Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
маркетинг(іспит).docx
Скачиваний:
16
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
140.48 Кб
Скачать

3. Характеристика стадій життєвого циклу товару.

Виділяють п’ять фаз ЖЦТ: розробку, виведення на ринок, зростання, зрілість і спад.

Етап розробки для екологічно чистого товару є найважливішим. На цьому етапі необхідно не тільки дослідити ринок, знайти на ньому свою нішу і розробити такий товар, який би відповідав екологічним вимогам споживачів, але й паралельно із створенням товару формувати попит.

Мета етапу виведення на ринок — створити ринок для нового екологічно чистого товару і визначити реакцію споживачів. Темп зростання продажу на цьому етапі невеликий, обсяг продажу незначний, торгівля, як правило, збиткова.

Етап зростання характеризується визнанням екологічно чистого товару покупцями і швидким збільшенням попиту на нього. Обсяг продажу зростає, отже, зростає і прибутковість.

Етап зрілості характеризується підвищенням рівня наси¬ченості ринку, зниженням темпів зростання продажу. Новий товар переходить у розряд традиційних. При цьому досягається максимум продажу, істотно знижуються темпи зростання при¬бутку підприємства (галузі)

Просування товару набуває гостро конкурентного характеру. Вже на початку цього етапу слід інтенсивно займатись пошуками можливостей щодо вдосконалення і модифікації товару, надання йому покращених в екологічному плані характеристик. Необхідно також збільшити маркетингові витрати для нагадування спожи¬вачам про екологічні властивості товару.

Етап спаду характеризується тим, що у виробника відбува¬ється стійке зниження попиту, обсягу продажу і прибутку. Споживач втрачає інтерес до товару, основна маса покупців - «консерватори» або стійкі прихильники екологічно чистої продук¬ції з низькою платоспроможністю. У цьому випадку у виробника (продавця) є три варіанти альтернативних напрямів діяльності: скоротити маркетингові програми; зменшити ціни, змінивши його положення на ринку та удосконалити упаковку; або припинити випуск продукції.

Перехід від одного етапу циклу до іншого відбувається, як правило, плавно, без стрибків.

4.   Взаємодія з населенням, що проживає в зоні впливу підприємства:  1)установлення зони впливу підприємства по атмосферному повітрю, природним водам, ґрунтам; 

2)визначення загальної чисельності й характеристик населення, що проживає в зоні впливу підприємства; 

розробка й поширення спеціальних інформаційних матеріалів про екологічну діяльність підприємства для населення; 

організація й проведення круглих столів і днів відкритих дверей по різних екологічних проблемах підприємства із запрошенням населення; 

залучення населення в процедури прийняття підприємством екологічно значимих рішень (наприклад, організація суспільних екологічних слухань і суспільних екологічних експертиз). 

5. Внутрішній маркетинг - маркетинг організації сфери послуг, використовуваний для ефективної мотивації співробітників, безпосередньо контактують із клієнтами. Внутрішній маркетинг є одним з видів маркетингу, застосовуваних на підприємствах сфери обслуговування й припускає застосування філософії і методів традиційного маркетингу по відношенню до персоналу фірми. Вище керівництво поруч із традиційної зовнішньої стратегією маркетингу, спрямованої на зовнішнього споживача, розвиває стратегію внутрішнього маркетингу, спрямовану на внутрішнього споживача, тобто на персонал фірми, який надає послуги зовнішнім споживачам. Внутрішній маркетинг як процес включає в себе наступні моменти: введення культури обслуговування, розвиток маркетингового підходу до управління кадрами, поширення маркетингової інформації серед службовців, введення системи заохочення та нагородження, аудит внутрішнього маркетингу. 

Зовнішній маркетинг - це взаємини компанії в цілому і її клієнтської бази. Компанія інформує клієнтів про свої послуги в рекламі, спілкується з ними в акціях і так далі Основні типи послуг Сфери послуг

Виробничі Інжиніринг, лізинг, обслуговування і

ремонт устаткування

Розподільні Торгівля, транспорт, зв'язок

Професійні Банки, страхові, фінансові,

консультаційні, рекламні та ін.

Споживчі(масові) Послуги, пов'язані з домашнім

господарством і проведенням часу

Громадські ТБ, радіо, освіта, культура

6. Тимчасове зниження ціни на екологічно чистий товар має свої переваги і недоліки. Деякі підприємства (як виробники, так і торгові посередники), вдаються тільки до цього виду стимулювання; оскільки, на їхню думку, набагато вигідніше піти назустріч економічно виправданим побажанням споживача, ніж відповідати на всі нові запити індивідуума відносно якості і різноманітності продукції. Недоліком цього виду стимулювання продажу екологічно орієнтованої продукції є те, що він не призводить до створення кола надійної, постійної, екологічно свідомої клієнтури, а змушує покупця кидатися від одного товару до іншого і не сприяє довірі споживача, його впевненості в екологічній чистоті товару. Для того, щоб не перестаратися у часом небезпечному для товару і самого підприємства зниженні цін, ініціатори стимулювання все частіше підкреслюють тимчасовий характер своєї пропозиції ціни, супроводячи товар відповідним письмовим поясненням.

Зниження цін може бути здійснене як виробником екологічно чистої продукції, який бажає збільшити обсяги продажу або залучити до себе нових споживачів так і торговим підприємством, яке бажає створити собі репутацію недорогої екологічно свідомої торгуючої організації. Зниження цін може бути також результатом взаємної угоди двох сторін: виробник надає знижку торговій мережі, а остання переносить цю знижку частково, повністю або навіть у більших розмірах на споживача. Продаж за зниженими цінами особливо ефективний у тих випадках, коли ціна відіграє вирішальну роль при виборі того або іншого товару (наприклад, таких продуктів повсякденного попиту як цукор, масло).