищого керівництва компанії виражається словами Г. Форда: «Ми можемо дати покупцям машину будь-якого кольору, але за умови, що цей колір - чорний», а не словами: «Ми управляємо не фірмою, а організацією, що задовольняє потреби споживачів.

2. 1930-1950 рр.. - Збутова орієнтація маркетингу, мала місце при активізації конкурентної боротьби, її загострення на ринку. Разом з тим мав місце значний обсяг незадовільного попиту, який стимулювався різними методами. У тому числі і розстрочкою платежу - «кредитні продажі». Характерним для даного етапу є розширення рекламних впливів на споживача, впровадження стмуляторов продажів.

3. 1950-1960 рр.. - Ринкова орієнтація маркетингу, тобто. виділення товарів, що користуються активним попитом у споживачів, як за рахунок високої якості, так і привабливості виконання та досягнення в результаті цього високого роння продажів. Основна характеристика етапу - формування ринку покупця, розширення асортименту товарних груп, насичення ринку товарами. При цьому виділення товарів з високою споживчою вартістю відбувалося, як правило, без достатніх маркетингових досліджень та аналізу попиту, в основному стохастично.

4. 1960-1990 рр.. - Маркетингове управління процесом виробництва і продажів продукції. Для цього періоду факторно: Перехід до перспективних планів діяльності Підприємств на ринку в середньо-і довгостроковому тимчасовому періоді (10-15 років); системність і цілеспрямованість у іссдованіі ринку та його складових елементів; використання комплексних методів формування та планування попиту, Розширення зусиль по стимулюванню збуту; розвиток індивідуального маркетингу, зменшення життєвого циклу товарів і послуг, орієнтація на ринкову новизну товару, більш ретельний аналіз груп споживачів.

5. Теперішній час - «сервизации» економік, розширення сфери діяльності фірм на ринку послуги, формувати післяпродажного ринку.

13. Концепції комплексу маркетингу Концепція маркетингу – це система поглядів, які визначають орієнтацію підприємницької діяльності на певних етапах її розвитку.

Існують п’ять альтернативних концепцій, на основі яких фірма може здійснювати свою маркетингову діяльність:

Концепція вдосконалення виробництва – орієнтована на споживачів, які надають перевагу дешевим і доступним для придбання товарам. За допомогою високої ефективності виробництва є змога мати помірні витрати й пропонувати споживачам товари за низькими цінами. Дана концепція доцільна в наступних випадках:

  • коли існує дефіцит товару на ринку;

  • коли попит можливо збільшити, зменшивши ціну;

  • коли існує можливість зменшення витрат шляхом збільшення обсягів виробництва товару.

Концепція вдосконалення товару – передбачає постійне й всебічне підвищення якості товару й розрахована на споживачів, які готові платити високу ціну за високу якість товару.

Концепція інтенсифікації збутових зусиль – передбачає, що споживачі не купуватимуть товари фірми в достатній кількості, якщо вона не докладе додаткових зусиль у сфері стимулювання збуту (філософія збуту).

Концепція маркетингу – запорукою досягнення мети фірми є визначення потреб цільових ринків і забезпечення бажаної задоволеності їх більш ефективними й продуктивними, ніж конкуренти, методами (задоволення потреби споживача + прибуток фірми).

Концепція соціально-етичного маркетингу – передбачає, що засобом досягнення мети фірми є визначення незадоволених потреб цільових ринків і забезпечення бажаної задоволеності їх продуктивніше, ніж конкуренти, з одночасним збереженням або зміцненням добробуту споживача та суспільства в цілому (задоволення потреби споживача + прибуток фірми + інтереси суспільства).